Skip to content
Prima pagină » Cum Sa Faci Windows 11 Mai Rapid? 14 Moduri

Cum Sa Faci Windows 11 Mai Rapid? 14 Moduri

Cei mai mulți dintre noi care folosesc un sistem de operare Windows, cel mai probabil, rulează fie Windows 10 sau 11. Pe măsură ce sfârșitul perioadei de service pentru Windows 10 se apropie pe zi ce trece, cei mai mulți dintre noi vor migra probabil la Windows 11.

Windows 11 are propriul set de cerințe pentru a funcționa fără probleme și majoritatea laptopurilor vândute astăzi le îndeplinesc.

Cu toate acestea, mai avem câteva trucuri în mânecă pentru a face ca sistemul de operare să funcționeze și mai rapid. Trucurile generale de urmat acoperă modificările de setări de sistem, hardware, stocare, etc

Chiar dacă folosiți o platformă PC mai veche sau mai nouă, încercați trucurile de mai jos și vă garantăm că veți vedea o îmbunătățire a performanței.

Cum să faci Windows 11 mai rapid?

Vom acoperi atât modificările de sistem, cât și câteva concepte hardware pentru a vă ajuta să obțineți un Windows 11 mai rapid.

Urmați sfaturile și trucurile de mai jos și aplicați-le în sistemul dvs. de operare în timp ce citiți acest articol. PC-ul dvs. va funcționa mai rapid până când veți termina articolul.

pc aio cu windows 11

pc aio cu windows 11

Optimizarea unităților

Defragmentarea, după cum sugerează și numele, ajută la reducerea fragmentării sistemelor. Mai puțină fragmentare înseamnă că recuperarea datelor va fi mai rapidă, ceea ce îmbunătățește performanța generală a PC-ului.

În termeni simpli, gândiți-vă la asta astfel. Defragmentarea ajută la organizarea datelor din hard disk-uri. Dar înțelegeți că defragmentarea se aplică numai pentru unitățile HDD.

SSD-urile nu au nevoie de defragmentare. Pentru unitățile Solid State Drive, instrumentul de optimizare va executa comanda trim. Așadar, nu vă faceți griji în legătură cu aceasta. Nu îl deteriorați cu Defragmentarea, deoarece instrumentul nu defragmentează de fapt SSD-ul.

Windows are propriile instrumente de optimizare a unității. Utilizați următorii pași pentru a o face. Acest lucru ar fi primul pe lista cand vrei sa faci Windows 11 mai rapid si nu stii cum.

Defragmentarea manuală

 1. Presați tasta Windows + R și rulați dfrgui.
 2. Se va deschide o fereastră pop-up intitulată Optimize Drives (Optimizare unități); faceți clic pe oricare dintre unitățile care apar.
 3. Click pe Optimize (Optimizare) și lăsați procesul să își urmeze cursul pentru SSD-uri. Pentru HDD, s-ar putea să trebuiască să faceți clic mai întâi pe Analyze.

Numărul de unități care apar poate fi diferit în funcție de numărul de unități pe care le-ați configurat. Vă recomandăm defragmentarea tuturor unităților.

Sugerăm, de asemenea, defragmentarea unității cel puțin o dată pe lună. Puteți crea, de asemenea, un program automat pentru aceasta.

Programați defragmentarea automată

 1. Să urmați aceiași pași indicați mai sus pentru a deschide fereastra de defragmentare.
 2. Sub Optimizare programată, selectați Modificați setările.
 3. Asigurați-vă că Rularea programată (recomandată) este bifată.
 4. Asigurați-vă că Prioritate crescută a sarcinii dacă sunt ratate trei rulări consecutive programate este bifată.
 5. Sub Frecvență, alegeți ora care vi se potrivește cel mai bine. Săptămânal sau lunar va fi o alegere bună.

Activați funcția Storage Sense

Windows 11 are o funcție încorporată care verifică și eliberează în mod regulat spațiul de stocare, numită Storage Sense. Principalele sale caracteristici sunt:

 • Îndepărtarea fișierelor temporare de sistem și aplicații
 • Opțiuni de programare automată pentru curățarea de rutină.

Activați această funcție folosind următorii pași:

 1. Presați tasta Windows și căutați / selectați Setări.
 2. Sub Sistem, mergeți la stocare.
 3. Descoperiți în jos și activați Sensul de stocare.
 4. Scoateți în jos și comutați pe Sensul de stocare.

Dacă apăsați pe secțiunea storage sense, veți ajunge la pagina de configurare a acesteia. Vă recomandăm să configurați Run Storage Sense pentru fiecare săptămână sau lună.

Există alte două opțiuni în ceea ce privește timpul de ștergere a dosarelor din coșul de reciclare și a dosarelor de descărcare. Efectuați modificări în funcție de necesitățile dvs. si Windows 11 o sa fie mai rapid.

Dezactivați animația/ efectele vizuale

Windows 11 are câteva animații și efecte vizuale ingenioase în sistem. Windows va trebui să aloce unele resurse pentru ca aceste caracteristici să funcționeze fără probleme dacă sunt activate.

Dacă îl dezactivăm, veți economisi niște resurse, ceea ce va ajuta ca Windows să ruleze mai repede. Diferența este minimă, dar totuși vă recomandăm să o faceți.

Amintiți-vă, sacrificăm vizualurile pentru a economisi resurse pe calculator. Nu vă gândiți că nu există un compromis.

Dezactivați efectele de transparență

 1. Presați tasta Windows și căutați / selectați Setări.
 2. Click pe Accesibilitate în panoul din stânga.
 3. Selectați Efecte vizuale.
 4. Asigurați-vă că Efecte de transparență este dezactivat.

În cele din urmă, putem, de asemenea, să ne setăm setările de efect vizual Windows 11 pentru a ne ajusta pentru cea mai bună performanță în loc de cea mai bună apariție sau setările recomandate de Windows.

Schimbarea setărilor efectelor vizuale

 1. Presați tasta Windows și găsiți/ selectați Vizualizare setări avansate ale sistemului.
 2. La secțiunea Avansat, selectați opțiunea de setări din secțiunea de performanță.
 3. La Efecte vizuale, selectați Reglați pentru cea mai bună performanță.
 4. Acționați Apply și selectați OK.

Dacă înțelegeți efectele listate în secțiunea de performanță, puteți selecta opțiunea Personalizat și puteți activa/dezactiva efectele vizuale în funcție de preferințele dvs. Scopul este să păstrați efectele vizuale cât mai puține posibil.

Dezinstalarea programelor nedorite

Aplicațiile inutile nu vor face decât să ocupe spațiul de stocare de pe PC și să consume resursele acestuia.

Câteva aplicații sunt concepute pentru a rula în fundal, astfel încât, chiar dacă nu folosiți direct aplicația, aceasta rulează în continuare, folosind resurse valoroase ale sistemului. In cele din urma, o sa te intrebi de ce Windows 11 merge incet.

Vă recomandăm să curățați toate programele nedorite/nefolosite. Urmați pașii de mai jos și curățați-vă computerul de aceste aplicații.

 1. Presați tasta Windows + X și selectați opțiunea Settings.
 2. Selectați opțiunea Apps din panoul din stânga al setărilor.
 3. Alegeți Apps & Features.
 4. Vă veți vedea o listă de aplicații. Parcurgeți-o și dezinstalați orice aplicație inutilă făcând clic pe butonul cu trei puncte din lateral și selectând Uninstall.

Începeți cu aplicații terțe pe care nu le utilizați zilnic. După ce ați făcut acest lucru, verificați aplicațiile Microsoft pe care nu le utilizați. Acest scenariu ar putea fi diferit de la un utilizator la altul.

Exemplu: Pentru mine, următoarele aplicații Microsoft nu sunt de folos. Dar, s-ar putea să nu fie la fel pentru dumneavoastră.

   • Hărți
   • Planuri mobile
   • Filme și televiziune
   • Știri
   • Pictură
   • Pictură 3D
   • Persoane
   • Legătură telefonică
    Nu dezinstalați aplicațiile pe care nu le înțelegeți. Dacă este necesar, căutați pe Google ce sunt acele aplicații și caracteristici și decideți dacă aveți nevoie de ele înainte de a le dezinstala.

    Liberați ceva spațiu de stocare

    Conceptul este simplu. Pe măsură ce spațiul de pe unitatea principală începe să se umple, sistemul de operare va începe să mearga mai incet sau să aibă o serie de probleme.

    Întotdeauna încercați să eliberați cât mai mult spațiu de stocare posibil. Urmați pașii de mai jos pentru a verifica și a elibera ceva spațiu de stocare.

    Verificați stocarea prin intermediul setărilor Windows

    1. Presați tasta Windows + X și selectați opțiunea Setări.
    2. În Sistem, mergeți la Stocare
    3. Vă veți vedea o listă de clasificări de stocare; Verificați fiecare categorie, cu excepția aplicațiilor și funcțiilor, deoarece am verificat-o deja pe alternativa de mai sus.

    Lucruri importante de luat în considerare

    • Îndepărtați numai folderele de care sunteți sigur în Clasificarea Altele. Google scopul fișierelor, dacă este necesar pentru a lua decizii.
    • Alți oameni constau în date ale conturilor de pe sistemul dvs. de operare. Dacă este un PC personal, unul sau două conturi ar putea fi suficiente. Îndepărtați orice conturi suplimentare.
    • În secțiunea Fișiere temporare, ștergeți totul, cu excepția opțiunilor Recycle Bin și Download folder. Bifați aceste opțiuni numai dacă sunteți sigur de ștergerea conținutului acestora.

    .La Fișiere temporare, este posibil să vedeți și fișierele anterioare din Windows 10, dacă ați făcut actualizarea la Windows 11 de la Windows 10. Asigurați-vă că le ștergeți.

    Dacă tot nu aveți suficientă stocare pe PC, ar putea fi nevoie să căutați noi opțiuni de stocare.

    Utilizați periodic Disk Cleanup

    .Disk Cleanup este un instrument Windows care vă ajută să eliberați spațiu pe hard disk. Un spațiu de stocare liber mai mare este o variabilă pentru o performanță mai rapidă. Urmați pașii pentru a utiliza acest instrument.

    1. Presați tasta Windows și căutați/selectați Disk Cleanup.
    2. Se va deschide o fereastră pop-up; verificați fiecare opțiune și bifați lucrurile pe care doriți să le ștergeți.
    3. Selectați Ok.
    4. Deschideți din nou curățarea discului și selectați Clean up system files în colțul din stânga jos. Lăsați procesul de curățare să se finalizeze.

    .Este posibil să nu înțelegeți unele opțiuni, așa că vă recomandăm să căutați pe Google scopul acestora. Nu vă faceți griji; chiar dacă bifați toate opțiunile, nu va deteriora PC-ul.

    Păstrați Windows 11 actualizat

    În cazul în care există anumite erori sau Microsoft a creat ceva pentru a îmbunătăți performanța sistemului de operare, acesta vă va trimite prin intermediul actualizărilor. Vă recomandăm să mențineți întotdeauna sistemul de operare actualizat. Urmați pașii de mai jos pentru a verifica și actualiza sistemul de operare.

    1. Presați tasta Windows și căutați / selectați Check for Updates.
    2. Selectați Check for Updates / Download & Install (oricare dintre ele apare).

    Schimbă permisiunea aplicațiilor de fundal

    Aplicațiile de fundal vor ocupa resurse. Va trebui să verificăm manual fiecare aplicație și să schimbăm permisiunile aplicațiilor pe care nu dorim să ruleze în fundal.

    Vă veți decide ce aplicații doriți să ruleze în fundal. Este posibil ca unele aplicații de sistem să nu ofere opțiunea de a alege permisiunea de funcționare în fundal. Treceți peste acele aplicații.

    1. Presați tasta Windows + X și selectați Setări.
    2. Apăsați Apps
    3. Selectați Apps & Features.
    4. Asigurați-vă că ați verificat scopul fiecărei aplicații înainte de a face acest lucru.
    5. Toate aplicațiile nu vor avea această opțiune, dar pentru cele care o au, faceți clic pe butonul cu trei puncte și selectați opțiuni avansate.
    6. La rubrica Let this app run in the background, selectați drop-down pentru a alege never.

    Verificați / Dezactivați aplicațiile de pornire inutile

    Aplicațiile de pornire sunt acele aplicații care rulează automat la pornirea sistemului. Cu cât este mai mare numărul de aplicații care se execută automat în timpul pornirii, cu atât sistemul de operare este mai lent. Așadar, cum verificăm și dezactivăm aplicațiile de pornire inutile?

    Avertisment: Nu dezactivați aplicațiile la întâmplare. Verificați fiecare aplicație și scopul acesteia. Dacă nu știți ce face aplicația, căutați-o pe Google. Dacă sunteți în continuare confuz, nu dezactivați aplicația respectivă. Nu săriți peste acest proces.

    Exemplu: În imaginea de mai jos, nu avem nevoie ca lucruri precum Steam, light shot, Skype, discord update.exe, etc., să ruleze la pornire. Dar avem nevoie de lucruri precum Realtek, Update.exe pentru Microsoft și programe antivirus.

   • Daca stii ca nu folosesti Wi-Fi, uite aici cum sa il pornesti sau opresti.
   •  

    Există două metode de dezactivare a aplicațiilor de pornire indicate mai jos. Trebuie să utilizați doar una dintre ele.

    Utilizați setările Windows

    1. Presați tasta Windows + X și selectați Setări.
    2. Alegeți opțiunea Aplicații din panoul din stânga.
    3. Selectați Startup.
    4. Va fi listată o listă de aplicații; verificați fiecare aplicație și dezactivați aplicațiile care nu sunt necesare la pornire.

    Utilizați Task Manager

    1. Presați Ctrl + Shift + Esc pentru a deschide managerul de sarcini.
    2. Selectați secțiunea de pornire.
    3. Verificați fiecare aplicație una câte una. Faceți clic dreapta și selectați Dezactivați aplicațiile pe care nu doriți să le porniți în timpul pornirii.

    Debloat Windows

    Nu vă lăsați confundați de nume. În termeni simpli, deblocare Windows înseamnă eliminarea pachetelor inutile din sistemul de operare. Pentru a face acest lucru, avem un script powershell specific dezvoltat inițial pentru Windows 10.

    Nu vă faceți griji! Funcționează și pe Windows 11. Urmați pașii de mai jos pentru a debloca Windows 11:

    1. Presați tasta Windows și căutați Powershell.
    2. Click dreapta pe el pentru a selecta rulați ca administrator.
    3. Executați următoarea comandă: iwr -useb https://git.io/debloat|iex
    4. Windows va începe automat să creeze un punct de restaurare. Lăsați procesul să ruleze. Odată făcut, se vor deschide ferestrele cu opțiuni de deblocare.
    5. Dezactivați Cortana dacă nu folosiți asistentul.
    6. Dezactivați One drive dacă nu îl folosiți.
    7. Dezactivați Telemetry / Tasks. (Dezactivează serviciile de urmărire Microsoft).
    8. Selectați Customize Blocklist.
    9. Parcurgeți lista și bifați aplicațiile/pachetele pe care doriți să le dezactivați. Dar fiți foarte atent în timp ce faceți acest lucru.
    10. Select Save Custom Allowlist and Blocklist to custom -lists. Ps1
    11. Select Remove Bloatware with Custom Blocklist.

    Select Remove Bloatware with Custom Blocklist.

Avertisment: Dezactivați numai aplicațiile pe care le cunoașteți sau căutați pe Google scopul fiecărui pachet sau aplicație înainte de a-l bifa. Este posibil să prioritizăm diferite aplicații în raport cu dvs. Nu vă zgârciți la acest proces.

În cazul în care ceva nu merge bine cu sistemul sau faceți greșeli, puteți folosi punctul de restaurare a sistemului pentru a aduce Windows la setările anterioare. Nu este nevoie sa intri in bios, o poti face din Windows.

Pasați la Planul de energie de performanță

Ca sa faci Windows 11 să fie mai rapid, trebuie să avem Windows Power Plan setat la cea mai mare performanță posibilă. Urmați pașii indicați mai jos pentru a face acest lucru.

    1. Presați tasta Windows și căutați/selectați Control Panel.
    2. Apăsați Power Options.
    3. Dacă aveți deja o setare High-Performance, alegeți-o pe aceea. Dacă aveți un plan personalizat, selectați acel plan.
    4. Click pe Change Plan settings of that power plan settings.
    5. Selectați Change Advanced Power Settings.
    6. Căutați o opțiune numită Processor Power Management și extindeți-o.
    7. Asigurați-vă că atât Minimum Processor State cât și Maximum Processor State sunt setate la 100%.
    8. Select Apply.

Unii s-ar putea gândi, de ce nu alegeți direct modul de alimentare din sistemul>energie și baterie din setările Windows. Este pentru că nu putem seta modul de alimentare în timp ce sistemul de operare utilizează planuri de alimentare de înaltă performanță.

Prin aplicarea acestor modificări veți obține o performanță mai mare, dar este nevoie de multă energie pentru a o face să funcționeze. Așteptați-vă la o scurgere mai rapidă a bateriei.

Dezactivează aplicațiile care pot fi repornite

Windows are o funcție de repornire automată a unor aplicații pe care le rulam înainte de a închide sau de a ieși din Windows.

Pentru un calculator cu specificații bune, acesta este un avantaj minunat. Pentru modelele mai vechi de PC, dezactivarea acestui lucru ar putea economisi resurse, ceea ce va ajuta la accelerarea sistemului de operare.

    1. Presați tasta Windows + X și selectați Setări.
    2. Veți la Conturi > Opțiuni de conectare.
    3. Dezactivați “Salvați automat aplicațiile mele care pot fi repornite și reporniți-le când mă conectez din nou”

Dezactivați modul Gaming dacă nu jucați

Vă recomandăm să dezactivați modul de joc prin setările Windows, cu excepția cazului în care sunteți un jucător. Dezactivarea modului de joc va opri funcționarea în fundal a serviciilor legate de Xbox & DVR.

Dacă sunteți un gamer, lăsați setările așa cum sunt. Windows 11 o are activată în mod implicit. Dar dacă nu sunteți un gamer, iată cum puteți să o dezactivați.

  1. Presați tasta Windows și căutați/selectați Setări mod de joc.
  2. Dezactivați modul de joc.
  3. .

   Executați o scanare malware

   Un virus sau un program malware ar putea cauza întârzieri ale sistemului de operare. Vă recomandăm să faceți o scanare periodică pentru a vă proteja calculatorul de malware.

   În cazul în care există un anumit malware care împiedică viteza sistemului de operare, programul antivirus se va ocupa de el, făcând sistemul de operare mai rapid.

   Nu contează dacă folosiți Windows Defender sau o aplicație terță parte, asigurați-vă doar că computerul este protejat.

   Într-un eveniment, apărătorul nu mai funcționează. Va trebui să depanați problema.

   Actualizați hardware-ul dacă este posibil

   Există anumite cerințe de sistem pe care Windows 11 le cere de la PC-ul dumneavoastră. Le puteți verifica cu ușurință prin intermediul site-ului oficial al acestora.

   Acum, dacă vă concentrați asupra aspectelor tehnice, sigur, putem chiar să schimbăm procesorul pe anumite PC-uri. Dar pentru utilizatorii obișnuiți, nu este practic. De asemenea, aveți nevoie de puțină experiență în a o face.

   Cu toate acestea, vă recomandăm trei lucruri care vă vor schimba drastic experiența.

   1. Asigurați-vă că sistemul de operare este găzduit pe un SSD. Dacă aveți două hard disk-uri, de exemplu, un SSD și un HDD, vă recomandăm să instalați sistemul de operare pe SSD și restul programelor pe HDD.
   2. Minimul necesar de Ram pentru a rula Windows 11 este de 4 GB; vă recomandăm să faceți upgrade la cel puțin mai mare de 8 -10 GB pentru o experiență fără probleme. În prezent, 16-32 GB este mai mult decât bine pentru o utilizare normală.
   3. Dacă este posibil, aveți instalată și o placă grafică actuală. Consultați mărci precum AMD sau NVIDIA.

   .Dacă se încadrează în bugetul dvs., optați pentru 16 sau 32 GB. Sunt disponibile GB mai mari, dar 32 GB ar fi considerat exagerat pentru o utilizare normală.

   Cu toate acestea, am găsit editori video care folosesc și ei mai mult de 32GB RAM. Depinde în întregime de nevoile de lucru și de ceea ce folosiți PC-ul.

   Dacă ne întrebați pe noi, dacă nu aveți obiceiul de a deschide un număr imens de tab-uri, 32 GB ar fi prea mult. Dar, așa cum se spune, mai bine să ai prea multe resurse decât prea puține resurse.

Iti recomand sa citesti si urmatoarele articole:

4.9/5 - (17 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *