Skip to content
Prima pagină » Cum Vad Ce Placa De Baza Am Simplu Si Eficient

Cum Vad Ce Placa De Baza Am Simplu Si Eficient

Vreți să vă modernizați PC-ul sau laptopul, dar vă întrebați “Ce placă de bază am?” Hai sa aflam impreuna cum vad ce placa de baza am.

În timp ce componentele calculatorului, cum ar fi memoria RAM și procesorul, sunt ușor de identificat în rezumatul sistemului, lucrurile nu sunt întotdeauna la fel de simple atunci când trebuie să verificați modelul plăcii de bază.

În funcție de placa de bază și de sistemul de operare, mai sunt implicați câțiva pași. Dar, din fericire, este încă suficient de ușor de învățat pentru începători. Iată cum să răspundeți rapid și ușor la întrebare: “Ce placă de bază am?”

Dacă aveți un PC cu Windows 10 sau Windows 11, există câteva instrumente încorporate pe care le puteți folosi pentru a afla modelul plăcii de bază și alte informații.

Acestea diferă ușor de celelalte modalități rapide de a verifica specificațiile hardware ale PC-ului, deoarece informațiile despre placa de bază nu sunt incluse în rezumatul Despre PC-ul dvs.

Iată două dintre cele mai convenabile metode…

1. Cum sa vezi ce placa de bază ai cu command prompt

Puteți verifica cu ușurință modelul și numărul de serie al plăcii de bază folosind Promptul de comandă Windows. Această metodă funcționează atât cu Windows 10, cât și cu Windows 11.

În primul rând, tastați cmd în bara de căutare din meniul Start și selectați aplicația Command Prompt.

O altă metodă de a deschide Command Prompt este să folosiți comanda rapidă Run, Windows + R, să tastați cmd în fereastra pop-up și să apăsați Enter.

Nu va fi nevoie să rulați Command Prompt ca administrator. Odată ce fereastra de comandă este deschisă, puteți solicita comanda Windows Management Interface Command (WMIC) pentru a verifica producătorul, modelul, numele și alte caracteristici ale plăcii dvs. de bază.

Pentru a face acest lucru, pur și simplu introduceți următoarele direct în Command Prompt si o sa va spuna ce mofel de placa de baza aveti:

wmic baseboard get product,manufacturer,version,serialnumber

Amintiți-vă să nu includeți spații între modificatori precum product și manufacturer-separați-le doar cu o virgulă.

modelul unei placi de baza lipit pe ea

modelul unei placi de baza lipit pe ea

2. Verificați modelul plăcii de bază cu informațiile de sistem Windows

Windows System Information vă poate oferi, de asemenea, detalii despre placa de bază. Cu toate acestea, această metodă este de tip hit-and-miss. În cadrul testelor noastre, pare să fie compatibilă cu anumite plăci de bază, dar nu reușește să le identifice pe altele.

Dacă aveți o placă de bază compatibilă, acesta este cel mai simplu mod de a verifica modelul și marca plăcii de bază pe Windows.

În primul rând, deschideți Run folosind Windows + R. Când se deschide fereastra Run, tastați msinfo32 și apăsați Enter.

Aceasta va deschide prezentarea generală a informațiilor de sistem din Windows.

Informațiile despre placa dvs. de bază ar trebui să fie specificate lângă Baseboard Manufacturer, BaseBoard Product și BaseBoard Version. Dacă câmpurile spun că informațiile nu sunt disponibile, ar trebui să utilizați una dintre celelalte metode de verificare a plăcii de bază din acest articol.

Programe de verificare a modelului plăcii de bază

Dacă doriți să folosiți un program pentru a verifica informațiile despre placa de bază, există câteva opțiuni gratuite din care puteți alege.

1. Cum să afli ce placă de bază ai cu CPU-Z

În cazul în care Command Prompt nu poate prelua informațiile despre placa de bază sau dacă doriți o prezentare mai detaliată a specificațiilor acesteia, puteți utiliza CPU-Z. Acest software gratuit vă va oferi o prezentare detaliată a componentelor hardware ale PC-ului dumneavoastră.

Puteți descărca programul de pe site-ul web al CPU-Z. După ce instalați și porniți programul, acesta va analiza imediat componentele dvs. pentru a le identifica.

Pentru a afla mai multe despre placa dvs. de bază, selectați pur și simplu fila Mainboard.

Aici veți vedea informații precum producătorul plăcii dvs. de bază, modelul, chipset-ul și multe altele.

De asemenea, multe programe de verificat temperatura procesorului vor indica si ce fel de placa de baza ai.

2. Verificați placa dvs. de bază cu Belarc Advisor

Dacă doriți să aflați numărul de serie al plăcii de bază, Belarc Advisor este un alt program util.

Software-ul poate fi descărcat gratuit de pe site-ul Belarc Advisor.

Un beneficiu al Belarc este că nu trimite datele dvs. la niciun server web. Mai degrabă, odată ce analiza este finalizată, veți vizualiza rezumatul într-un fișier local prin intermediul browserului dvs. Pentru a verifica tipul de placă de bază pe care îl aveți cu Belarc Advisor, porniți programul.

După ce îi permiteți să ruleze, acesta va trece printr-o serie de scanări. Puteți alege să săriți anumite etape specifice, cum ar fi scanarea rețelei.

După ce pașii sunt finalizați, Belarc va deschide rezultatele într-o filă a browserului. Rezultatele includ informații despre sistemul de operare, componentele hardware, dispozitivele conectate și sesiunile de conectare. Cu toate acestea, pentru a vizualiza rezumatul plăcii de bază, căutați rubrica din dreapta care spune Main Circuit Board.

Aici veți găsi informații despre placa de bază, cum ar fi numele modelului, numărul de serie și viteza de ceas a bus-ului.

Cum să verificați fizic tipul de placă de bază

Dacă nu puteți utiliza în prezent un software pentru a verifica ce fel de placă de bază aveti, există întotdeauna opțiunea de a o verifica fizic. Ar trebui să alegeți această opțiune dacă PC-ul dumneavoastră nu pornește sau dacă placa de bază nu este instalată în prezent.

De asemenea, puteți folosi această opțiune pentru a verifica de două ori modelul înainte de a folosi o placă pentru proiecte de reciclare a plăcilor de bază vechi. Nu este metoda preferată dacă aveți un laptop, deoarece componentele pot fi plasate în fața plăcii de bază propriu-zise.

Localizarea exactă a numelui modelului pe placa de bază va fi diferită în funcție de aspectul și marca acesteia. Chiar și verificarea pe care am efectuat-o pe două plăci de bază Asus a constatat că numărul de model se afla în locații ușor diferite pentru fiecare dintre ele.

Modelul plăcii dvs. de bază se găsește, de obicei, acolo unde există suficient spațiu pentru ca textul mare să fie imprimat. Acesta poate fi sub sloturile de memorie RAM, între CPU și GPU (cum este cazul Asus Prime B350-Plus) sau sub GPU (cum este cazul Asus Prime B350M-A).

Dacă nu sunteți sigur ce anume se află pe placa dvs., consultați ghidul nostru privind părțile unei plăci de bază și funcțiile acestora.

Puteți deosebi numele modelului de alte texte deoarece este de obicei cel mai mare text de pe placa de bază.

Un alt loc în care puteți găsi informații despre modelul plăcii de bază este pe cutia în care a venit. Desigur, acest lucru se întâmplă numai dacă o mai aveți pe aici. O etichetă de pe partea exterioară a cutiei va include modelul și numărul de serie.

În plus, un autocolant de pe partea din spate a plăcii de bază oferă adesea numărul de serie. Cu toate acestea, aceasta este partea cea mai greu de accesat dacă placa de bază este deja instalată.

Cum vezi ce placa de baza ai pe Linux

Dacă folosiți Linux, procesul de a afla ce placă de bază aveți este la fel de ușor.

În primul rând, deschideți Terminalul în Linux folosind Ctrl + Alt + T. Apoi, tastați următoarea comandă:

sudo dmidecode -t 2

Aceasta va afișa un rezumat al plăcii dvs. de bază, inclusiv marca, modelul și numărul de serie. Dacă utilizați o mașină virtuală, numele produsului va identifica acest lucru.

Cu toate acestea, dacă rulați Ubuntu pe computerul dvs. real, veți vedea modelul plăcii de bază și informațiile despre numărul de serie.

Aflați mai multe despre calculatorul dumneavoastră

Acum că știți cum să verificați cu ușurință ce placă de bază aveți, ar trebui să încercați alte câteva trucuri pentru a afla mai multe despre hardware-ul computerului dvs. și cum să folosiți funcțiile încorporate pentru a rezolva eventualele probleme.

Există o mulțime de modalități utile de a afla mai multe despre PC-ul dumneavoastră. Trebuie doar să știți cum să începeți.

4.8/5 - (12 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *