Skip to content
Prima pagină » Procesoare externe (CPU) Pentru laptopuri: Exista?

Procesoare externe (CPU) Pentru laptopuri: Exista?

Sunt procesoarele externe pentru laptopuri un lucru real?

Dacă nu, de ce și cum a devenit aceasta o întrebare atât de populară?

Voi răspunde la aceste întrebări și voi aborda și alte preocupări legate de performanța laptopului pe parcursul acestui articol, astfel încât la final ar trebui să aveți o idee solidă despre ce se poate face de fapt pentru a vă îmbunătăți performanța.

Să începem cu modul în care funcționează de fapt procesoarele.

Cum funcționează procesoarele

Procesorul dvs. este unitatea centrală de procesare a întregului PC și este alcătuit în principal din 1 sau (multe) mai multe “nuclee” de procesare distincte.

Aceste nuclee de procesare fizice sunt fiecare unități de procesare individuale de sine stătătoare și, dacă SMT este activat, pot reprezenta până la 2 “fire” software fiecare.

SMT, sau Simultaneous Multi-Threading, este o tehnologie care permite ca un nucleu, care este de obicei citit ca un singur fir de către sistemul de operare, să fie citit ca două fire.

Pentru sarcinile de lucru în timp real, cum ar fi jocurile, acest lucru nu contează cu adevărat, dar pentru sarcinile de lucru neliniare și distribuite, cum ar fi editarea video și randarea profesională, oferă o îmbunătățire tangibilă a performanței.

Unitatea centrală de procesare este direct legată de aproape tot ceea ce faceți pe PC-ul dvs. Jucătorii au nevoie de nuclee rapide ale procesorului alături de o placă grafică puternică pentru a obține framerate-uri ridicate.

Profesioniștii au nevoie de multe nuclee și fire ale procesorului cu o ieșire brută excelentă pentru randări mai rapide și finalizarea proiectelor. Utilizatorii obișnuiți au nevoie doar ca totul să funcționeze.

Așa că, cu siguranță, procesoarele externe sunt un upgrade popular până acum, nu-i așa? Din nefericire, nu este cazul, probabil pentru că acest lucru ar fi aproape imposibil cu arhitecturile actuale ale PC-urilor și limitările inerente.

CPU-urile externe nu sunt un lucru, chiar dacă GPU-urile externe sunt foarte mult.

De ce CPU-urile externe nu sunt un lucru

Din păcate, natura CPU-ului este atât de integrantă încât nu poate veni cu adevărat într-o formă care să fie externalizată de restul PC-ului.

Pentru ca un PC să pornească, sunt necesare un CPU și o memorie RAM funcționale. Un CPU este direct legat de operațiunile fundamentale ale PC-ului, nu doar un accelerator (ca un GPU) pentru orice sarcini la care lucrați în acel moment.

În comparație cu un GPU care are propria VRAM, un CPU trebuie să acceseze memoria RAM a sistemului care este plasată pe placa de bază. Cu cât memoria RAM este plasată mai departe, cu atât mai mare este latența și mai lentă este performanța.

Atunci, singura modalitate prin care ați putea, teoretic, să mutați un CPU în afara laptopului ar fi să aveți CPU, socket-ul său și memoria RAM pe o placă de bază externă care apoi se conectează la laptop. Dar aceste componente alcătuiesc practic un întreg PC, așa că ar fi mai degrabă un PC extern care să vă accelereze Laptopul.

Într-un anumit fel și pentru anumite sarcini de lucru, acest lucru este posibil, așa cum am discutat în acest articol.

Dar nu există un CPU extern propriu-zis pe care să îl puteți conecta la Laptopul dumneavoastră pentru a-l accelera.

Aceasta nu înseamnă însă că toate speranțele sunt pierdute pentru îmbunătățirea performanțelor laptopului dumneavoastră.

De fapt, sunt șanse mari ca căutarea dumneavoastră pentru un CPU extern să își aibă rădăcinile în existența reală a GPU-urilor externe, care sunt reale și funcționează rezonabil de bine.

Să vorbim despre acestea și despre alte modalități prin care puteți îmbunătăți puterea de lucru a laptopului dumneavoastră fără a fi nevoit să cumpărați unul nou.

Modalități reale de îmbunătățire a puterii de procesare a laptopului dumneavoastră

În timp ce un CPU extern pentru un laptop poate că nu există, există totuși o mulțime de modalități prin care puteți îmbunătăți puterea de procesare a laptopului dumneavoastră.

Să discutăm despre opțiunile dvs.!

Carcasele GPU externe

În primul rând, să abordăm elefantul din cameră: carcasele GPU externe. Carcasele GPU externe permit instalarea și utilizarea unor plăci grafice complete, de clasă desktop, cu laptopurile conectate.

Cu toate acestea, există destul de multe capcane la carcasele GPU externe care ar trebui cunoscute înainte de a lua în considerare achiziția.

Vă veți dori un laptop care să suporte Thunderbolt 3 sau un conector mai rapid pentru a putea utiliza chiar și un GPU extern.

Aceasta este o caracteristică surprinzător de limitată în ceea ce privește disponibilitatea, în special în laptopurile din gama medie și cele de buget.

În plus, dependența de standardul Thunderbolt 3, în comparație cu debitul brut al PCI Express, introduce totuși un anumit suprapreț de performanță în comparație cu același GPU utilizat într-un laptop.

Așteptați-vă la o performanță de 50-75% a GPU-ului într-o configurație cu GPU extern în comparație cu aceeași placă pe un desktop, în funcție de lățimea de bandă a GPU-ului pe care îl utilizați și de sarcinile de lucru pe care le veți rula.

În timp ce eGPU-urile vin cu o mulțime de compromisuri, ele pot fi totuși un aspect demn de luat în considerare pentru mulți utilizatori cu GPU-uri de laptop cu specificații insuficiente.

Aștept ca acestea să devină o opțiune mai bună pe măsură ce standardul Thunderbolt va continua să evolueze și va oferi o lățime de bandă mai apropiată de tehnologia PCI Express de generație actuală, dar, deocamdată, Thunderbolt 3 este un fel de limită aproximativă pentru GPU-urile moderne.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre carcasele GPU externe, luați în considerare citirea Ghidului lui Alex privind carcasele eGPU, care include o selecție a celor mai bune carcase eGPU disponibile pe piață.

eGPU-urile vor accelera următoarele sarcini de lucru pe laptop:

  • Gaming
  • Renderizare GPU
  • Câteva funcții accelerate de GPU (efecte, codare, decodare etc.) în software-ul suportat, cum ar fi editarea video

Papiere de răcire pentru laptopuri

Câteodată, laptopul dvs. funcționează bine… până când îl supuneți la stres pentru prea mult timp, moment în care începe să încetinească până când i se acordă o pauză și reveniți la el mai târziu.

Dacă acest lucru vă sună familiar, cel mai probabil aveți de-a face cu ceva numit thermal throttling.

Thermal throttling este atunci când hardware-ul PC-ului (CPU și GPU, în principal) încetinește singur atunci când este utilizat la un nivel ridicat pentru a preveni supraîncălzirea.

Cum împingeți ceasurile CPU și GPU mai sus, acestea vor genera și mai multă căldură, iar într-un laptop închis cu răcire specializată, limitările termice sunt mult mai stricte decât în cazul unui PC desktop mai mare.

Aceasta înseamnă, spre nemulțumirea profesioniștilor și a jucătorilor de pretutindeni, că laptopurile tind să se confrunte cu o gâtuire severă, supraîncălzire sau ambele atunci când sunt supuse unor sarcini de lucru grele și extinse.

Chiar dacă nu puteți conecta un laptop la un răcitor cu lichid, așa cum puteți face în cazul procesoarelor și GPU-urilor de desktop, aveți totuși opțiuni pentru a preveni sau cel puțin a reduce/întârzia gâtuirea termică.

Un lucru care merită cu siguranță luat în considerare în acest scenariu este un pad de răcire pentru laptop.

Padurile de răcire pentru laptop nu pot rezolva singure problemele inerente modelelor de răcire a laptopurilor, dar pot aduce o îmbunătățire reală și tangibilă a performanței de răcire a unui laptop. Acest lucru înseamnă reducerea temperaturilor sub sarcină și prevenirea sau întârzierea blocării termice.

În afară de obținerea unui pad de răcire pentru laptop, există și alte măsuri pe care le puteți lua pentru a vă răci laptopul și care ar trebui să vă ajute.

Actualizări de memorie RAM

Dacă problemele de performanță apar doar în timpul multitasking-ului intens sau în timpul tratării multor fișiere mari în editarea video și în randarea profesională, este posibil să nu aveți de fapt de-a face cu o problemă legată de temperatură sau de puterea de procesare.

Câteodată, sunteți pur și simplu gâtuit de capacitatea de memorie RAM – în special în scenariile de productivitate high-end, unde faptul că sunteți forțat să apelați la memoria cache bazată pe stocare în loc să păstrați totul în RAM duce la o penalizare severă a performanței.

Dacă vi se întâmplă acest lucru, veți dori să vă uitați la un upgrade de memorie RAM!

Deși există multe tipuri de memorie RAM, va trebui să căutați kituri de memorie RAM SO-DIMM pentru laptop compatibile cu modelul dvs. specific.

Asigură-te că verifici de două ori informațiile despre modelul laptopului tău și pagina de produs înainte de a face cumpărături pentru upgrade-uri de RAM!

Actualizări de stocare

Te confrunți cu timpi de încărcare lenți în jocuri sau consideri că gestionarea fișierelor mari de proiect în software-ul ales de tine este o muncă insuportabilă?

În timp ce upgrade-urile de memorie RAM sunt bune, s-ar putea

să fiți înclinat să faceți mai întâi un upgrade de stocare, mai ales dacă sunteți blocat pe un HDD mecanic mai degrabă decât pe un SSD rapid.

Lecturile secvențiale în MB/s sunt oferite de HDD-uri de 7200 RPM, de SSD-urile SATA de top și de SSD-urile NVMe Gen 4 actuale.

Mutarea la un SSD nu numai că va ajuta la îmbunătățirea performanțelor în scenarii cu blocaj de memorie RAM (deoarece memoria cache bazată pe disc, deși mai lentă decât memoria, este totuși mai rapidă decât ar fi altfel), dar în general va îmbunătăți capacitatea de reacție a întregului PC.

Din acest motiv, vă recomand cu tărie să treceți la un SSD NVMe dacă laptopul dvs. îl suportă, sau la un SSD SATA dacă nu îl suportă.

Utilizarea fermelor de randare

Dacă activitatea dvs. este legată de randarea 3D profesională și doriți o putere de randare neîngrădită fără a sacrifica confortul unui factor de formă de laptop, ar trebui să luați în considerare utilizarea unei ferme de randare.

Chiar dacă există cu siguranță laptopuri puternice, un laptop puternic care poate suporta și ore întregi de randare cu GPU extrem de solicitantă nu prea există în acest moment și probabil că va veni cu compromisuri severe (preț, performanță) atunci când va exista.

O fermă de randare nu poate fi utilizată pentru procesul real de flux de lucru, desigur. Va trebui în continuare să vă asigurați că laptopul dvs. este suficient de puternic pentru a vă gestiona proiectele la rezoluții de previzualizare scăzute în timpul procesului dvs. real de lucru.

Dar când vine momentul să faceți o randare de înaltă calitate, puteți trimite fișierele către o fermă de randare și lăsați ferma să facă treaba în locul dvs., eliberând dispozitivul dvs. pentru orice altceva doriți să faceți în timp ce randarea se face.

Dacă fermele de randare sună ca o soluție bună pentru fluxul dvs. de lucru, mai ales ca animator 3D în mișcare, accesați Ghidul lui Alex despre cele mai bune ferme de randare online!

El va intra în mult mai multe detalii decât pot eu aici și, mai important, vă va oferi o prezentare detaliată a celor mai bune opțiuni disponibile în prezent în fermele de randare sau dacă ar trebui să vă construiți singur una.

De asemenea, puteți combina puterea de procesare a mai multor PC-uri și laptopuri, dacă se întâmplă să aveți dispozitive suplimentare disponibile. Totuși, și acest lucru funcționează doar pentru anumite sarcini de lucru.

FAQ

Sunt laptopurile sau desktop-urile mai bune pentru muncă?

Răspunsul este, depinde, dar dacă eliminăm toate nuanțele din întrebare, răspunsul este cu siguranță un PC desktop.

Pcp-urile desktop pot fi construite de la zero cu o răcire și un hardware mai bune decât cele mai bune laptopuri și pot fi făcute să funcționeze ore sau chiar zile întregi fără probleme, dacă configurația de răcire este configurată corespunzător.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că un desktop este mai bun decât un laptop în orice scenariu – mai ales nu în scenariile în care utilizatorul final trebuie să se deplaseze mult.

Jerry a abordat această chestiune mai detaliat decât o voi face eu aici, dar, în general, dacă vă aflați în această poziție, trebuie să evaluați cât de mult din calculul dumneavoastră trebuie să se facă de fapt în deplasare.

Dacă răspunsul este “deloc” sau “nu foarte mult”, ar trebui să vă orientați spre un desktop.

Dacă, totuși, vă deplasați foarte des, ar trebui să vă gândiți mai mult la un laptop… dar, totuși, fiți atenți la compromisurile care vin cu acestea.

Cum se adaugă porturi USB la un laptop?

Un alt scenariu comun, în special pentru utilizatorii de productivitate și de putere în general, este lipsa porturilor USB disponibile.

Din fericire, aveți o mulțime de opțiuni pentru a extinde porturile USB disponibile atât pe laptopuri, cât și pe PC-uri desktop.

De fapt, am scris deja un ghid despre cele mai bune opțiuni pentru adăugarea de porturi USB la PC-ul dumneavoastră, dar pentru un utilizator de laptop, vreau neapărat să mă opresc un moment pentru a indica hub-urile USB alimentate.

În special pe un laptop, hub-urile USB nealimentate își pot arăta limitările atunci când aveți de-a face cu dispozitive de stocare și periferice de mare putere sau cu mai mult de două dispozitive în același timp.

Huburile USB alimentate pot fi folosite pentru a oferi mult mai multe porturi USB disponibile și pentru a preveni problemele de alimentare prin alimentarea fiecărui port USB în parte, prevenind deconectările și închiderile neașteptate.

Începem cu tine

Și asta este tot, cel puțin pentru moment!

Sper că acest articol v-a oferit mai multe informații despre hardware-ul laptopului, despre procesoare și despre motivul pentru care unele lucruri pot fi sau nu pot fi făcute externe.

Stocarea externă și chiar și GPU-urile sunt a-okay, se pare – nu atât de mult pentru procesoare, din păcate. Dar faptul că nu există pe piață un CPU extern nu înseamnă că nu mai aveți opțiuni pentru a obține mai multă putere de la laptopul dumneavoastră!

Lasă un comentariu mai jos și anunță-ne: vei folosi vreuna dintre aceste metode pentru a îmbunătăți performanța laptopului tău? De asemenea, luați în considerare posibilitatea de a vă îndrepta spre forumurile noastre pentru discuții și sfaturi tehnice mai detaliate despre laptopuri. Până atunci sau până data viitoare, spor la treabă!

Și nu uitați: închideți laptopul atunci când nu îl folosiți! Aceste baterii nu durează o veșnicie.

4.9/5 - (9 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *