Skip to content
Prima pagină » Calculatorul Se Restarteaza Singur? Uite ce poti sa faci

Calculatorul Se Restarteaza Singur? Uite ce poti sa faci

Problema restartarii aleatorii ale calculatorului este o problemă foarte comună, dar frustrantă, cu care se confruntă indivizii din întreaga lume cel puțin o dată în viața lor sau poate mai mult. Dacă sunteți unul dintre ei, rămâneți în așteptare, deoarece următoarea scriere va descoperi toate resursele esențiale legate de aceasta.

În acel moment, dorința de a scăpa de calculatorul sau laptopul care se tot restarteaza la întâmplare cu o pocnitură din degete este tot ce ne dorim. Din păcate, lipsa cunoștințelor adecvate ne limitează să facem acest lucru.

buton reset calculator

buton reset calculator

De ce se restarteaza PC-ul meu la întâmplare?

Un computer repornește aleatoriu din mai multe motive. Unele erori se încadrează în secțiunea hardware, în timp ce altele pot apărea din cauza unei funcționări defectuoase a software-ului. Pe măsură ce scrierea avansează, ne veți găsi descoperind alerte sau alarme obișnuite care exemplifică o situație înainte de o defecțiune a sistemului sau de apariția efectivă a unei probleme de repornire aleatorie a calculatorului.

Pentru moment, să ne concentrăm pe răspunsul la întrebarea de ce se repornește aleatoriu PC-ul meu?

– Probleme legate de hardware

Acestea sunt problemele cele mai devastatoare din punct de vedere al mijloacelor bănești, deoarece necesită o înlocuire care poate avea costuri serioase. În continuare sunt prezentate problemele hardware care pot duce la un comportament anormal al sistemului informatic, ceva de genul repornirilor aleatorii:

 • MRAM funcționează defectuos
 • Funcționare defectuoasă a sursei de alimentare
 • HDD eșec sau sector defect
 • CMOS slăbire
 • Supraîncălzirea procesorului
 • Defecțiune I/C a plăcii de bază
 • Funcționare defectuoasă a perifericelor externe cum ar fi placa video
 • Supratensiuni de alimentare
 • Cablu de alimentare defect sau pierde
 • Eșecul cardului de rețea

– Probleme legate de software

Problemele software nu sunt o noutate pentru utilizatori; acestea sunt recurente. Elementele generatoare de probleme care se odihnesc în colțul de software pot avea un rol semnificativ atunci când constatați că computerul dvs. continuă să repornească aleatoriu. Cu toate acestea, partea bună este că, de obicei, nu afectează finanțele până când acesta trebuie să achiziționeze vreun instrument sau software premium.

Am consolidat câteva probleme software comune care afectează sistemul și împing calculatorul să repornească aleatoriu.

Aceste probleme sunt următoarele:

 • Fereastra de funcționare defectuoasă
 • Ecran albastru al morții (BSOD)
 • Eșecul driverelor sau drivere învechite
 • Software de aplicație
 • Înregistrări de registru orfane
 • Atacuri de viruși/Malware
 • Actualizări Windows
 • Firmware neactualizat
 • BIOS falsificat
 • Erori de sistem de fișiere

Problemele menționate mai sus pot să nu fie singurele motive pentru care un computer se repornește aleatoriu de nicăieri, dar ele reprezintă majoritatea.

Cum se rezolvă problema restartarii

Acum că aveți o idee suficientă despre ceea ce ar putea provoca restartarea aleatorie a calculatorului, este timpul să ne îndreptăm atenția spre ultima etapă de abordare a problemei, și anume remedierea.

După ce am identificat deja cauzele sau factorii care au dus la problemă, calculatorul repornește aleatoriu și ne poziționează perfect pentru a aplica toate corecțiile, una câte una. Însă, înainte de a face acest lucru, este recomandat să optăm pentru câteva acțiuni care ne vor ajuta în procesul de rectificare.

 1. Dezactivați repornirea automată la defectarea sistemului

Începeți să abordați problema repornirilor aleatorii prin dezactivarea funcției de repornire automată la defectarea sistemului. Acest lucru nu numai că va ajuta la identificarea vinovatului real din spatele problemelor de repornire aleatorie a Windows-ului, în plus, va configura sistemul perfect pentru implementarea remedierii.

Pentru aceasta, urmați pașii de mai jos:

.

 • Click dreapta pe pictograma “Computer” de pe desktop și selectați “Proprietăți.”
 • .

 • Selectați “Advanced System Settings” (Setări avansate ale sistemului).”
 • .

 • Treceți la fila “Advanced”
 • .

 • De aici, sub “Startup and Recovery”, selectați “Settings.”
 • .

 • Aceasta va deschide o nouă fereastră “Startup and Recovery”
 • .

 • De aici, în secțiunea “System Failure”, debifați opțiunea “Automatically Restart”
 • .

Metoda de mai sus reflectă o modalitate excelentă de a înțelege mai bine problema, deoarece uneori pc-ul se repornește într-o clipită și nu pot să atragă nici o dovadă pentru factorul care a dus la eroare.

După dezactivarea acestei funcții, trebuie să monitorizăm cu atenție sistemul pentru problema repornirii aleatorii a ferestrei. S-ar putea să sune prea frumos pentru a fi adevărat, dar uneori acest proces simplu vă ajută singur să scăpați de probleme.

 1. Repararea problemei hardware

Dacă computerul repornește aleatoriu din cauza unei probleme hardware, luăm următoarele măsuri.

– Funcționare defectuoasă a memoriei RAM

>.

Memoria ar putea fi o posibilitate de repornire aleatorie a computerului, așa că trebuie să diagnosticăm mai întâi memoria.

Avem câteva opțiuni pentru verificarea RAM, cum ar fi:

 • Built-in de testare a memoriei cu ajutorul instrumentului de diagnosticare a memoriei Windows
 • Producătorul PC-ului/ansamblorulatorul de PC-uri built-in utilități de diagnosticare cum ar fi (Dell, IBM, etc.)
 • .

 • Instrumente terță parte, cum ar fi MEMTEST86.

După ce am identificat că vinovatul este memoria RAM, ar trebui să înlocuim banda cu una nouă.

– Defecțiunea sursei de alimentare

În cazul în care PSU creează probleme de repornire a PC-ului, trebuie să o înlocuim cu una nouă de mărci bune, cum ar fi Asus, EVGA, GameMax, Corsair, Cooler Master, SeaSonic etc.

– Probleme cu HDD

.

Discul dur generează câteva probleme care ne conduc la problema repornirii aleatorii a computerului. Primul pas pentru a rezolva această problemă este să rulați Chkdsk c: /F /R pe linia de comandă.

Această comandă nu numai că identifică problema sectorului defect, dar încearcă și să o rezolve. În cazul în care computerul continuă să repornească aleatoriu, ultima soluție va fi înlocuirea hard disk-ului.

– Bateria CMOS

>

Bateria cu semiconductori complementari de oxid de metal, denumită în mod normal celulă CMOS sau baterie CMOS, ar putea fi un alt motiv pentru problemele de repornire aleatorie a computerului, deoarece nu ajută la alimentarea firmware-ului BIOS, ci îl ajută să își amintească diferite setări implicite. În cazul slăbirii sau defectării CMOS, trebuie să o înlocuim instantaneu.

– Supraîncălzirea sistemului

>.

Este o altă problemă frecventă care apare atunci când sistemul este plasat într-un mediu prăfuit, sau ventilatoarele sale nu funcționează, sau orificiile de ventilație a căldurii sunt blocate, atunci veți găsi computerul dvs. repornind aleatoriu.

Cel mai bun mod este să deschideți capacul sistemului și să curățați orificiile de aerisire a căldurii cu ajutorul suflantei; în plus, verificați starea de sănătate a ventilatoarelor dacă nu funcționează, apoi înlocuiți-le și, cel mai important, puneți pasta termică între procesor și radiator.

Făcând toate cele de mai sus, vom fi capabili să rezolvăm problema repornirii aleatorii a computerului dacă este din cauza supraîncălzirii.

– Defecțiune I/C a plăcii de bază

Placa de bază este o altă componentă importantă în cadrul PC-ului. Dacă ne confruntăm cu o defecțiune a I/C (circuit integrat), atunci am putea fi victima problemei de repornire aleatorie a calculatorului. În acest caz, avem două opțiuni: fie reparăm I/C defect cu ajutorul centrului de service, fie înlocuim întreaga placă de bază.

– Funcționare defectuoasă a perifericelor externe

În anumite momente, sistemul nostru continuă să repornească din nou și din nou din cauza unor periferice externe care au fost conectate la sistem. Așadar, dacă computerul se repornește aleatoriu și fără niciun avertisment, atunci cea mai bună modalitate este să deconectați toate perifericele externe și apoi să încercați să analizați starea.

– Supratensiuni/Fluctuații de energie electrică

Acesta ar putea fi un alt motiv pentru care computerul se repornește fără avertisment. În cazul fluctuației de electricitate, trebuie să punem un stabilizator pentru servomotoare care să se ocupe de fluctuație; de asemenea, trebuie să investigăm sursa de alimentare de la intrare, deoarece acest lucru ar putea duce la deteriorarea permanentă a sistemului.

– Defecțiune sau pierdere a cablului de alimentare

Cablul de alimentare este un alt agent din cauza căruia calculatorul continuă să repornească aleatoriu. Soluția este să verificăm mai întâi dacă nu cumva cablul de alimentare s-a pierdut; în caz contrar, singura soluție este înlocuirea cablului.

– Eșecul plăcii de rețea

>

Este ciudat că placa de rețea ar putea fi un motiv pentru care PC-ul repornește aleatoriu, dar este adevărat. Pentru că, uneori, calculatoarele se comportă în moduri misterioase. Este o regulă de bază atunci când sistemul se blochează sau se confruntă cu un blocaj; atunci, acesta se repornește automat.

De aceea, în anumite situații, atunci când placa de rețea este copleșită de pachetele primite (fie de un atacator, fie ascultând o difuzare în rețea) sau prin orice alt mijloc devine vinovată de repornirea aleatorie a ferestrelor sau a sistemului.

 1. Repararea problemelor legate de software

Un sistem informatic este o combinație de software și hardware, deci este evident că software-ul ar putea avea o pondere semnificativă atunci când PC-ul repornește aleatoriu.

– Funcționare defectuoasă a ferestrelor

>

Sistemul computerului sau Windows continuă să se repornească din nou și din nou din diverse motive, iar unul dintre ele este chiar Windows. Uneori, Windows funcționează defectuos din cauza fișierelor de sistem sau DLL corupte sau a spațiului inadecvat pe partiția de sistem.

Pentru a face față unor astfel de situații, avem următoarele remedii:

.

 • Windows Startup Recovery
 • Windows Restore Point
 • .

 • Windows Safe mode
 • Remarcarea sistemului cu ultima configurație bună cunoscută
 • Sfc file checker (Du-te la prompt de comandă și tastați SFC/scannow) acest lucru va repara orice fișier de sistem corupt

– Ecranul albastru al morții (BSOD)

BSOD, așa cum s-a discutat mai sus, ar putea fi devastator și ne-ar putea duce în ape fierbinți. Confruntându-ne cu aceste tipuri de erori de oprire, trebuie să identificăm mai întâi motivul real care forțează sistemul să repornească aleatoriu. Minidumps și codurile de eroare de oprire sunt cheile prin care putem aborda această situație.

– Eșecul driverelor sau driverele învechite

>

Sistemele continuă uneori să se repornească din cauza unei defecțiuni a unui driver sau a unui driver neactualizat. Dispuneți de o soluție simplă pentru a descărca și instala driverul actualizat sau perifericul care funcționează defectuos.

– Aplicații software

În mod frecvent instalăm și dezinstalăm diverse aplicații software fără a confirma sursa acestora. Dacă software-ul este licențiat și descărcat dintr-o sursă legitimă, atunci rareori cauzează o problemă, dar dacă software-ul nu are licență sau este cracat sau descărcat dintr-o sursă nelegitimă, atunci există un risc ridicat ca acesta să afecteze ferestrele și Windows continuă să se repornească aleatoriu.

Soluția este să folosiți întotdeauna software cu licență și să îl obțineți și dintr-o sursă legitimă.

– Intrări orfane în Registru

– Intrări orfane în Registru

Cu fiecare dezinstalare a unei aplicații software, în sistem vor rămâne unele intrări de registru orfane, care uneori influențează ferestrele în așa fel încât acestea continuă să se repornească. În cele ce urmează este un software care ne poate ajuta să ne ocupăm de intrările orfane din registru.

 • Curățător
 • .

 • Auslogic Registry Cleaner
 • Glarysoft Registry Repair
 • Max Registry Cleaner
 • Wise Registry Cleaner
 • Glary Utilities
 • Eusing Free Registry Cleaner
 • Comodo System Cleaner

Majoritatea programelor menționate mai sus sunt gratuite și ușor de utilizat.

– Atacurile de viruși/Malware

>

Problema cea mai evidentă și cea mai frecventă este atacul unui virus sau malware asupra sistemului. Virușii și programele malware pot pătrunde în sistemul nostru în diferite moduri, cum ar fi prin USB, e-mail, partajarea de fișiere și altele.

Aceasta poate fi o cauză importantă de corupere a ferestrelor noastre și de a ne pune sistemul într-o astfel de stare încât să continue să repornească. Făcând față unui astfel de atac, trebuie să ne fi echipat cu un sistem antivirus & anti-malware bun, cu cele mai recente actualizări ale bazei de date.

Câteva dintre mărcile bune de antivirus & și malware sunt următoarele:

 

 • Kaspersky
 • ESET NOD32
 • Symantec
 • Norton
 • Microsoft Windows Defender
 • Avast
 • Avira
 • Malwarebytes
 • Adaware

– Actualizări Windows

În anumite momente, actualizările Windows ar putea cauza problema repornirii aleatorii a computerului, așa că soluția este de a anula astfel de actualizări și suntem din nou în afaceri.

– Firmware învechit

– Firmware învechit

Firmware-ul este o parte importantă și integrantă a sistemului, așa că trebuie să fie actualizat ori de câte ori producătorul lansează o versiune. Acest lucru va împiedica repornirea aleatorie a sistemului.

– BIOS modificat

Cu trecerea timpului, modificăm setările bios, cum ar fi viteza ceasului etc., ceea ce face ca sistemul să repornească fără niciun avertisment. Pentru a evita o astfel de situație, trebuie să încărcăm setările implicite din bios.

– Erori ale sistemului de fișiere

>

Windows începe să ne deranjeze sau continuă să se repornească singur din cauza corupției sistemului de fișiere.

În cele ce urmează sunt acțiunile pe care le putem întreprinde pentru a face față acestor tipuri de probleme:

 • System Restore (restaurare la o stare anterioară)
 • Verifică discul
 • Executați SFC/Scannow și DISM (pe linia de comandă)
 • .

Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth

Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

Dism /Online /Cleanup-Image /restorehealth

Concluzie

Este tot ce trebuie să știi despre această problemă delicată care este căutată pe tot internetul. Iată o scurtă recapitulare pentru a vă asigura că nu ratați punctele cheie:

 • Restartarea calculatorului în mod aleatoriu poate reprezenta fie o problemă hardware, fie o defecțiune software subiacentă.
 • De cele mai multe ori, dezactivarea repornirii automate la defectarea sistemului rezolvă problema o dată pentru totdeauna.
 • .

 • În cazul în care dezactivarea repornirii automate nu vă ajută și aveți semnele unei probleme care se învârte în jurul hardware-ului sistemului dvs., mergeți mai departe și verificați toate piesele în cauză.
 • .

 • Pentru probleme legate de software, căutați și reparați driverele neactualizate, erori frecvente de ecran negru al morții și orice altceva similar.
 • .

Faptul ca calculatorul se restarteaza singur doare cel mai mult atunci când avem termene limită stricte de respectat sau lucrăm la ceva foarte important, iar faptul că vă găsiți calculatorul Windows repornit aleatoriu fără niciun avertisment prealabil nu este o priveliște plăcută. Din fericire, investirea unui timp de joacă cu tot felul de remedieri se poate dovedi a fi un salvator de zile.

5/5 - (4 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *