Skip to content
Prima pagină » Laptopul Merge Greu? Uite Cateva Solutii

Laptopul Merge Greu? Uite Cateva Solutii

Nimic nu este mai frustrant decât să ai un laptop lent. În această postare, am defalcat pașii necesari pentru a ne da seama de ce laptopul tau merge greu și cum să rezolvăm problema.

Lovitorul tau este prea lent? A început să încetinească de-a lungul anilor? Sau, a încetinit brusc? Este întotdeauna lent? Sau, este lent doar în anumite programe/aplicații? Aceste întrebări sunt importante să vă puneți și să răspundeți la ele, deoarece vă vor ajuta să identificați de ce laptopul tau merge asa greu și cum puteți rezolva problema.

În acest ghid, vă vom ajuta să rezolvați problemele unui laptop care rulează lent, acoperind cele trei motive diferite pentru care laptopurile au probleme de performanță și diferitele cauze care stau la baza acestora.

De ce laptopul merge greu?

Nu există cu adevărat o modalitate generală de a determina de ce laptopul tau funcționează lent. Trebuie să detaliați până la cauza principală a problemei. Așadar, înainte de a începe depanarea, trebuie să vă puneți aceste două întrebări:

 1. Ce a fost proiectat să facă laptopul meu?
 2. Îi cer laptopului meu să facă ceva ce nu este proiectat să facă?

Dacă laptopul dvs. funcționează lent pentru că încercați să îl puneți să facă ceva pentru care nu este proiectat, atunci aveți nevoie de un laptop nou.

Ca exemplu, dacă încercați să rulați cel mai recent joc video cu grafică intensivă pe laptopul dvs. vechi de 7 ani care are grafică integrată, laptopul dvs. nu este făcut pentru munca pe care i-o cereți să o facă.

 

Dacă ați cumpărat un laptop de buget de 500 de dolari și încercați să îl folosiți pentru lucrări de editare video sau de design grafic, veți simți că laptopul dvs. este lent. Și, va fi lent, pentru că nu a fost proiectat pentru a face față acestor tipuri de sarcini.

 

Atunci, înainte de a trece la rezolvarea problemelor de ce laptopul dvs. nu funcționează așa cum credeți că ar trebui, mai întâi asigurați-vă că este chiar capabil să îndeplinească sarcinile pe care îi cereți să le îndeplinească.

 

Dacă credeți că laptopul dvs. ar trebui să funcționeze bine, dar nu este așa, atunci continuați să citiți pentru a găsi soluții potențiale.

 

Trei probleme potențiale

Un laptop care funcționează lent (când ar trebui să funcționeze bine) se datorează uneia dintre cele trei cauze majore:

 1. Laptopul dvs. are o problemă software
 2. Aveți o problemă cu internetul
 3. Laptopul dvs. are o problemă hardware

 

În secțiunile de mai jos, vom discuta fiecare dintre aceste probleme în detaliu, precum și vom acoperi varietatea de cauze potențiale pentru fiecare dintre ele. Vom discuta, de asemenea, despre potențiale remedii pentru a vă ajuta să vă accelerați din nou laptopul (acolo unde este cazul).

1. Problemă de software

Unul dintre principalele motive pentru care laptopul dvs. ar putea funcționa lent este o problemă cu software-ul de pe laptop, fie că este vorba de programele pe care le-ați descărcat pe el, fie de modul în care utilizați sistemul de operare.

Iată câteva potențiale probleme de software care ar putea cauza ca laptopul dvs. să funcționeze lent:

 

 1. Aveți prea multe programe/aplicații care rulează
 2. Aveți prea multe file de browser deschise
 3. Aveți prea multe extensii de browser sau add-…ons
 4. Laptopul dvs. are un virus sau malware
 5. Ați instalat mai multe programe antivirus pe laptop
 6. Laptopul dvs. are activate funcții de economisire a energiei care îi limitează performanța
 7. Laptopul dvs. de jocuri nu este conectat la priză

Iată o scurtă trecere în revistă a fiecăruia și cum să rezolvați problema:

Prea multe programe/aplicații care rulează

Cu cât îi cereți mai multe lucruri computerului dvs. să facă, cu atât mai lent va funcționa. Așadar, mai întâi verificați și asigurați-vă că nu rulați programe sau aplicații de care nu aveți nevoie.

Aceasta ar putea părea o chestie de la sine înțeleasă și pe care o veți respinge, dar este posibil să existe programe care rulează pe laptopul dvs. și de care nu v-ați dat seama că sunt rulate. O mulțime de programe se lansează la pornire și este posibil să nu vă dați seama că rulează în fundal. Laptopul merge greu pentru ca este suprasolicitat.

 

Căutarea și dezactivarea programelor

Când aveți senzația că computerul dvs. funcționează lent, primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să intrați în Task Manager și să vedeți ce ocupă resurse.

Pentru a intra în Task Manager:

 

 1. Apăsați Ctrl+Alt+Suprimare
 2. Alegeți Task Manager

După ce ați intrat în Task Manager, verificați și vedeți ce programe au cea mai mare utilizare a CPU și a memoriei. Dacă există programe care rulează și care folosesc foarte mult din CPU sau memorie și nu v-ați dat seama că rulează, le puteți închide dând clic dreapta pe ele și apăsând “End Task.”

Dezactivarea programului de la lansarea la pornire

Dacă descoperiți că există programe care rulează și nu v-ați dat seama că rulează, puteți, de asemenea, să vă asigurați că acestea nu se lansează la pornire, astfel încât să se activeze doar atunci când doriți să se activeze.

Puteți face acest lucru în Task Manger:

 

 1. După ce vă aflați în Task Manager, treceți la fila Startup
 2. În fila Startup, sortați după Enabled
 3. Căutați programele care nu ar trebui să se lanseze la pornire
 4. Click dreapta pe aceste programe și apăsați Disable
Delete the Program Altobe the Program Altogether

Alternativ, dacă nu mai aveți nevoie de program, îl puteți șterge în întregime. Pentru a face acest lucru:

 1. Tastați “remove program” în bara de căutare Windows
 2. Găsește programul pe care vrei să-l elimini
 3. Apăsați pe el și apăsați Uninstall

Ai prea multe file de browser deschise

Aceasta este simplă… cu cât ai mai multe file de browser deschise, cu atât mai multe resurse va necesita browserul tău.

Pentru a rezolva această problemă, închideți filele de browser nefolosite sau inutile!

 

Prea multe extensii de browser și/sau add-on-uri

La fel ca problema enumerată mai sus, instalarea a prea multe extensii de browser sau add-on-uri în browserul dvs. poate ocupa o mare parte din resursele sistemului dvs. și poate duce la o performanță lentă.

Așa că, dacă aveți instalate o tonă de extensii și/sau suplimente de browser, scăpați de unele dintre ele.

 

Portabilul dumneavoastră are un virus sau malware pe el

Virusurile și malware-ul ocupă resursele laptopului dumneavoastră și îl fac să funcționeze mai lent decât ar trebui. Anumiți viruși și programe malware sunt mai greu de eliminat, dar un program antivirus bun va scăpa de majoritatea virușilor sau programelor malware de pe computerul dumneavoastră și se va asigura că nu veți mai primi accidental altele în viitor.

Așa că, dacă laptopul dumneavoastră funcționează mai lent și nu puteți găsi vinovatul, încercați să instalați un program antivirus precum Malwarebytes, McAfee, Norton sau Webroot, pentru a vedea dacă un virus sau un program malware sunt vinovații.

 

Laptopul dumneavoastră are instalate mai multe programe antivirus

Pe de altă parte a problemei enumerate mai sus, un alt motiv pentru care laptopul tau merge foarte greu este acela că aveți mai multe programe antivirus instalate pe el.

Câteva programe antivirus intră în conflict unul cu celălalt și, atunci când sunt instalate pe același sistem, pot cauza probleme de performanță. Dacă acesta este cazul dumneavoastră, alegeți un singur program și eliminați toate instanțele celuilalt.

 

Laptopul dumneavoastră a fost comutat într-un mod de economisire a energiei

Un motiv simplu pentru care laptopul dumneavoastră ar putea funcționa brusc mai lent este pentru că a fost comutat într-un mod de economisire a energiei. Majoritatea laptopurilor au o funcție de economisire a energiei care va limita performanța sistemului pentru a ajuta laptopul să funcționeze cât mai mult timp posibil.

Pentru a verifica și a vedea dacă laptopul dvs. funcționează în modul de economisire a energiei și pentru a-l schimba în modul echilibrat sau de înaltă performanță, urmați aceste instrucțiuni:

 

 1. Tastați control panel

   

  în bara de căutare Windows și apăsați enter 

 2. În Control Panel, selectați ‘Hardware and Sound’
 3. În meniul Hardware and Sound, selectați ‘Power Options’
 4. În power options, asigurați-vă că sunt selectate fie “Balanced” (Echilibrat), fie “High performance” (Performanță ridicată)

Portabilul dumneavoastră de gaming nu este conectat la priză

Dacă aveți un laptop de gaming de înaltă performanță și jocurile dumneavoastră nu rulează la fel de bine ca în mod normal, motivul ar putea fi faptul că GPU-ul laptopului dumneavoastră are nevoie ca acesta să fie conectat la o priză pentru a funcționa la capacitate maximă.

Câteva laptopuri pentru jocuri sunt concepute pentru a utiliza grafica integrată a procesorului atunci când nu sunt conectate la o priză, pentru a păstra energia. Așadar, dacă observați o scădere a performanțelor în jocuri atunci când laptopul dumneavoastră este scos din priză, aceasta ar putea fi soluția pe care o căutați.

 

2. Probleme cu internetul

O altă problemă care v-ar putea face să credeți că laptopul dumneavoastră funcționează lent este o conexiune slabă la internet. Aceasta va fi ușor de spus, deoarece laptopul dvs. va funcționa încet doar atunci când faceți sarcini care necesită o conexiune online.

Paginile web se încarcă încet? Videoclipurile se blochează în mod constant în buffer? Aveți întârzieri în jocurile online? Dacă laptopul dvs. funcționează bine în afara sarcinilor online, atunci conexiunea dvs. de internet este vinovată.

 

(Aveți conexiunea de internet potrivită pentru jocuri? Consultați ghidul nostru Ce este o viteză de internet bună pentru jocuri? pentru a vedea.)

 

Și, singura modalitate de a remedia o conexiune de internet lentă este fie…

 1. Îmbunătățiți conexiunea Wi-Fi dacă aveți Wi-Fi
 2. Sau, faceți upgrade la serviciul dvs. de internet, dacă este cazul.

Atunci, dacă aveți un plan de internet lent, nu puteți face prea multe pentru ca laptopul dvs. să execute mai rapid sarcinile online.

Dacă planul dvs. de internet este adecvat, dar conexiunea dvs. este lentă, atunci fie aveți o conexiune slabă la router, fie există prea mulți alți utilizatori care vă folosesc rețeaua.

 

Dacă aveți o conexiune Wi-Fi, puteți încerca să vă mutați mai aproape de router, să faceți upgrade la un router mai bun sau să treceți la o conexiune prin cablu.

 

3. Problemă hardware

Dacă niciunul dintre cele de mai sus nu este vinovat pentru faptul că laptopul dvs. funcționează lent, atunci este posibil să aveți o problemă hardware.

Există o mână de probleme hardware care ar putea fi cauza problemei:

 

 1. Laptopul dvs. se supraîncălzește
 2. Ați rămas fără spațiu de stocare
 3. Nu aveți suficientă memorie
 4. Una sau mai multe componente au funcționat defectuos

Laptopul tau se supraîncălzește

Dacă laptopul tau funcționează prea fierbinte, componentele sale se vor accelera – ceea ce înseamnă că vor funcționa mai lent în mod intenționat pentru a încerca să se răcească.

Este destul de ușor să vă dați seama dacă laptopul dumneavoastră se supraîncălzește, deoarece va fi extrem de fierbinte la atingere. Dar, pentru a fi absolut sigur, puteți instala, de asemenea, un program de monitorizare a temperaturii pentru a verifica temperaturile CPU și GPU ale laptopului dumneavoastră.

 

Există o serie de modalități prin care vă puteți răci laptopul. Metodele eficiente de răcire a laptopului pot varia de la suflarea orificiilor de aerisire cu aer comprimat, la schimbarea suprafeței pe care folosiți laptopul, până la utilizarea unui cooler pentru laptop pentru a oferi mai mult flux de aer sub acesta.

 

Ați rămas fără spațiu de stocare

Dacă ați rămas fără spațiu de stocare pe laptop, acesta va funcționa mai lent. Acest lucru ar putea fi interpretat și ca o problemă de software, deoarece o puteți rezolva prin ștergerea programelor și fișierelor de care nu mai aveți nevoie.

Pentru a verifica dacă ați rămas sau nu fără spațiu de stocare:

 

 1. Deschideți File Explorer (puteți tasta File Explorer în bara de căutare)
 2. În File Explorer, faceți clic pe This PC (Acest PC) în bara laterală din stânga
 3. Verificați spațiul pe disc

Dacă bara care arată spațiul disponibil este peste capacitate sau aproape de depășire, trebuie să eliberați spațiu de stocare sau să adăugați mai multă capacitate de stocare.

Desigur, puteți șterge orice programe sau fișiere nefolosite pentru a elibera spațiu și asta ar trebui să rezolve problema.

 

Puteți, de asemenea, să cumpărați un hard disk extern sau o unitate flash USB și să transferați fișierele importante pe acesta, dacă aveți nevoie să le păstrați.

 

Nu aveți suficientă memorie

Există doar câteva modalități prin care puteți îmbunătăți un laptop pentru a-l face să funcționeze mai repede. Puteți adăuga un dispozitiv de stocare mai mare și mai rapid (cum ar fi un SSD) și/sau îi puteți adăuga mai multă memorie.

Cerute programe necesită mai multă memorie pentru a funcționa corect. Și, dacă laptopul dvs. se simte lent atunci când rulați aceste programe, chiar dacă aveți un CPU și un GPU suficient de puternice pentru a le rula, s-ar putea să nu aveți suficientă memorie.

 

Aceasta ar putea fi fie o problemă hardware, fie, așa cum am subliniat mai sus, o problemă software.

 

Încă o dată, dacă aveți alte programe care rulează în fundal, acestea vor folosi memorie. Cu cât sunt mai multe aplicații care rulează, cu atât mai puțină memorie va fi disponibilă. Deci, mai întâi asigurați-vă că problema dvs. de memorie nu este rezultatul rulării a prea multe programe.

 

Dacă nu este cazul, este posibil ca sistemul dvs. să nu aibă suficientă memorie. Din fericire, actualizarea memoriei unui laptop este destul de ușoară. Trebuie doar să achiziționați memoria RAM potrivită, să îndepărtați placa de acces la RAM de pe partea inferioară a laptopului și să instalați noua memorie RAM.

 

Puteți fie să adăugați la memoria RAM existentă în laptop, dacă există un slot liber, fie să înlocuiți memoria RAM existentă cu o memorie RAM de capacitate mai mare.

 

Cu toate acestea, este important să verificați pașii exacți pentru actualizarea memoriei RAM în funcție de producătorul laptopului dumneavoastră. Nu toate kiturile de memorie vor funcționa în laptopul dumneavoastră.

 

Una sau mai multe componente au funcționat defectuos

Din păcate, uneori, laptopurile vin cu hardware defect. Sau, uneori sunt scăpate sau li se varsă ceva pe ele și fie nu mai funcționează, fie există probleme de performanță.

Dacă laptopul dvs. nu ar trebui să funcționeze lent și ați încercat toate soluțiile enumerate mai sus și niciuna dintre ele nu a funcționat, atunci cea mai bună soluție este să duceți laptopul la un atelier de reparații de calculatoare și să i se facă o diagnoză.

4.9/5 - (12 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *