Skip to content
Prima pagină » Cum se reseteaza Windows 11 la setarile din fabrica

Cum se reseteaza Windows 11 la setarile din fabrica

Există mai multe circumstanțe care îi pot determina pe profesioniștii Windows să efectueze o resetare din fabrică pe unul sau mai multe desktopuri sau laptopuri cu Windows 11.

Prin definiție, o resetare din fabrică restabilește PC-ul țintă în aceeași stare în care se afla atunci când a ieșit din fabrică. Acțiunea elimină orice setări, preferințe și alte personalizări pe care utilizatorii le-au făcut după sosirea dispozitivului. De asemenea, orice aplicații pe care utilizatorii le-au instalat nu vor mai fi prezente.

O resetare din fabrică este o opțiune utilă atunci când departamentul IT trebuie să readucă un dispozitiv la starea inițială, iar ca administrator IT, puteți efectua această acțiune cu ușurință într-un mediu Windows 11.

laptop cu ecranul de logare activat

laptop cu ecranul de logare activat

Precauții de luat înainte de a efectua o resetare din fabrică

Nu toate dispozitivele sunt pregătite să fie supuse unei resetări din fabrică. Ar trebui să țineți cont de câteva considerente înainte de a efectua această acțiune. Efectuați o copie de rezervă pe bază de imagine înainte de a efectua o resetare din fabrică pe orice PC cu Windows 11 și asigurați-vă că aveți instrumentele necesare pentru a restaura o astfel de copie de rezervă.

Considerați instrumentele de backup, cum ar fi Macrium Reflect, care creează un suport de pornire cunoscut sub numele de suport de salvare, care este de obicei stocat pe o unitate flash USB. Dacă ceva nu merge bine cu resetarea din fabrică, puteți să porniți pe acest suport și apoi să readuceți PC-ul la starea de dinainte de resetare.

De ce să efectuați o resetare din fabrică?

O resetare din fabrică este de obicei necesară în două situații. Primul scenariu este atunci când un PC va fi scos din uz pentru a fi vândut sau transferat unui alt utilizator. Resetarea din fabrică elimină toate modificările de când PC-ul a părăsit fabrica, ceea ce îl lasă într-o stare curată pentru vânzare sau transfer. Asigurați-vă că aplicați actualizările în așteptare la sistemul de operare pentru a face PC-ul actual și sigur. Resetarea se întoarce în timp la data la care a părăsit fabrica, care poate fi cu unul sau mai multe upgrade-uri de caracteristici în urma nivelurilor actuale de producție.

Al doilea scenariu este atunci când un PC prezintă probleme vizibile de performanță, stabilitate sau comportament. Sunt puține lucruri pe care o instalare de reparare a actualizării pe loc nu le poate rezolva în Windows 11, dar uneori nici măcar această manevră nu va readuce un PC la funcționarea normală. Atunci când se întâmplă acest lucru, o instalare curată sau o resetare din fabrică este un potențial pas următor spre recuperarea Windows. Astfel, resetarea din fabrică poate readuce PC-ul la cea mai veche stare Windows, reparând, eventual, ceea ce îl doare.

Cum să efectuați o resetare din fabrică în Windows 11

Pentru a începe procesul de resetare din fabrică în Windows 11, faceți clic pe Start > Setări > Sistem > Recuperare (Figura 1). Apoi, selectați Resetare PC.

Puteți, de asemenea, să porniți operațiunea de resetare a PC-ului din ecranul de conectare sau utilizând o unitate de recuperare sau un suport de instalare pentru a intra în modul de recuperare în timpul pornirii. Apăsați tasta Shift în timp ce selectați Restart (Repornire) pentru a porni în modul de recuperare locală.

Figura 1. Opțiunea de resetare a PC-ului se găsește la “Recovery” (Recuperare) în secțiunea “System” (Sistem) din setări.

 

De acolo, ecranul va afișa două opțiuni (Figura 2). Opțiunea pe care o alegeți depinde de modul în care intenționați să utilizați PC-ul după resetarea acestuia. Dacă este vorba de o operațiune de reparație de ultimă oră, cel mai simplu este să selectați Păstrați fișierele mele. Dacă vă pregătiți pentru vânzare sau transfer, alegeți Remove everything.

Figura 2. Opțiunile de resetare vă permit să păstrați fișierele personale sau să scăpați de tot.

 

După ce faceți clic pe opțiunea dorită, puteți alege modul în care doriți să reinstalați Windows (Figura 3).

Alegerea descărcării în cloud va descărca fișierul de instalare Windows de pe serverele Windows din cloud. Această opțiune este cea mai sigură dacă credeți că instalarea locală este coruptă sau deteriorată.

Alegerea Reinstalare locală va descărca fișierul de instalare Windows din fișierele Windows actuale de pe PC-ul dumneavoastră. Această opțiune este mai rapidă, dar nu este imună la problemele locale. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care unitatea locală Windows este compromisă, ar trebui să funcționeze. Pentru cele mai bune rezultate, alegeți descărcarea din Cloud.

Figura 3. Puteți descărca imaginea de instalare Windows din cloud sau de pe unitatea Windows.

 

După ce ați ales oricare dintre cele două opțiuni de reinstalare, pe ecran se va afișa Setări suplimentare. Pentru a continua procesul fără modificări ale setărilor, faceți clic pe Next.

Dacă doriți să faceți modificări, faceți clic pe Change settings (Modificare setări). De acolo, puteți curăța complet unitatea de disc, bifând Da în secțiunea Curățați datele? sau descărcați Windows din cloud bifând Nu în secțiunea Descărcați Windows? (Figura 4).

Figura 4. Dacă faceți clic pe “Change settings” (Modificați setările) în etapa precedentă, puteți reveni la opțiuni aici.

 

După ce vă confirmați alegerile, va apărea un ecran de confirmare finală. După ce selectați Reset, procesul va începe (Figura 5). Aceasta este ultima dvs. șansă de a anula resetarea. Dacă permiteți ca această etapă să continue și nu faceți clic pe Cancel (Anulare) în niciun moment, nu mai puteți anula procesul de resetare. Va trebui să îl lăsați să se finalizeze și apoi să restaurați o copie de rezervă pentru a reveni la punctul de unde ați început.

Figura 5. Procesul de resetare face o anumită muncă de pregătire înainte de a reporni PC-ul.

 

În cele din urmă, PC-ul repornește și rulează instalarea Windows care conduce operațiunea de resetare aleasă.

Programul de instalare va trece printr-o serie de solicitări pentru a finaliza instalarea odată ce sistemul de operare este instalat. Printre acestea se numără solicitări pentru țară sau regiune, limbă, layout de tastatură și setări de confidențialitate. Conectarea la un cont Microsoft finalizează procesul. După ce experiența de ieșire din cutie se termină, desktop-ul Windows 11 va fi în aceeași stare ca atunci când a ieșit din fabrică. Dacă intenționați să vindeți sau să predați PC-ul altcuiva, acesta este gata de plecare. Dacă intenționați să îl returnați utilizatorului inițial, mai este încă o muncă substanțială pentru a restabili preferințele și personalizările utilizatorului.

5/5 - (5 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *