Skip to content
Prima pagină » Ce Trebuie Sa Stii Despre Laptop si Pasta Termica

Ce Trebuie Sa Stii Despre Laptop si Pasta Termica

Uneori, laptopul dvs. se poate încălzi dintr-un motiv inexplicabil.

Dacă radiatorul și ventilatoarele funcționează corect, ce altceva ar putea fi problema?

De cele mai multe ori, este posibil să fie nevoie să schimbați sau să înlocuiți pasta termică în laptop pentru a continua să o utilizați pe scară largă.

Iată ce trebuie să știți despre laptopuri și pasta termică

Dacă toate sistemele de răcire funcționează perfect, dar procesorul computerului dvs. continuă să se încălzească, este posibil să fie timpul să vă schimbați pasta termică. O puteți aplica pe procesor într-unul din cele patru moduri, folosind metoda punctelor, metoda liniilor, metoda încrucișată sau prin întindere.

Ai nevoie de puțină pastă termică pe CPU. Pasta termică nu este scumpă, cea de cea mai bună calitate ajungând la doar 25 de dolari. În cazul în care aveți nevoie de pastă termică, dar nu vă este la îndemână, încercați să folosiți o cremă pentru iritații de scutec cu oxid de zinc ca înlocuitor pe termen scurt.

 

Cum știu dacă laptopul meu are nevoie de pastă termică?

Dacă procesorul computerului dumneavoastră se supraîncălzește prea des sau atinge temperaturi neobișnuit de ridicate, este posibil să trebuiască să schimbați pasta termică. În cele mai multe cazuri, este posibil ca procesorul dvs. să funcționeze la temperaturi ridicate fără nicio explicație, chiar dacă ventilatorul și radiatorul funcționează corect.

Laptopul dvs. va avea nevoie, de asemenea, de pastă termică de fiecare dată când scoateți radiatorul CPU de pe placa de bază a laptopului. Neînlocuirea pastei termice la înlocuirea coolerului CPU va cauza supraîncălzirea. Bulele de aer prinse între coolerul CPU și procesor vor cauza o conductivitate termică slabă, ceea ce va exacerba problemele de supraîncălzire.

De asemenea, va trebui să înlocuiți pasta termică la fiecare 3 până la 5 ani, în funcție de vâscozitatea acesteia. S-ar putea să vă ia mai mult timp înainte de a schimba pasta termică mai groasă decât cele mai subțiri, mai puțin vâscoase. Efectul de pompare face ca pasta termică mai subțire să se subțieze și, în cele din urmă, să provoace probleme de supraîncălzire.

Care sunt cele mai bune moduri de aplicare a pastei termice într-un laptop?

Iată patru moduri în care puteți aplica pasta termică pe CPU sau GPU a laptopului dvs.:

Metoda punctului

Această metodă este cea mai recomandată pentru aplicarea pastei termice pe calculator. Așezați o picătură de pastă termică de mărimea unui bob de mazăre în centrul procesorului pentru o răspândire uniformă atunci când puneți din nou coolerul CPU pe procesor.

Această metodă oferă cea mai eficientă soluție la problemele de supraîncălzire

Metoda liniei

Aplicați două linii paralele de pastă termică cu o grosime de aproximativ o treime din lățimea procesorului. De asemenea, puteți utiliza o linie singulară egală cu lungimea procesorului. Asigurați-vă că aceasta trece prin centru pentru rezultate ideale.

Metoda Cross/ X

Folosiți un fir subțire de pastă termică peste procesorul dvs. de la un colț prin centru la altul. Treceți acest cordon din nou pentru partea opusă pentru a forma un X. Această metodă produce, de asemenea, rezultate eficiente de răcire pe CPU.

Metoda Spread

Pentru această metodă, aplicați puțină pastă termică pe suprafața procesorului dvs. și întindeți-o pentru a acoperi suprafața folosind o spatulă de plastic sau degetul acoperit cu plastic. Întinderea pastei termice în acest mod poate avea și rezultate fantastice în răcirea CPU-ului dumneavoastră.

Câte grame de pastă termică am nevoie?

Ai nevoie de aproximativ 0,5 g până la 1 g de pastă termică pe un singur procesor. Pentru rezultate ideale, asigurați-vă că nu depășiți această cantitate sau că nu o reduceți.

Cât durează pasta termică într-un laptop?

O pastă termică de calitate vă va dura până la 5 ani înainte de a o înlocui. Cu toate acestea, perioada de utilizare a pastei termice înainte de înlocuire va varia în funcție de mai mulți factori:

Calitatea pastei termice

Calitatea, tipul și ingredientele pastei termice vor determina durata de utilizare a acesteia. Căldura afectează vârsta pastei termice, iar cele de înaltă calitate vă vor dura mult mai mult timp.

Utilizarea extremă a procesorului

Dacă laptopul dvs. rulează multe activități de calcul grele, durata de viață a pastei dvs. se reduce. De asemenea, overclocking-ul laptopului dumneavoastră crește temperaturile CPU, ceea ce reduce durata de viață a gelului. Overclocking-ul constant și calculul intensiv necesită înlocuirea constantă a pastei termice la fiecare doi ani.

Mediul de utilizare

Utilizarea laptopului într-un mediu răcoros și curat va crește perioada în care puteți utiliza pasta termică. Temperaturile ridicate, murdăria și praful, pe de altă parte, vor reduce durata de viață a pastei.

Înlocuirea și repararea pieselor

Când vă decideți să schimbați radiatorul, răcitorul CPU sau orice altă componentă a laptopului, este posibil să trebuiască să aplicați un nou gel termic. Dacă nu folosiți pasta termică la reasamblarea laptopului dumneavoastră, puteți provoca daune incalculabile plăcii de bază și altor componente.

Există vreo diferență între o pastă termică pentru laptop și una pentru desktop?

Nu există nicio diferență între pasta termică pentru laptop și cea pentru desktop. Singurul lucru care va varia este cantitatea de pastă de care are nevoie un CPU de desktop în raport cu un CPU de laptop.

Cât costă înlocuirea pastei termice la un laptop?

Vă va costa între 5 și 25 de dolari să cumpărați o nouă pastă termică pentru calculatorul dumneavoastră. Dacă optați să îl trimiteți la un tehnician pentru a înlocui pasta termică, este posibil să vă coste mai mult. La intervalul de 25 de dolari, veți obține pastă termică de calitate cu marcă sau ambalaj premium.

Diferitele paste termice vin cu ingrediente sau ambalaje diferite, cele mai scumpe paste termice fiind cele pe bază de metal.

Dacă știți cum să aplicați pasta termică pe procesorul dvs., atunci va trebui să vă despărțiți doar de 25 de dolari. În caz contrar, vizitați magazinul local de electronice și aflați cât v-ar costa înlocuirea pastei termice de pe dispozitivul dvs. laptop.

Merită pasta termică scumpă?

Pasta termică scumpă merită fiecare bănuț pe care îl cheltuiți pentru a o cumpăra. Pasta termică mai scumpă vine cu o calitate și o conductivitate termică mai bună. Acestea fiind spuse, multe mărci de pastă termică vă vor servi în continuare ani de zile.

Multe magazine locale vă vor oferi o varietate de paste din care puteți alege. Pastele cu prețuri mai mari vă vor oferi câțiva ani de utilizare în plus față de pastele cu buget redus.

Ce este cea mai bună pastă termică pentru laptopuri?

De-a lungul anilor, pasta termică Arctic Silver 5 a deținut un record pentru a fi cea mai eficientă opțiune pentru laptopuri. Este pe bază de metal, având ca bază argintul. Aceasta variază între 5 și 8 dolari pe majoritatea site-urilor.

Cum știți dacă pasta termică este bună?

Iată mai multe modalități pe care le puteți folosi pentru a determina dacă o pastă termică este potrivită pentru utilizare:

Textura și vâscozitatea

Pentru ca pasta termică să fie utilă, aceasta trebuie să aibă textura și vâscozitatea potrivite. O textură bună asigură faptul că nu lasă bule de aer și că se întinde uniform atunci când este aplicată pe un procesor.

În afară de asta, asigurați-vă că obțineți o pastă care nu este prea densă sau prea ușoară. Vâscozitatea perfectă asigură că pasta nu se revarsă pe alte părți de pe placa de bază. Această consistență asigură, de asemenea, că pasta termică creează un contact bun între procesor și radiator după ce se întărește…

Transferul de căldură

Alegeți un compus termic cu un grad eficient de transfer de căldură. Fiecare pastă are o conductivitate termică diferită. Ratingul termic arată cât de eficient transferă acești compuși căldura de la CPU la radiator. Un rating de conductivitate termică mai mare este mai bun.

Soluție de răcire

Nu contează calitatea pastei, aceasta trebuie să aibă o răcire eficientă. Alegeți o pastă cu ingrediente care pot face față nivelurilor intense de căldură de pe procesorul dvs. pentru perioade îndelungate. Aceasta va dura mai mult timp, în special pe laptopurile de gaming sau pe cele care efectuează în mod obișnuit calcule extinse, cum ar fi AI și Machine Learning.

Care este cea mai bună alternativă la pasta termică?

O alternativă excelentă la pasta termică este crema pentru iritații de scutec. Chiar dacă nu vă va oferi o durată de viață prea mare, o puteți folosi ca înlocuitor pe termen scurt. Înlocuitorii pastei termice acționează ca remedii imediate pentru laptopul dumneavoastră supraîncălzit.

Vă veți folosi zile întregi majoritatea înlocuitorilor de pastă termică înainte de a fi nevoit să folosiți pasta termică adevărată. Crema pentru iritații de scutec vă poate asigura câteva luni de utilizare, mai ales atunci când magazinele de electronice nu mai au stocuri sau va dura mai mult timp pentru a livra.

Cremele pentru iritații de scutec cu oxid de zinc vă vor oferi, de asemenea, rezultate mai bune. Oxidul de zinc este un ingredient comun în aproape toți compușii termici.

O altă alternativă utilă este untul, crema de alune și unele geluri de păr. Cu toate acestea, acești înlocuitori vă vor oferi doar câteva zile înainte de a se strica.

Aplicarea pastei termice merită?

Aplicarea pastei termice este la fel de necesară ca orice altă sarcină de reparație sau de service. Nu vă puteți permite să nu o aplicați. Aplicarea pastei termice este esențială pentru laptopurile noi și pentru laptopurile care dezvoltă probleme inexplicabile de încălzire.

Gânduri finale

La fiecare doi ani, înlocuiți pasta termică pentru a vă menține procesorul în stare excelentă. Cu aproximativ 8 dolari ar trebui să obțineți o pastă termică bună pe care o puteți păstra pentru astfel de momente.

Puteți să-l utilizați atât pe PC, cât și pe laptop și vă poate economisi sute de dolari în daune de căldură. Nu îl vărsați pe alte părți ale laptopului, deoarece poate provoca scurtcircuite sau distruge componentele cu ajutorul căldurii.

5/5 - (6 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *