Skip to content
Prima pagină » Cum Poti Sa Vezi Cata Memorie RAM Ai In Calculator

Cum Poti Sa Vezi Cata Memorie RAM Ai In Calculator

Dacă nu sunteți sigur ce fel de memorie RAM se află în PC-ul dumneavoastră, Windows 11 vă oferă o modalitate de a afla cu ușurință specificațiile memoriei.

Având o cantitate suficient de mare de memorie RAM este importantă dacă doriți să aveți o experiență fără probleme cu PC-ul dumneavoastră. RAM, sau memoria cu acces aleatoriu) este o memorie extrem de rapidă care stochează temporar fișierele la care aveți nevoie de acces foarte rapid, iar cu cât aveți mai multă memorie RAM, cu atât mai multe fișiere poate stoca.

Asta înseamnă că puteți trece mai repede de la o aplicație la alta atunci când aveți multe deschise sau poate fi de ajutor în cazul aplicațiilor care încarcă o mulțime de active, cum ar fi atunci când editați o imagine de înaltă rezoluție cu mai multe straturi în Photoshop. Dacă nu știți câtă memorie RAM are PC-ul dumneavoastră, este relativ ușor să o verificați în Windows 11.

Ca urmare a faptului că Windows 11 necesită cel puțin 4GB de memorie RAM, este mai probabil să întâmpinați probleme dacă nu aveți o cantitate semnificativă de memorie RAM, așa că este bine să o verificați și să vă asigurați că PC-ul dvs. poate gestiona bine fluxul de lucru.

Există mai multe moduri în care poti sa afli cata memorie ram ai instalata in calculator și depinde de cât de multe informații doriți să aflați. Vă vom arăta câteva moduri în care puteți face acest lucru, în funcție de ceea ce ați dori să știți.

Verificarea capacității totale de memorie

trei placute de memorie ram

trei placute de memorie ram

Dacă singurul lucru pe care doriți să îl știți este cât de multă memorie RAM are PC-ul dumneavoastră, cea mai simplă modalitate de a face acest lucru poate fi aplicația Setări. Iată cum să o faceți:

  • Deschideți Setări (ar trebui să îl găsiți în meniul Start).
  • În categoria Sistem (care ar trebui să se deschidă în mod implicit), derulați în jos până în partea de jos a paginii și faceți clic pe Despre.
  • Sub Specificații dispozitiv, ar trebui să vedeți RAM instalat cu capacitatea maximă lângă el.

Vă veți vedea că memoria RAM totală utilizabilă este mai mică decât cea instalată efectiv, iar acest lucru se întâmplă aproape întotdeauna, deoarece o parte din memorie poate fi partajată cu GPU-ul din PC-ul dumneavoastră. Nu înseamnă că ceva nu este în neregulă cu dispozitivul dvs.

 

Verificarea specificațiilor RAM în Task Manager Windows 11

Uneori, tot ce trebuie să știți este capacitatea totală de memorie, dar este posibil să doriți să știți ceva mai mult. Task Manager din Windows 11 vă poate oferi ceva mai multe informații despre memoria RAM din PC-ul dumneavoastră, ceea ce vă poate oferi o imagine mai bună a performanței la care vă puteți aștepta de la aceasta. Iată cum îl puteți verifica:

  • Faceți clic dreapta pe pictograma Windows din bara de activități, apoi alegeți Task Manager. Alternativ, deschideți meniul Start și căutați-l.
  • Dacă nu ați mai făcut-o până acum, este posibil să fie nevoie să faceți clic pe See more details (Vezi mai multe detalii).
  • Treceți la fila Performanță. Dacă rulați versiunea originală Windows 11, filele vor fi în partea de sus, dar cele mai recente versiuni (disponibile doar pentru Windows Insiders în acest moment) au filele în partea stângă a ferestrei.
  • Veți vedea o listă a hardware-ului din PC-ul dvs. Faceți clic pe Memorie.
  • Puteți vedea acum o serie de specificații despre memoria dvs., inclusiv capacitatea, viteza, numărul de sloturi utilizate, factorul de formă și cât de multă memorie RAM este rezervată pentru anumite echipamente hardware din PC-ul dvs. (explicând de ce memoria RAM utilizabilă este mai mică decât memoria RAM totală de mai sus).

 

Aceste informații vă pot ajuta cu o mână de lucruri. În primul rând, cunoașterea vitezei vă poate spune la ce fel de performanță vă puteți aștepta de la memoria RAM. Deși nu vă va afecta întotdeauna utilizarea zilnică, unele aplicații pot beneficia de viteze mai mari. Memoria RAM pentru laptopuri atinge de obicei viteze mai mari

Numărul de sloturi utilizate poate fi util și în cazul în care intenționați să vă actualizați PC-ul cu mai multă memorie RAM. Dacă toate sloturile de pe PC sunt folosite, înseamnă că va trebui să înlocuiți unul dintre modulele din interior, așa că trebuie să vă asigurați, de asemenea, că achiziționați un modul mai mare decât cel pe care îl aveți deja. Dacă aveți un slot liber, trebuie doar să cumpărați orice capacitate pe care doriți să o adăugați la PC-ul dumneavoastră.

De asemenea, faptul că aveți două sloturi înseamnă, de obicei, că aveți memorie cu două canale, ceea ce duce la o performanță mult mai bună.

Factorul de formă este, de asemenea, important dacă intenționați să faceți upgrade, deoarece există diferite tipuri de memorie RAM. Computerele desktop vor afișa de obicei DIMM, în timp ce laptopurile cu memorie RAM care poate fi actualizată vor indica probabil SODIMM. Veți dori să căutați acești termeni atunci când cumpărați o nouă memorie RAM.

Cu toate acestea, există o altă opțiune, după cum puteți vedea mai sus. Dacă scrie Other, ar putea însemna că memoria RAM este lipită pe placa de bază, ceea ce înseamnă că nu o puteți actualiza.

 

Și iată cum puteți verifica specificațiile RAM pe PC-ul dumneavoastră cu Windows 11. Acest lucru ar trebui să vă ofere toate informațiile pe care trebuie să le cunoașteți, astfel încât, fie că plănuiți să vă actualizați memoria RAM sau pur și simplu doriți să știți să verificați dacă PC-ul dvs. este compatibil cu anumite programe, acest lucru ar trebui să fie de ajuns.

Dacă doriți să aflați mai multe despre PC-ul dumneavoastră cu Windows 11, poate aruncați o privire la cum să creați un raport al bateriei, astfel încât să puteți afla totul despre bateria laptopului dumneavoastră și despre cum se comportă aceasta în timp.

Și dacă tocmai v-ați actualizat PC-ul, verificați cum să eliberați spațiul de stocare după actualizarea la Windows 11 – vă poate oferi ceva mai mult spațiu pentru fișiere.

5/5 - (5 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *