Skip to content
Prima pagină » Dronele Pot Acum Ateriza Pe Acoperisuri Abrupte

Dronele Pot Acum Ateriza Pe Acoperisuri Abrupte

Deși majoritatea dronelor destinate consumatorilor sunt capabile să aterizeze singure, sistemele lor de aterizare automată necesită un loc de aterizare plat, vânturi minime și viteze reduse pentru a ateriza în siguranță.

Acest lucru nu este întotdeauna disponibil, așa că cercetătorii au dezvoltat un nou sistem de aterizare care permite dronelor să aterizeze în condiții mai dificile, chiar și pe suprafețe cu o pantă de până la 60 de grade.

Pare inevitabil că, într-o zi, cerul va fi împânzit de mii de drone care vor livra orice, de la comenzi de fast-food la medicamente eliberate pe bază de rețetă. Dar, înainte ca acea zi să sosească, aceste sisteme automate de livrare vor avea nevoie de sisteme robuste de siguranță.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de găsirea unor locuri sigure, departe de oameni, atunci când apare necesitatea unei aterizări de urgență. O dronă care aterizează pur și simplu pe primul spațiu liber plat pe care îl găsește prezintă o mulțime de riscuri, dar ce s-ar întâmpla dacă opțiunile de aterizare nu ar fi atât de limitate?

Cum ar fi dacă o dronă ar putea ateriza în locurile în care oamenii se tem să pășească?

drona care incearca sa aterizeze pe o suprafata abrupta

drona care incearca sa aterizeze pe o suprafata abrupta

Aceasta este o parte a inspirației pentru un nou sistem de aterizare dezvoltat la laboratorul de design Createk al Universității din Sherbrooke, Quebec, Canada.

Majoritatea producătorilor de drone presupun că aterizările vor fi efectuate în condiții ideale, în locații optime, și astfel se bazează pe un tren de aterizare rigid care nu oferă suficientă frecare pentru a stabiliza o dronă pe suprafețe înclinate.

De asemenea, sistemele de aterizare actuale tind să nu ofere suficientă flexibilitate pentru a absorbi impactul unei drone care vine prea repede, ceea ce face ca aceasta să ricoșeze sau să fie afectată considerabil.

Soluția pe care au găsit-o cercetătorii de la Createk Design Lab a fost dublă, începând cu echiparea unei drone cu patru picioare de aterizare care utilizează amortizoare de șoc bazate pe frecare pentru a disipa excesul de energie în momentul în care drona atinge solul.

Un motor electric de mici dimensiuni poate crește în mod activ cantitatea de frecare în punctul de articulație mobil în care fiecare picior se conectează la dronă, asigurându-se că nu rămâne niciun surplus de energie care ar putea face ca drona să ricoșeze.

Celălalt truc al cercetătorilor este similar cu cel folosit de marile avioane comerciale pentru a se asigura că un avion nu depășește pista în timpul aterizării: inversarea motoarelor la aterizare.

În cazul dronei, inversarea direcției în care se rotesc propulsoarele sale creează o forță descendentă care o împinge pe suprafața pe care aterizează pentru a minimiza și mai mult orice ricoșeu sau deviere, crescând în același timp frecarea pentru a o opri mai repede.

În unele cazuri, cum ar fi o aterizare dură pe o suprafață cu un unghi sever de 60 de grade și la viteze de peste 6MPH, forța de împingere inversă poate chiar să împiedice o dronă să se răstoarne complet.

Puțini dintre noi petrecem mult timp pe acoperișurile caselor noastre. Acest lucru le face, de asemenea, un loc ideal pentru dronele care să facă aterizări de urgență, deoarece riscul ca cineva să fie acolo sus în același timp este incredibil de mic.

Dar aceste abilități de aterizare nou descoperite înseamnă, de asemenea, că o dronă care ar putea rămâne fără baterie sau care se luptă cu o problemă mecanică, nu trebuie să petreacă atât de mult timp căutând un loc de aterizare sigur și nivelat, riscând o aterizare forțată foarte nesigură dacă nu găsește unul la timp.

Această abordare mărește foarte mult locul în care o dronă poate ateriza rapid și în siguranță.

4.8/5 - (12 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *