Skip to content
Prima pagină » Metode de optimizare laptop pentru gaming

Metode de optimizare laptop pentru gaming

Laptopurile de gaming sunt puțin ciudate în sensul că poate fi dificil să le faci să funcționeze în mod optim. Din cauza incintei mici care găzduiește toate componentele, este foarte ușor ca laptopul să se supraîncălzească și să limiteze performanța.

Ceea ce poate nu știți este că majoritatea problemelor asociate în mod obișnuit cu un laptop de gaming pot fi rezolvate. Desigur, există liniile directoare standard pe care aproape toată lumea le știe (de exemplu, închideți programele din fundal), dar există o mulțime de lucruri pe care le puteți face și pe care probabil nu le știți.

Aici, analizăm cum să îmbunătățim performanța jocurilor pe un laptop. Aceste sfaturi ar trebui nu numai să îmbunătățească performanța de gaming pe laptop, dar ar trebui, de asemenea, să vă ajute laptopul să dureze mai mult timp. De fapt, cu o îngrijire adecvată, laptopul dvs. de gaming poate dura 5 ani sau mai mult.

Începem prin a examina lucrurile pe care le puteți face în ceea ce privește hardware-ul. Explorăm atât upgrade-urile disponibile, cât și optimizarea. După aceea, explorăm îmbunătățirea performanțelor prin modificări software și setări de sistem.

Cum să îmbunătățiți performanța hardware a laptopului de gaming

Chiar dacă nu aveți aceleași opțiuni ca un PC desktop în ceea ce privește posibilitatea de upgrade, există anumite părți ale laptopului pe care le puteți schimba sau optimiza pentru a îmbunătăți performanța. Să aruncăm o privire asupra modului în care puteți îmbunătăți hardware-ul laptopului dumneavoastră de gaming.

Actualizați ceea ce puteți

Nu este posibil să schimbați CPU sau GPU pe un laptop. Cu toate acestea, acestea nu sunt singurele părți care pot cauza performanțe slabe în jocuri.

De exemplu, actualizarea memoriei RAM ar putea fi o soluție ușoară, mai ales dacă jucați titluri AAA solicitante. O modalitate ușoară de a determina dacă aveți suficientă memorie RAM este să aruncați o privire la cerințele de sistem recomandate pentru jocurile pe care le jucați. Ca să fie clar, încercați să aveți cantitatea de memorie RAM “recomandată”, nu “minimă”.

 

Dacă jocurile dvs. durează mult timp pentru a se încărca, este posibil ca SSD-ul sau HDD-ul să fie de vină. În primul rând, dacă unitatea dvs. principală este încă un HDD, este recomandat să treceți la un SSD și să folosiți HDD-ul ca unitate suplimentară. Dacă folosiți un SSD, trecerea la un model cu viteze mai mari de citire și scriere este o idee bună.

În cele din urmă, o altă componentă care poate fi modernizată și care este adesea trecută cu vederea este cipul de rețea (sau placa WiFi). Aceasta nu va avea un impact direct asupra performanțelor de joc, dar ar putea reduce ping-ul dacă jucați pe o conexiune wireless. Desigur, cel mai bine este să folosiți o conexiune ethernet cu fir pentru o experiență de joc online cât mai optimă.

Curățați hardware-ul

Ai fi surprins cât de mult poate avea o diferență de performanță un laptop curat. Este o idee excelentă să vă deschideți laptopul o dată la câteva luni și să curățați totul. Dacă nu vă simțiți confortabil să vă deschideți laptopul, duceți-l la un profesionist este o alternativă viabilă.

Dacă laptopul dvs. suferă de probleme de încălzire în timpul jocurilor, este posibil să aveți nevoie să schimbați pasta termică. Cu toate acestea, asigurați-vă că ați exclus toate celelalte explicații posibile pentru temperaturile ridicate. Pasta termică nu este ceva ce trebuie schimbat foarte des, iar procesul de schimbare a pastei poate fi un pic complicat la laptopuri.

Înțelegeți limitele bateriei dumneavoastră

În timp ce unul dintre motivele pentru care cumpărați un laptop este acela de a-l putea folosi în deplasare, utilizarea laptopului pe baterie îi va limita performanța. Acest lucru este valabil chiar dacă utilizați laptopul în modul “Performanță ridicată”, deoarece descărcarea prea rapidă a bateriei ar putea duce la deteriorări permanente și ar putea scurta durata de viață a acesteia.

În mod normal, ar trebui să joci când ești conectat. În cazul anumitor laptopuri cu GPU-uri de putere extrem de mare, este posibil ca laptopul să treacă automat la GPU-ul integrat pe baterie sau să limiteze FPS-urile în jocuri la o cifră mică (cum ar fi 30).

Considerați utilizarea unui GPU extern

Utilizarea unui GPU extern este o modalitate ușoară de a îmbunătăți performanța pe un laptop de jocuri, mai ales dacă acesta vine cu un GPU low-end. Desigur, un GPU extern este o opțiune excelentă pentru persoanele care nu au laptopuri de gaming și care ar dori să se joace pe dispozitivul lor.

Cu toate acestea, utilizarea unui GPU extern este o soluție nepractică pentru mulți oameni. În primul rând, trebuie să aveți un laptop care să aibă un port Thunderbolt, deoarece acesta este singurul port care are suficientă lățime de bandă pentru a suporta un GPU. În al doilea rând, GPU-urile externe sunt destul de scumpe și s-ar putea să nu vă puteți permite una.

În cele din urmă, nu uitați că utilizarea unui GPU extern nu va avea un impact major asupra performanțelor laptopului dumneavoastră dacă acesta este neperformant din cauza limitărilor CPU. Ca atare, asigurați-vă că singurul motiv pentru care performanța de gaming a laptopului dumneavoastră este sub așteptări este GPU-ul înainte de a cheltui bani pe un eGPU.

Considerați Overclocking și Underclocking

Aceasta poate fi o surpriză pentru unii oameni, dar atât overclocking-ul, cât și underclocking-ul pot sfârși prin a îmbunătăți performanțele pe laptopuri.

Overclocking-ul este o idee excelentă dacă laptopul dvs. nu suferă de throttling termic, dar în același timp nu poate ține pasul cu jocurile pe care le jucați. Aceasta este o soluție ideală pentru persoanele cu hardware mai vechi, deoarece creșterea performanțelor poate îmbunătăți ratele de cadre suficient de mult pentru a face jocurile mai noi jucabile.

Overclocking-ul este, de asemenea, o modalitate excelentă de a rezolva un blocaj al procesorului. Dacă observați că utilizarea CPU este la maxim atunci când jucați, dar GPU-ul dumneavoastră are performanțe bune, furnizarea unui pic de energie suplimentară pentru CPU vă poate permite să stoarceți performanțe suplimentare de la acesta.

Pe de altă parte, dacă reușiți să obțineți ratele de cadre dorite, dar aveți probleme de stabilitate (de exemplu, scăderi aleatorii ale FPS-urilor), underclocking-ul ar putea rezolva problema. Atunci când faceți underclock la o componentă, îi reduceți performanța generală, dar compensați acest lucru prin rularea PC-ului la temperaturi mai scăzute. Ca atare, ați putea să evitați gâtuirea termică și să aveți o experiență mai fluidă în general.

Dacă aveți probleme de stabilitate pe laptopul dvs., ar trebui să luați în considerare să învățați cum să faceți underclock la un GPU.

 

Cum să îmbunătățiți performanța software-ului laptopului de gaming

Acum, ne vom uita la partea de software a lucrurilor. Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a îmbunătăți performanțele de joc pe laptop care vor avea un impact considerabil asupra experienței de joc.

Câteva dintre măsurile pe care le puteți lua sunt destul de evidente, cum ar fi reducerea detaliilor prin intermediul setărilor din joc sau asigurarea că laptopul dvs. rulează în modurile “Performanță ridicată”. Unele ghiduri de pe internet sugerează, de asemenea, modificări care au un impact abia perceptibil asupra performanțelor laptopului dumneavoastră.

Aici, ne vom uita doar la schimbările care vor avea un impact semnificativ și imediat asupra performanței laptopului dumneavoastră. Pentru început, vom vorbi despre modificările pe care le puteți face la sistemul de operare.

Păstrați-vă sistemul de operare sănătos

Iată cum stă treaba: sistemul de operare este forța motrice din spatele întregului PC. Indiferent dacă lucrați la o foaie de calcul sau jucați cel mai recent Call of Duty, aplicația va rula pe sistemul de operare. Ca atare, menținerea lui sănătoasă este de cea mai mare importanță dacă doriți să îmbunătățiți performanțele de joc pe laptopul dumneavoastră.

Iată câteva dintre lucrurile pe care le puteți face pentru a vă asigura că sistemul dvs. de operare nu provoacă probleme de performanță.

  • Asigură-te că sistemul tău de operare este actualizat. Cu toate acestea, dezactivarea actualizărilor automate ar putea fi o idee bună, deoarece descărcarea actualizărilor în fundal poate avea un impact asupra jocurilor online.
  • Asigură-te că toate programele relevante (cum ar fi Steam și DirectX) sunt, de asemenea, actualizate. Actualizările aduc de obicei cu ele optimizări incrementale de performanță și pot ajuta jocurile să ruleze mai bine.
  • Creșteți dimensiunea memoriei virtuale. Pe Windows, cel mai simplu mod de a face acest lucru este să faceți clic pe meniul Start și să căutați “Setări avansate ale sistemului”. De aici, faceți clic pe fila “Avansat” din partea de sus și apoi pe butonul “Setări” din secțiunea “Performanță”. Este o idee bună să aveți o memorie RAM virtuală egală cu capacitatea RAM reală.
  • Dezinstalați sau dezactivați orice aplicații, widget-uri și servicii nedorite.
  • Utilizați programe de curățare și software antivirus de încredere pentru a evita bloatware-ul și malware-ul.
  • Dacă aveți un HDD, defragmentați-l în mod regulat.

Optimizează-ți GPU-ul

Postul următor pentru a îmbunătăți performanțele laptopului dvs. în timpul jocurilor este să vă asigurați că GPU-ul funcționează la maxim. Dacă credeți că GPU-ul dumneavoastră se luptă să țină pasul, ar putea fi o idee bună să resetați placa grafică. Apoi, reinstalați toate driverele corespunzătoare și luați în considerare dacă ar trebui să suprascrieți sau să faceți underclock la GPU.

Amintiți-vă că este foarte important să vă mențineți driverele GPU la zi. Driverele nu numai că îmbunătățesc performanța, dar aduc cu ele numeroase remedieri pentru bug-uri și defecțiuni care ar putea să vă tragă în jos performanța GPU-ului.

În plus, atât GPU-urile NVIDIA, cât și cele AMD vin cu propriile panouri de control. Aceste panouri pot fi accesate căutând “NVIDIA Control Panel” sau “AMD Radeon Settings” în bara de căutare. Atunci când deschideți aceste panouri, veți putea modifica anumite setări care ar putea ajuta la performanță.

De exemplu, este posibil să puteți limita Anti-Aliasing la Bilinear, indiferent de jocul pe care îl jucați. În timp ce numărul total de opțiuni disponibile în panoul de control va varia în funcție de modelul plăcii dvs. grafice, ar trebui să puteți găsi cu ușurință opțiuni pentru a sacrifica aspectul vizual pentru performanță și invers.

Utilizarea modului de joc și a boosterelor de joc pentru a îmbunătăți performanța jocurilor pe laptop

Activarea modului de joc și utilizarea boosterelor de joc este o idee bună. Cu toate acestea, trucul este să nu exagerați. Odată ce ați activat modul de joc și ați configurat un amplificator de joc pentru a vă optimiza experiența de joc, cam acesta este tot ce FPS suplimentar veți obține.

În multe privințe, boosterele de joc și modul de joc fac exact aceleași lucruri pe care le-am subliniat mai sus. De obicei, acestea se asigură că niciun serviciu sau program din fundal nu stă în calea experienței dumneavoastră de joc. De asemenea, se asigură că jocul dvs. primește maximum de resurse posibile.

Pentru a activa modul de joc, trebuie să accesați Meniul Start > Setări > Jocuri > Mod de joc, aici trebuie să activați modul de joc. În ceea ce privește boosterele de joc, aveți o mulțime de opțiuni, cum ar fi GameBoost, Game Fire și Razer Cortex. Alegeți unul care se potrivește nevoilor dvs. (și prețului, deoarece unele dintre ele sunt gratuite, în timp ce altele pot fi achiziționate) și testați-l.

Singurul lucru de reținut este că unii utilizatori raportează performanțe mai bune cu modul de joc dezactivat. Acest lucru este predominant în rândul utilizatorilor cu PC-uri low-end. Ca atare, ar trebui să vă testați jocurile înainte și după ce activați modul joc pentru a vedea dacă are vreun impact pozitiv. În caz contrar, dezactivați-l pur și simplu din meniul de setări.

Îmbunătățirea performanțelor rețelei pentru jocurile de noroc online

Ultimul lucru pe care îl vom analiza este modul în care puteți îmbunătăți performanța rețelei pentru un ping mai bun (sau cel puțin mai stabil). În afară de utilizarea unei conexiuni ethernet, cel mai important lucru pe care îl puteți face este să vă asigurați că nimic altceva nu consumă lățimea de bandă a rețelei în afară de joc. Închiderea acelor file YouTube și a descărcărilor din fundal este esențială pentru jocuri, dacă nu aveți lățimea de bandă corespunzătoare.

În ciuda credinței populare, nu aveți nevoie de o conexiune de mare viteză pentru a juca jocuri online. Cu toate acestea, aveți nevoie de o conexiune stabilă. Dacă suferiți de pierderi mari de pachete sau de viteze incoerente, ar putea fi o idee bună să treceți la o conexiune mai bună.

Ping-ul depinde în principal de distanța față de server. Ca atare, ați putea beneficia și de trecerea la un server care este mai aproape de dumneavoastră.

Concluzie

Să urmați toți pașii descriși mai sus ar trebui să îmbunătățească considerabil performanța jocurilor pe laptop. Există multe alte lucruri pe care le puteți face, dar majoritatea dintre ele nu oferă beneficii semnificative.

Dacă toate acestea nu îmbunătățesc performanțele de joc ale laptopului dvs., ar putea fi timpul să investiți într-un nou dispozitiv.

5/5 - (10 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *