Skip to content
Prima pagină » Cum Sa Verifici Cate Nuclee Are Procesorul Tau

Cum Sa Verifici Cate Nuclee Are Procesorul Tau

Numărul de nuclee și de procesoare logice (threaduri) pe care îl are procesorul dumneavoastră depinde de mai mulți factori diferiți, inclusiv marca, modelul și generația acestuia.

Ambele numere au fost în continuă creștere atât pentru cipurile AMD, cât și pentru cele Intel, procesoarele de generație mai nouă având de obicei mai multe nuclee fizice decât cele mai vechi.

Dacă citiți aceste rânduri, probabil că vă întrebați câte nuclee și fire de execuție are procesorul dvs. particular și dacă este sau nu suficient de puternic pentru lucrurile pe care le faceți zilnic.

Înainte de a aprofunda acest întreg subiect, totuși, trebuie mai întâi să acoperim elementele de bază!

procesor amd ryzen

procesor amd ryzen

Ce sunt nucleele și thread-urile unui CPU?

Există o lume de diferențe când vine vorba de nuclee și fire de execuție, și totuși ambele sunt incredibil de importante.

  • Un nucleu de procesor este o componentă fizică în cadrul procesorului și este utilizat pentru a executa diverse sarcini de calcul și sarcini de lucru
  • .

  • Un fir CPU este o componentă virtuală care ajută unitățile centrale de procesare să gestioneze mai eficient sarcinile de lucru

Pentru a o spune cât mai succint posibil:

Corele CPU sunt nuclee fizice; firele CPU sunt nuclee logice cu o eficiență de aproximativ 50% din cea a omologilor lor fizici.

Vă puteți gândi la nucleele CPU ca la gura unei persoane care mănâncă tot ce are de mâncat, iar firele ca la mâinile care organizează fluxul de lucru, taie bucăți mai mari și creează un flux de lucru eficient.

Pentru o defalcare mai detaliată, consultați acest articol.

Multi-threading și Hyper-threading Explicate

Știm cu toții că procesorul este creierul întregului sistem; prin urmare, procesoarele cu mai multe nuclee și fire sunt mai rapide, deoarece pot organiza și executa mai multe sarcini simultan și într-un ritm mai rapid.

Probabil că ați auzit și de hyper-threading și multi-threading. Deși ar putea suna asemănător, acestea sunt de fapt două lucruri foarte diferite.

Hyper-threading a fost dezvoltat inițial de Intel și “păcălește” eficient sistemele de operare să creadă că sunt prezente nuclee separate suplimentare.

Așa că, dacă se întâmplă să aveți un procesor Intel cu două nuclee cu hyper-threading, sistemul de operare îl va vedea ca pe un CPU cu două nuclee fizice și patru logice. Fără hyper-threading, numărul de nuclee logice ar fi înjumătățit.

Multithreading-ul simultan (denumit în mod obișnuit SMT) este o tehnologie AMD care funcționează într-un mod similar, dar nu este la fel de eficient.

Cum să verificați câte nuclee și fire de procesare sunt în procesorul dvs.

Există mai multe modalități prin care puteți verifica câte nuclee și fire de execuție are procesorul dvs. particular:

Task Manager în sistemul de operare Windows

Intrați în Windows Task Manager fie apăsând CTRL+ALT+DEL și alegându-l din listă, fie direct apăsând CTRL+SHIFT+ESC. Faceți clic pe More Details (Mai multe detalii) în partea stângă jos (dacă nu este activată în mod implicit) și selectați fila Performance (Performanță).

După ce ați ajuns acolo, faceți clic pe fila CPU din stânga. Acum vi se prezintă o tonă de informații diferite, inclusiv numărul de nuclee (fizice) și procesoare logice (nuclee).

Vă prezentăm statisticile de performanță ale Task Manager Performance pentru un Intel Core i7-4790. Acest procesor particular are 4 nuclee fizice și 8 procesoare logice, ceea ce înseamnă că suportă tehnologia Hyper-Threading de la Intel.

Nu toate procesoarele vor veni cu 2 fire pe nucleu, totuși, și există, de asemenea, lucruri precum nucleele P și E într-un singur procesor, ceea ce înseamnă că unele nuclee au hyperthreading și altele nu.

Articolul nostru Intel P- vs. E-Core are câteva informații aprofundate despre acest subiect, dacă doriți să aflați mai multe.

Specificații CPU

Dacă nu aveți acces la PC-ul dumneavoastră în acest moment și sunteți nerăbdător să aflați câte nuclee și fire de execuție aveți la dispoziție, puteți găsi întotdeauna un răspuns printr-o căutare rapidă pe Google – cu condiția să știți modelul de CPU.

Dacă știți modelul de CPU, găsirea fișei de specificații a acestuia va dura doar aproximativ un minut!

De exemplu, iată fișa oficială de specificații pentru modelul Intel Core i7-4790 menționat mai sus. Aceasta include toate informațiile disponibile din Task Manager și încă ceva.

Informații de sistem în sistemul de operare Windows

Dacă sunteți utilizator de Windows, puteți afla, de asemenea, câte nuclee și fire de execuție are procesorul dvs. deschizând informațiile de sistem. Această mică aplicație ingenioasă vă va oferi tot ceea ce căutați!

Vă va oferi, de asemenea, un rezumat al sistemului dumneavoastră, iar acesta include modelul plăcii de bază, ce placa video ai, cantitatea de memorie RAM, memoria virtuală totală, versiunea BIOS și așa mai departe.

Tastați pur și simplu “sysinfo” sau “system info” în bara de căutare Windows pentru a o lansa.

Software de la terți

În sfârșit, dar nu în ultimul rând, vă puteți examina numărul de nuclee și de fire de execuție cu un software de la terți.

CPU-Z este un exemplu bun; face exact același lucru ca System Information, dar într-un mod mai plăcut din punct de vedere vizual (și este și gratuit).

CPU-Z vă oferă, de asemenea, informații despre TDP (thermal design power) maxim al procesorului dvs., informații despre ceas și cache, tensiunea nucleului și multe altele.

Concluzie

Pentru a rezuma: nucleele CPU sunt componentele fizice ale procesorului dumneavoastră.

Corele CPU, pe de altă parte, reprezintă numărul de nuclee logice de procesare sau, pentru a o spune un pic altfel, numărul de procese pe care le pot gestiona nucleele CPU.

În ceea ce privește câte nuclee CPU și câte fire ar trebui să aveți, mă tem că totul depinde de volumul de lucru. Din fericire, am scris un ghid aprofundat tocmai în acest sens.

FAQ

Cum îmi verific numărul de nuclee și fire ale CPU?

Există patru modalități simple prin care puteți verifica câte nuclee și fire are CPU-ul dumneavoastră:

  • Prin informații de sistem
  • Prin intermediul Windows Task Manager
  • Cu un software de la terți, cum ar fi CPU-Z
  • Verificând fișa tehnică oficială a procesorului dumneavoastră

Câte nuclee am nevoie în 2022?

Depinde de volumul de lucru.

Dacă jucați în jocuri sau modelați 3D sau executați orice fel de sarcini de lucru solicitante, sarcinile dumneavoastră vor beneficia de obicei mai mult de viteze de ceas mai mari decât de un număr mai mare de nuclee. Aceste tipuri de sarcini ajung, de obicei, la un maxim de patru nuclee, deși acest lucru variază foarte mult de la un program la altul.

În ceea ce privește sarcinile de lucru pasive, cum ar fi randarea bazată pe procesor, veți putea utiliza toate nucleele și firele; hyper-threading și SMT ar trebui, prin urmare, să fie în fruntea listei de priorități.

Care este diferența dintre nucleele CPU și firele de execuție?

Pe scurt, singura diferență este că nucleele CPU sunt componente fizice, în timp ce firele de execuție sunt omologii lor virtuali și se ocupă de îmbunătățirea eficienței și de ajutorarea sarcinilor de lucru complexe.

Dar voi?

Ați aflat numărul de nuclee și fire de execuție ale CPU-ului dumneavoastră? Vor fi numerele suficiente pentru volumul de lucru și scenariul de utilizare? Lăsați un comentariu mai jos sau pe forumul nostru și anunțați-mă dacă mai aveți și alte întrebări.

5/5 - (6 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *