Cum Adaug Sau Elimin Un Porgram Din StartUP Pe Windows 10

Windows este conceput pentru a rula automat aplicații și programe de îndată ce vă conectați la contul de utilizator…

Windows este conceput pentru a rula automat aplicații și programe de îndată ce vă conectați la contul de utilizator. Unele aplicații sunt setate automat să ruleze în acest moment, în timp ce altele pot fi adăugate manual. Aceasta este o caracteristică excelentă dacă repetați zilnic anumite sarcini, cum ar fi verificarea e-mailului, deschiderea unui document de făcut etc.

Când efectuați o instalare curată a Windows, anumite aplicații native sunt alocate să ruleze imediat ce vă conectați. Iată câteva dintre cele mai frecvente:

În timp ce unele aplicații sunt adăugate pentru a susține funcția de rulare automată, pe măsură ce sunt instalate pe sistem, cum ar fi următoarele:

Cu toate acestea, unele aplicații nu sunt lansate automat. Acestea trebuie să fie adăugate manual la Windows Startup, astfel încât să pornească automat imediat ce vă conectați.

Acest articol discută despre cum sa adaugi sau elimini un program din Startup pe Windows 10, astfel încât acestea să se lanseze automat(sau nu).

laptop care instaleaza updateuri
laptop care instaleaza updateuri

Ce este folderul Windows Startup

Directorul “Startup” este un director din Windows care conține o listă de aplicații și programe care vor rula automat imediat ce sistemul pornește. Acesta este primul loc în care Windows caută să porneasca aplicațiile în mod automat.

Acesta fiind spus, există 2 tipuri de dosare de pornire în Windows

Dosarul de pornire pentru fiecare utilizator

Așa cum implică numele, unul dintre dosarele de pornire definește aplicațiile care vor fi lansate automat pentru un anumit cont de utilizator, în timp ce al doilea definește aplicațiile și programele comune care vor fi lansate automat pentru toate conturile de utilizator de pe computer.

Locația dosarului de pornire pentru utilizatorii individuali poate fi găsită la următoarea locație. Puteți deschide locația fișierului copiind-o și lipind-o în bara de adrese a Windows Explorer.

C:\Users\Username\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

Datele pentru aceste fișiere sunt salvate în interiorul Windows Registry pe următoarea cale:

Computer\HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Folder de pornire pentru toți utilizatorii

În acest dosar, veți găsi aplicațiile care se execută automat pe computerul dumneavoastră pentru toate conturile de utilizator. Acestea sunt în mare parte aplicații native Windows, cum ar fi Cortana, OneDrive, etc

Locația pentru folderul Startup comun pentru toți utilizatorii poate fi găsită în următoarea locație:

C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

Datele pentru aceste fișiere sunt salvate în interiorul Registrului Windows pe următoarea cale:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Care dintre aceste dosare poate fi personalizat pentru a adăuga sau elimina aplicațiile care rulează automat.

Cum să adăugați programe la Startup folosind File Explorer

Adaugați programe la Startup pentru conturile individuale de utilizator

Vă prezentăm acum cum să adăugați aplicații și programe la folderul Startup pentru conturile individuale de utilizator, astfel încât acestea să se lanseze automat atunci când vă conectați:

  1. Începeți prin a crea o comandă rapidă pentru aplicația pe care doriți să o rulați automat. Acest lucru se poate face făcând clic dreapta pe o aplicație și apoi făcând clic pe Create Shortcut (Creare scurtătură) din meniul contextual.
  2. Poate fi rugat să “creați în schimb o scurtătură pe desktop”. Faceți clic pe Yes.
  3. Acum, deschideți caseta Run (Executare) apăsând tastele de comandă rapidă Windows Key + R de pe tastatură.
  4. Tastați următoarele în interiorul casetei Run (Executare) pentru a deschide folderul Startup (Pornire) pentru contul dvs. de utilizator curent:
   shell:startup
  5. Directorul Startup (Pornire) se va deschide acum folosind File Explorer (Explorator de fișiere). Glisați și plasați în acest dosar comanda rapidă pe care ați creat-o în pașii 1 și 2 de mai sus sau tăiați și lipiți-o.

Acum, data viitoare când vă conectați la acest cont de utilizator, aplicația se va lansa automat. Puteți repeta pașii de mai sus pentru a adăuga mai multe programe și aplicații.

Adaugați programe la pornire pentru toate conturile de utilizator

Realizați următorii pași dacă doriți să adăugați o aplicație sau un program care să se lanseze automat pentru toate conturile de utilizator de pe computerul dumneavoastră:

Nota: Efectuați acești pași în timp ce sunteți conectat de pe un cont administrativ.

   1. Începeți prin a crea o comandă rapidă pentru aplicația pe care doriți să o executați automat. Acest lucru se poate face făcând clic dreapta pe o aplicație și apoi făcând clic pe Create Shortcut (Creare scurtătură) din meniul contextual.
   2. Poate fi rugat să “creați în schimb o scurtătură pe desktop”. Faceți clic pe Yes.
   3. Acum, deschideți caseta Run (Executare) apăsând tastele de comandă rapidă Windows Key + R de pe tastatură.
   4. Tastați următoarele în interiorul casetei Run (Executare) pentru a deschide folderul Startup (Pornire) pentru contul de utilizator curent:
    shell:common startup
   5. Directorul Startup (Pornire), care este partajat cu toate conturile de utilizator, se va deschide acum folosind File Explorer (Explorator de fișiere). Glisați și plasați în acest dosar scurtătura pe care ați creat-o în pașii 1 și 2 de mai sus sau tăiați-o și lipiți-o.

Scurtcircuitul pentru aplicația lipită în interiorul acestui dosar va fi acum lansat pentru fiecare utilizator de pe PC.

Metode alternative pentru a adăuga programe la Startup

Metoda de creare a unei scurtături pentru o aplicație și apoi de deplasare a acesteia în folderul Startup este deja discutată în pașii oferiți mai sus. Cu toate acestea, există mai multe metode pentru a face același lucru.

Din dosarul Apps Folder

Cortezile rapide pentru unele aplicații native, cum ar fi Calculator, Calendar, etc. nu pot fi create prin utilizarea metodei convenționale discutate mai sus. Dacă nu găsiți o aplicație pe care să o adăugați la lista de pornire, căutați în interiorul folderului “Applications”, care poate fi deschis prin tastarea următoarelor în caseta Run:

shell:appsfolder

Aceasta va deschide un folder care va afișa toate aplicațiile curente de pe computer. Aici, faceți clic dreapta pe aplicația pe care doriți să o adăugați la folderul Startup (fie Startup utilizator, fie Startup comun) și faceți clic pe Create shortcut din meniul contextual.Create app shortcut

Vă va fi cerut să creați în schimb o comandă rapidă pe desktop. Creați-o acolo și apoi mutați scurtătura în folderul Startup respectiv.

Direct în interiorul folderului Startup

Puteți crea, de asemenea, o scurtătură în interiorul folderului Startup. Iată cum:

Nota: Această metodă este valabilă numai pentru adăugarea unei aplicații în dosarul Startup specific utilizatorului, deoarece dosarul Startup comun nu vă permite să creați scurtături direct.

   1. Deschideți folderul Startup tastând următoarele în Run:
    shell:startup
   2. În interiorul folderului Startup, faceți clic dreapta pe un spațiu gol, extindeți New din meniul contextual și faceți clic pe Shortcut.
   3. Din Expertul de creare a scurtăturilor, faceți clic pe Browse și selectați aplicația pe care doriți să o adăugați la pornirea automată. Când este selectată, faceți clic pe Next.
   4. Introduceți acum un nume pentru scurtătură și faceți clic pe Finish.

Scurtcircuitul va fi acum adăugat la folderul Startup și aplicația selectată se va lansa de fiecare dată când vă conectați la contul dumneavoastră.

Cum să adăugați programe la Startup folosind Task Scheduler

De asemenea, puteți programa aplicații și programe pentru a porni automat imediat ce vă conectați la contul dumneavoastră folosind Task Scheduler Management Console. Cu toate acestea, această metodă funcționează numai pentru utilizatorii individuali și nu pentru toate conturile de utilizator de pe computerul dumneavoastră.

Realizați următorii pași pentru a programa pornirea unei aplicații imediat ce vă conectați:

   1. Deschideți Task Scheduler (Programator de activități) tastând taskschd.msc în Run (Executare).
   2. Din panoul din stânga, faceți clic dreapta pe “Task Scheduler Library” (Biblioteca Task Scheduler) și apoi faceți clic pe Create basic task (Creare sarcină de bază) din meniul contextual.
   3. Din asistentul Creare sarcină de bază, introduceți un nume pentru sarcină și faceți clic pe Următorul.
   4. În fereastra următoare, selectați “Când mă conectez” și faceți clic pe Următorul.
   5. Selectați “Start a program” și faceți clic pe Următorul.
   6. În fereastra următoare, faceți clic pe Răsfoire și apoi selectați aplicația pe care doriți să o executați automat. După selectare, faceți clic pe Next.
   7. În acest ecran, asigurați-vă că toate configurațiile sunt corecte și faceți clic pe Finish.

Aplicația selectată se va lansa acum automat de fiecare dată când vă conectați la acest cont de utilizator.

Dacă doriți să eliminați lansarea automată a aplicației, pur și simplu ștergeți sarcina din Task Scheduler.

  1. Delete scheduled task

Cum să adăugați programe la pornire folosind Windows Registry

Metodele discutate mai jos implică modificări manuale în Windows Registry. Configurarea eronată a valorilor critice din registrul sistemului ar putea fi fatală pentru sistemul de operare. Prin urmare, insistăm să creați un punct de restaurare a sistemului înainte de a continua procesul.

Adaugarea de programe la Startup pentru conturi individuale de utilizator

Pasii de mai jos vă ghidează cum să adăugați o aplicație sau un program la lista de Startup pentru conturi individuale de utilizator folosind Editorul de registru Windows:

   1. Deschideți Editorul de registru tastând regedit în Run.
   2. Acum lipiți următoarele în bara de adrese din partea de sus pentru o navigare mai rapidă:
    Computer\HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
   3. Click dreapta pe Run din panoul din stânga, extindeți New din meniul contextual și apoi faceți click pe String value.
   4. Numiți șirul cum doriți. Este recomandat să-i dați un nume astfel încât să definească programul pe care urmează să-l adăugați la lista de pornire.
   5. Deschideți noul șir creat și introduceți calea completă a aplicației pe care doriți să o rulați automat la rubrica Date valoare. Apoi faceți clic pe Ok.
   6. Acum reporniți calculatorul pentru ca modificările să aibă loc.

Când calculatorul se repornește, veți vedea că aplicația selectată va rula acum automat.

Adaugați programe la Startup pentru toate conturile de utilizator

Puteți urma o procedură similară pentru a adăuga o aplicație pentru pornire automată în Windows cu Windows Registry pentru toate conturile de utilizator de pe calculator. Iată cum:

   1. Deschideți Editorul de registru tastând regedit în Run.
   2. Acum lipiți următoarele în bara de adrese din partea de sus pentru o navigare mai rapidă:
    Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
   3. Click dreapta pe Run din panoul din stânga, extindeți New din meniul contextual și apoi faceți clic pe String value.
   4. Numiți șirul cum doriți. Este recomandat să îi dați un nume, astfel încât să definească programul pe care urmează să îl adăugați la lista de start.
   5. Deschideți noul șir creat și introduceți calea completă a aplicației pe care doriți să o rulați automat la rubrica Date valoare. Apoi faceți clic pe Ok.
   6. Acum reporniți computerul pentru ca modificările să aibă loc.

Dezavantajele adăugării programelor la Startup

Trebuie să știți deja avantajele adăugării aplicațiilor și programelor în folderele Startup din Windows. Cu toate acestea, există și un dezavantaj în a face acest lucru.

Aplicațiile care se lansează automat vor încerca să se deschidă simultan atunci când calculatorul pornește. Acest lucru va exercita o sarcină asupra resurselor sistemului (CPU și RAM), ceea ce poate afecta alte porniri critice ale Windows-ului, cum ar fi serviciile și aplicațiile din fundal.

Din acest motiv, adăugarea mai multor aplicații în dosarele Startup va crește timpul total necesar pentru ca PC-ul dumneavoastră să devină complet operațional.

Sugerăm să adăugați doar aplicațiile și programele pentru o pornire automată care sunt esențiale și să le eliminați sau să le dezactivați pe toate celelalte.

Cum să dezactivați programele din StartUp

Din folderul Startup

Dacă ați adăugat manual o aplicație sau un program în dosarul Startup pentru ca acesta să se lanseze automat, atunci trebuie să fie eliminat din dosar pentru a împiedica lansarea automată a acelei aplicații specifice. Aceasta se poate face folosind următoarea metodă:

   1. Tastați următoarele în caseta Run (Executare) pentru a deschide folderul Startup (Pornire) respectiv:
    • Pentru un anumit utilizator: shell:startup
    • Pentru toți utilizatorii: shell:common startup
   2. Aici, faceți clic dreapta pe aplicația pe care doriți să o dezactivați de la lansarea automată și faceți clic pe Delete (Șterge) din meniul contextual.

Aplicația nu se va mai lansa acum automat atunci când vă conectați.

Din registrul Windows

Dacă ați adăugat anterior o aplicație pentru a se lansa automat din editorul de registru, atunci va trebui să ștergeți registrul respectiv pentru a elimina aplicația de la lansarea la pornire. Iată cum:

   1. Lansați Editorul de registru tastând regedit în Run.
   2. Apoi lipiți calea respectivă în bara de adrese din partea de sus:
    • Pentru un anumit utilizator: Computer\HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    • Pentru toți utilizatorii: Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
   3. Aici, faceți clic dreapta pe valoarea șirului din panoul din stânga și faceți clic pe Delete din meniul contextual.
   4. Acum reporniți calculatorul pentru ca modificările să intre în vigoare.

Din Task Manager

Puteți dezactiva pornirea automată a aplicațiilor prin intermediul Task Manager. Iată cum:

   1. Deschideți Task Manager folosind tastele de comandă rapidă CTRL + Shift + Esc, apoi treceți la fila Startup.
   2. Aici, selectați aplicația pe care doriți să o dezactivați și apoi faceți clic pe Disable din partea de jos a ferestrei.

Din aplicația Setări

Pentru a dezactiva lansarea automată a aplicațiilor la pornirea Windows-ului, efectuați următorii pași:

   1. Navigați la următoarea locație:
    Aplicația Setări >> Aplicații >> Pornire
   2. Aici, comutați cursorul din fața aplicației pe care doriți să o dezactivați în poziția Dezactivat.

Aceasta va împiedica acum pornirea automată a aplicației. Dacă doriți să reluați funcția, pur și simplu comutați din nou glisorul în poziția Activat.

Concluzie

Funcția de pornire automată din Windows este uneori o binecuvântare deghizată, mai ales dacă folosiți zilnic aceleași aplicații. Cu toate acestea, trebuie să o folosiți cu înțelepciune și să adăugați doar aplicațiile și programele necesare, astfel încât să nu afecteze performanța sistemului dumneavoastră.

Dacă aveți multe aplicații care pornesc automat și care nu mai sunt folosite, vă sugerăm să le dezactivați folosind oricare dintre metodele discutate mai sus în această postare. Acum stii cum sa adaugi sau elimini un program din Startup pe Windows 10.

Ar putea sa iti placa si:

4.9/5 - (15 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *