Skip to content
Prima pagină » Cum să reparați un laptop supraîncălzit: 3 sfaturi și soluții cheie

Cum să reparați un laptop supraîncălzit: 3 sfaturi și soluții cheie

Supraîncălzirea vă va ucide încet laptopul. Iată cum să vă răciți laptopul și cum să evitați ca acesta să se încălzească prea tare!

Laptopul dumneavoastră are o putere de procesare și de stocare impresionantă într-un spațiu extrem de mic. Acest nivel de eficiență are un cost: căldura excesivă. Cea mai mare amenințare pentru laptopul dvs., cu excepția cafelei, este supraîncălzirea. Aceasta poate provoca defecțiuni hardware și daune permanente.

Să aruncăm o privire asupra modului de prevenire sau de reparare a unui laptop supraîncălzit pentru a îmbunătăți performanța și a prelungi durata de viață.

Noțiuni de bază despre supraîncălzirea calculatoarelor

Doar pentru că portabilul dvs. pare fierbinte nu înseamnă că se supraîncălzește.

Cum știți că laptopul dumneavoastră se supraîncălzește?

Un semn sigur că computerul dumneavoastră se supraîncălzește este atunci când puteți auzi ventilatorul funcționând la viteză maximă tot timpul. De asemenea, este posibil să vă confruntați cu o performanță redusă, deoarece procesoarele moderne pot reduce viteza ceasului pentru a reduce stresul termic. În plus, software-ul de siguranță poate declanșa o oprire bruscă pentru a preveni deteriorarea hardware-ului.

Dacă doriți să măsurați valorile reale ale căldurii din interiorul laptopului, puteți folosi un instrument precum HWMonitor (prezentat mai sus).

Acest lucru ar putea dezvălui, de asemenea, care parte a laptopului dvs. se încălzește prea tare. De obicei, veți constata că unitatea centrală de procesare (CPU) sau unitatea de procesare grafică (GPU) se supraîncălzește cel mai mult. Este posibil ca laptopurile cu grafică încorporată să nu afișeze separat temperaturile GPU.

De ce se supraîncălzește laptopul dvs.?

Laptopul dvs. se supraîncălzește din cauza răcirii insuficiente.

Motive potențiale includ praful care blochează grilele de admisie sau orificiile de evacuare, un ventilator înfundat sau degenerarea pastei termice sau a plăcuței termice.

Un tampon termic sau o pastă termică este un material conductor de căldură care conectează CPU sau GPU cu radiatorul metalic; acesta din urmă direcționează căldura departe de unitățile de procesare, de obicei către un ventilator de răcire.

Toate aceste lucruri le puteți repara singur, deși unele lucrări vor fi mai dificile decât altele. Dacă aveți nevoie de o reparație rapidă și nu aveți abilitățile necesare pentru a vă dezlipi CPU sau GPU și a aplica un nou compus termic, citiți mai departe.>.

Se poate supraîncălzi un laptop fără ventilator cu răcire pasivă?

Locurile portabile fără ventilator folosesc tehnici de răcire pasivă, cum ar fi răspândirea căldurii pe întregul corp metalic sau accelerarea vitezelor de ceas ale CPU pentru a regla căldura.

Dacă nu puteți auzi un ventilator sau găsi grile de admisie sau orificii de evacuare, probabil că laptopul dvs. funcționează cu răcire pasivă. Acest lucru înseamnă că laptopul dvs. nu se va supraîncălzi, dar este posibil să observați o scădere a performanței ca răspuns la creșterea stresului termic.

Din moment ce laptopurile cu răcire pasivă nu au ventilatoare, nu prea ai ce să repari. Puteți, totuși, să recuperați puterea de procesare pierdută din cauza blocării procesorului prin abordarea excesului de căldură cu ajutorul răcirii externe. Treceți mai departe la secțiunea de mai jos despre plăcuțele de răcire.

De asemenea, verificați: Cele pe care trebuie să le faci cu un laptop nou-nouț

Cum să opriți supraîncălzirea laptopului dvs.

Câteva remedieri hardware simple pot vindeca supraîncălzirea.

1. Fixarea răcirii interne

Când laptopul dumneavoastră se supraîncălzește, primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl faceți este să curățați ventilatorul (ventilatoarele) care asigură răcirea procesorului și a plăcii grafice. În timp, acestea acumulează straturi de murdărie și praf care le încetinesc și blochează fluxul de aer. Consultați manualul laptopului dumneavoastră sau al producătorului pentru a afla cum să deschideți laptopul pentru a accesa și curăța aceste părți.

Înainte de a încerca să faceți curățenie, totuși, urmați acești pași:

  1. Închideți calculatorul
  2. Deconectați toate cablurile
  3. Scoateți bateria (dacă este posibil)
  4. Apartează-te

Când sunteți gata, uitați-vă cu atenție la laptop, în exterior și în interior, și curățați următoarele părți:

  • Dacă puteți deschide laptopul, curățați cu grijă ventilatorul (ventilatoarele) cu un tampon de bumbac înmuiat într-o picătură de alcool izopropilic. Asigurați-vă că alcoolul s-a evaporat complet înainte de a reconecta laptopul la priză.
  • De asemenea, puteți utiliza un aspirator pentru a îndepărta praful și murdăria care blochează ventilatorul (ventilatoarele). Pentru a preveni deteriorarea unui ventilator, nu îl lăsați să se rotească în direcția greșită. Dacă doriți să folosiți aer comprimat pentru a curăța un ventilator, opriți-l să se rotească ținându-l apăsat.
  • Apoi, puteți curăța orificiul de evacuare cu un aspirator. De obicei, acesta se află pe partea laterală a laptopului, dar îl puteți găsi și în partea din spate. Spre deosebire de grilele de admisie, orificiile de evacuare eliberează aer cald sau fierbinte, ceea ce le face ușor de găsit.
  • Grilele de admisie externe acoperă ventilatoarele care aspiră aerul mai rece în laptop. Acestea pot fi amplasate pe părțile laterale sau în partea de jos a notebook-ului. Pentru a curăța grilele de admisie, pulverizați-le cu aer comprimat.
  • În cele din urmă, puteți aplica o nouă unsoare termică la interfața dintre CPU și GPU și radiatorul acestuia. Din nou, vă rugăm să consultați manualul laptopului sau producătorul pentru a obține instrucțiuni privind dezasamblarea acestor componente.

Consultați ghidul nostru despre cum să curățați praful de pe MacBook sau iMac dacă acesta este hardware-ul pe care îl folosiți. În plus, Inside My Laptop are câteva tutoriale excelente despre cum să vă reparați laptopul, inclusiv cum să aplicați unsoare termică pe procesorul laptopului dumneavoastră.

.

2. Păstrați laptopul pe o suprafață tare și plată

Dacă grilele de admisie ale laptopului dvs. sunt în partea de jos, atunci suprafețele inegale, cum ar fi o pătură, o pernă sau poala dvs., vor obstrucționa fluxul de aer. Ulterior, răcirea este afectată, căldura se acumulează, suprafețele laptopului dvs. se încing, temperatura internă crește și, în cele din urmă, laptopul se va supraîncălzi.

Puteți evita cu ușurință acest scenariu păstrând laptopul pe o suprafață tare și plată. Puteți folosi ceva la fel de simplu ca o tavă sau vă puteți procura un suport special pentru laptop sau un suport pentru poale.

Personal, folosesc acest birou portabil pentru laptop din bambus.

3. Investiți într-un răcitor de laptop sau într-un covor de răcire

Răcitoarele pentru laptop sunt menite să asigure o răcire suplimentară. Cu toate acestea, obținerea unui cooler greșit poate înrăutăți problema. Prin urmare, înainte de a achiziționa un cooler, trebuie să înțelegeți fluxul de aer care intră și iese din laptop.

După cum am menționat mai sus, majoritatea laptopurilor aspiră aerul de răcire din partea de jos. Acest lucru are sens, deoarece aerul cald se ridică în sus. Cu toate acestea, un cooler care stă sub laptop și aspiră aerul dinspre acesta nu contribuie la răcirea laptopului și mai degrabă accelerează supraîncălzirea.

Dacă laptopul dvs. are grile de admisie în partea inferioară, achiziționați un cooler care suflă aerul rece în sus, adică în laptop. De asemenea, puteți obțineți un cooler pasiv care nu consumă energie și doar absoarbe căldura.

Dacă sunteți îndemânatic, puteți construi propriul cooler pentru laptop sau covor de răcire. Am găsit chiar și o soluție care vă va costa sub cinci dolari!

Puteți repara supraîncălzirea laptopului cu ajutorul software-ului?

Dacă niciuna dintre soluțiile hardware nu duce la îmbunătățiri de durată, puteți recurge și la soluțiile software care se referă la performanța și consumul de energie al laptopului dumneavoastră. Cu toate acestea, abordarea încălzirii excesive cu o remediere software înseamnă că renunțați la performanță în favoarea păstrării hardware-ului.

Puteți fie să reduceți luminozitatea ecranului, fie să reduceți viteza de ceas a procesorului. În Windows, underclocking-ul sau undervolting-ul se face în BIOS, dar poate fi controlat și prin instrumente software.

Relaționat: MacBook Air se supraîncălzește? Sfaturi și trucuri pentru a-l răci

Protejați-vă laptopul de supraîncălzire

Inclusiv dacă aveți un dispozitiv care nu prezintă semne clare de supraîncălzire, este o idee bună să îi curățați periodic orificiile de ventilație și ventilatoarele pentru a preveni acumularea de praf. Iar dacă doriți să fiți foarte atent, așezați întotdeauna laptopul pe o suprafață fermă și plană.

Dacă folosiți o pernă pentru laptop în timp ce navigați pe canapea, nu numai că veți asigura o bună circulație a aerului, dar veți reduce și cantitatea de praf care intră și blochează orificiile de ventilație și ventilatoarele. Iar dacă sunteți de părere că aveți nevoie de un nou sistem de răcire pentru PC-ul dumneavoastră, consultați lista noastră cu cele mai bune.

 

5/5 - (6 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *