Cum Aflu Ce Placa Video Am Pe PC/Laptop

Nu este nevoie să desfaceti calculatorul fizic pentru a găsi detaliile hardware. Dacă te intrebi cum aflu ce placa video am, iată câteva modalități de a obține aceste informații pe un computer cu Windows.

Căutarea informațiilor hardware ale computerului dvs. devine din ce în ce mai dificilă pe zi ce trece, odată cu evoluția complexității sistemelor de operare. Având în vedere numeroasele denumiri și versiuni ale componentelor hardware individuale din interiorul unui computer, este imposibil să le rețineți. Cu toate acestea, există modalități prin care puteți găsi informațiile dorite în funcție de necesități.

Una dintre componentele importante din interiorul sistemului dumneavoastră este unitatea de procesare grafică (GPU) sau mai simplu placa video. Această parte a hardware-ului este responsabilă de procesarea informațiilor și apoi de afișarea lor pe monitoarele noastre. Un computer poate avea un GPU integrat cu memorie partajată sau poate avea unul dedicat.

În ambele cazuri, îl puteți identifica și găsi informații în el.

În acest articol, vom analiza diferitele moduri despre cum sa afli ce placa video ai cu Windows 11 sau 10. Puteți folosi apoi aceste informații pentru a găsi specificațiile sale și alte informații conexe online.

placa video performanta
placa video performanta

Identificați și găsiți detalii despre placa grafică

Există mai multe metode pentru a determina ce placă grafică este instalată pe computerul dumneavoastră.

Găsește informații despre placa grafică din aplicația Setări

Iată pașii pentru a afla detaliile plăcii grafice din aplicația Setări:

 1. Navigați la următoarele:
  Aplicația Setări >> Sistem >> Afișaj >> Afișaj >> Afișaj avansat
 2. Din meniul derulant din fața “Select a display to view or change its settings” (Selectați un afișaj pentru a vizualiza sau modifica setările acestuia), selectați afișajul conectat cu GPU-ul pentru care doriți să găsiți informații.

  Nota: Acest pas este de obicei necesar atunci când aveți mai multe dispozitive de afișare și acestea sunt conectate la diferite porturi sau GPU-uri de pe computerul dvs. selectați dispozitivul de afișare

 3. Acum, extindeți secțiunea de informații despre afișare pentru a vizualiza detaliile GPU-ului. detalii despre GPU în aplicația Settings

Cum Aflu Ce Placa Video Am Cu Device Manager

Să urmați pașii de mai jos pentru a găsi detaliile placii video prin Device Manager. Rețineți că, folosind această metodă, puteți afla doar numele plăcii dvs. grafice și nicio altă informație:

 1. Deschideți Device Manager (Manager de dispozitive) tastând devmgmt.msc în caseta Run Command (Execută comandă).Deschideți Device Manager
 2. Extindeți Display adapters (Adaptoare de afișaj) și acolo veți vedea numele plăcii grafice sub el.

Verifica ce placa video ai din System Information

Puteți obține informații despre placa grafică și din applet-ul System Information. Iată cum:

 1. Deschideți applet-ul System Information (Informații de sistem) tastând msinfo32 în caseta Run Command (Execută comandă).

  Navigați apoi în panoul din stânga la următoarele:

  System Summary >> Components >> Display (Rezumat sistem >> Componente >> Afișaj)
 2. Ar trebui să puteți vedea acum detaliile GPU în panoul din dreapta. Daca sunteti interesat, am scris un ghid si pentru a verifica ce placa de baza ai aici.

Cum vezi ce placa video ai din Task Manager

Ca multe alte componente de sistem, poti sa afli ce placa video ai si din Task Manager. Iată cum:

 1. Deschideți Task Manager prin apăsarea simultană a tastelor de comandă rapidă CTRL + Shift + Esc.
 2. Pasați la fila Performance (Performanță) și faceți clic pe secțiunea GPU din panoul din stânga.

  Nota: În cazul în care aveți mai mult de 1 placă grafică (dedicată + integrată), atunci s-ar putea să vizualizați un număr similar de file GPU în partea stângă. Derulați prin ele și selectați-o pe cea pentru care aveți nevoie de detalii. deschideți secțiunea GPU

 3. Ar trebui să puteți vedea acum detaliile plăcii grafice în panoul din dreapta al Task Manager.

Cum aflu ce placa video am din DirectX Diagnostic Tool

O altă metodă de a verifica ce placa video am este prin DirectX Diagnostic Tool, care este integrat în Windows. Urmați acești pași pentru a vizualiza informațiile despre placa grafică:

 1. Deschideți DirectX Diagnostic Tool (Instrument de diagnosticare DirectX) tastând dxdiag în caseta Run Command (Execută comandă).
 2. Acum treceți la fila Display (Afișaj). Aici, în secțiunea Device (Dispozitiv), veți găsi informațiile necesare despre placa dvs. grafică. detalii despre GPU în DirectX Diagnostic Tool

Cum verifici ce placa video ai din Control Panel

Dacă computerul dvs. are un GPU dedicat care vine cu un software (cunoscut sub numele de panou de control), atunci probabil că puteți vedea informațiile despre GPU și acolo. Tot ce trebuie să faceți este să deschideți aplicația panoului de control și să căutați informațiile.

Aceste panouri de control dedicate GPU pot fi accesate, de obicei, prin intermediul meniului contextual de pe desktop.panoul de control NVIDIA.

O metoda mai putin ortodoxa ar fi sa verifici din BIOS, insa nu e tocmai user friendly.

Cuvintele de încheiere

Cele câteva metode de mai sus oferă detalii despre placa dvs. grafică. Cu toate acestea, uneori un utilizator poate avea nevoie de mai multe informații decât poate oferi Windows. În acest caz, puteți folosi informațiile obținute prin metodele de mai sus și puteți folosi numele/modelul placii video și să căutați mai multe detalii pe internet.

5/5 - (3 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.