Skip to content
Prima pagină » Cum să îngrijești bateria laptopului și să îi prelungești durata de viață

Cum să îngrijești bateria laptopului și să îi prelungești durata de viață

Îngrijirea corespunzătoare a bateriei laptopului este importantă pentru a vă asigura că dispozitivul poate funcționa cât mai mult timp posibil. Deși tehnologia bateriilor a evoluat în fundal, depășind “cele mai bune practici” de acum câțiva ani, există încă o serie de modalități prin care puteți prelungi (sau reduce) sănătatea bateriei laptopului dumneavoastră. Am adunat cele mai bune sfaturi pentru a avea grijă de bateria laptopului dumneavoastră, de la cât timp ar trebui să îl lăsați conectat la priză până la cât de mult ar trebui să lăsați bateria să se golească.

În comparație cu multe computere desktop, nu există o abordare unică pentru laptopuri. Fiecare mașină este puțin diferită, așa că este important să aflați cât mai multe despre laptopul dvs. și despre bateria acestuia. Sfaturile noastre se aplică bateriilor litiu-ion, care sunt, de departe, cele mai utilizate baterii din laptopurile moderne.

Salvați ciclurile, economisiți bateria

Toate bateriile de laptop sunt construite pentru a face față unui anumit număr de cicluri de încărcare, de obicei undeva în jurul a 500 de cicluri complete – și uneori chiar mai mult. În esență, un ciclu de încărcare este egal cu o descărcare completă până la 0% și apoi o reîncărcare până la 100%. O descărcare până la 50% și apoi din nou până la 100% ar echivala cu o jumătate de ciclu. În timp, fiecare ciclu de încărcare scade capacitatea unei baterii față de specificațiile sale de proiectare, ceea ce înseamnă că, cu cât o descărcați de mai puține ori, cu atât mai mult durează bateria – toate celelalte lucruri fiind egale.

Acum, de unde începi? Puteți începe prin a vizita colțul de setări de alimentare al laptopului dvs. și a învăța cum funcționează bateria și ce setări ale bateriei trebuie să activați. De asemenea, acordați atenție modurilor de hibernare. În mod ideal, doriți ca laptopul dvs. să intre în hibernare înainte ca bateria să se golească complet – precum și în timpul perioadelor de întrerupere a activității, atunci când nu veți utiliza laptopul pentru o perioadă de timp.

Pentru a economisi și mai multă energie, faceți un tur al aplicațiilor dvs. și renunțați la cele care rulează în fundal și care vă consumă în mod constant din autonomia bateriei. Pe Windows 10, de exemplu, vă sugerăm să căutați și să activați Economizor de baterie. Acest mod se va activa automat atunci când laptopul dvs. ajunge la aproximativ 20% din durata de viață a bateriei (mai jos, mai jos, veți afla de ce acest lucru este deosebit de important). Acesta va bloca automat aplicațiile din fundal, va împiedica sincronizarea funcțiilor dvs. precum Calendarul sau trimiterea de notificări, va reduce luminozitatea ecranului și alte diverse modificări care vă vor conserva bateria astfel încât să puteți ajunge cât mai repede la o priză.

Pentru MacBook-uri, încercați să activați Power Nap, astfel încât să vă puteți pune Mac-ul la culcare fără să vă faceți griji că va sări peste sarcinile importante, permițându-vă să economisiți mai multă baterie. Activarea comutării automate a graficii poate ajuta, de asemenea, Mac-urile să economisească energie prin comutarea la un mod grafic mai mic atunci când sunt angajate în sarcini simple (cum ar fi munca bazată pe text, unde grafica nu este atât de importantă).

Există o mulțime de modificări manuale pe care le puteți face și aici. Puteți închide în siguranță lucruri precum aplicațiile de stocare în cloud și de mesagerie care pot rula în fundal. De asemenea, puteți reduce manual cantitatea de energie pe care o utilizați prin oprirea Wi-Fi și Bluetooth atunci când nu le folosiți, prin dezactivarea funcțiilor opționale, cum ar fi iluminarea de fundal a tastaturii și, în general, prin reducerea numărului de componente care consumă energie. Atât Microsoft, cât și Apple au ghiduri care explică procesul în detaliu.

Păstrarea bateriei în zonă

În vremuri mai vechi, mai puțin luminate, exista o problemă numită “memoria bateriei”, care făcea ca bateriile de nichel-hidrură metalică (NiMH) să “uite” capacitatea maximă de încărcare și să înceapă să se încarce la niveluri din ce în ce mai mici. Această problemă nu mai există datorită bateriilor moderne litiu-ion, dar a dus la o mulțime de sfaturi și argumente proaste despre îngrijirea bateriilor, bazate pe informații învechite. Este timpul să clarificăm lucrurile.

În ciuda unor recomandări, nu trebuie să descărcați în mod obișnuit o baterie litiu-ion complet și apoi să o reîncărcați pentru a o reporni cumva sau a o calibra – aceasta este o practică distructivă care este foarte grea pentru baterie. Dacă este sau nu o idee inteligentă să efectuați o descărcare completă de câteva ori pe an rămâne o întrebare fără răspuns. În general, consensul pare să fie că a lăsa bateria să se descarce (fără a atinge nivelul minim – urmăriți să fie în jur de 20%) și apoi a o încărca atunci când este posibil este cea mai bună practică.

În continuare, a existat o perioadă în care utilizatorii erau sfătuiți să nu-și țină dispozitivele conectate la priză, pe baza ideii că dacă lasă bateria să se încarce până la 100%, aceasta se poate uza mai repede. În prezent, însă, dispozitivele moderne sunt proiectate să se oprească din încărcare la 100%, astfel încât menținerea lor în priză nu are niciun impact asupra duratei de viață a bateriei, potrivit Battery University.

Ca și în cazul multor întrebări legate de baterii, problema menținerii laptopului conectat la priză atunci când acesta a atins capacitatea maximă este intens dezbătută, așa că nu este nimic rău în a opri și deconecta aparatul, dacă vă simțiți mai confortabil să faceți acest lucru. Dar, în general, cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru bateria dumneavoastră litiu-ion este să evitați să o lăsați să se descarce sub 20%. Conectați-l la priză și încărcați-l atunci când puteți, apoi clătiți și repetați. Vestea bună este că, în cazul bateriilor și sistemelor moderne, nu mai trebuie să faceți mare lucru – în afară de a anticipa faptul că bateria dvs. va începe în cele din urmă să își piardă din capacitatea generală.

În cele din urmă, dacă aveți de gând să depozitați laptopul pentru o perioadă lungă de timp fără să-l utilizați, descărcați-l sau încărcați-l la 50% înainte de a-l pune deoparte.

Se face cald aici, așa că ascundeți-vă bateriile

Când o baterie de laptop se încălzește prea tare, reacțiile electrochimice din interior se accelerează – dar asta nu înseamnă că bateria devine mai eficientă. În schimb, bateria produce acum o mulțime de energie pe care nu o poate utiliza și pe care nu o poate direcționa în siguranță către niciun hardware. Acest lucru creează și mai multă căldură, agravând problema. Nu numai că acest lucru poate deteriora în cele din urmă interiorul bateriei în mod permanent, dar, de asemenea, uzează bateria cu o mulțime de reacții chimice care nu sunt necesare, dar care oricum ard durata de viață a bateriei.

Abaterile litiu-ion de astăzi sunt durabile, dar nu pot suporta prea multă căldură. De exemplu, dacă vă încărcați bateria și aceasta începe să se încălzească excesiv, poate pentru că procesorul CPU sau grafic lucrează din greu sau pentru că mediul înconjurător este prea cald, opriți dispozitivul și scoateți bateria afară, dacă este posibil. Dați-i o pauză pentru ca acesta să se răcească sau îl puteți muta într-un loc cu o temperatură mai scăzută. Multe laptopuri moderne au baterii sigilate, caz în care închiderea aparatului și lăsarea acestuia să se răcească este foarte recomandată dacă vă preocupă maximizarea duratei de viață a bateriei.

De asemenea, țineți laptopul departe de poala dvs. Dacă disconfortul nu este un motiv suficient de bun, la multe mașini, înrăutățești problema și prin blocarea orificiilor de ventilație. Veți dori să vă asigurați că atât orificiile de ventilație care aspiră aer rece, cât și cele care expulzează aerul cald își pot face treaba.

În cele din urmă, și poate cel mai important, ar trebui să evitați să plasați laptopul oriunde s-ar putea încălzi. Acest lucru include mașina dvs. într-o zi toridă de vară, sub o fereastră care primește lumina directă a soarelui sau în apropierea unui aparat de încălzire. Condițiile neobișnuite precum acestea pot provoca multe daune unei baterii într-o perioadă scurtă de timp, deși s-ar putea să nu vă dați seama imediat.

 

Nu mai trebuie sa evidentiez ca, cu cat laptopul este mai fierbinte, cu atat consuma mai mult. Gasesti aici detalii despre cat curent consuma un laptop.

Temperaturile reci nu sunt de obicei o problemă până la un anumit punct, iar depozitarea unei baterii într-un loc răcoros este recomandată, dar nu vă lăsați laptopul la temperaturi de îngheț. De asemenea, prea mult frig poate ucide definitiv bateria sau îi poate reduce durata de viață.

Dacă doriți să urmăriți temperatura și mai atent (să spunem că locuiți într-un climat deosebit de cald), există o serie de aplicații pe care le puteți rula pentru a monitoriza căldura laptopului. Printre acestea se numără CoreTemp și Real Temp pentru Windows, pe care le puteți descărca gratuit.

Lăsați-l conectat (dar nu tot timpul)

Este sigur să lăsați majoritatea laptopurilor moderne conectate la priză. De fapt, majoritatea laptopurilor de gaming de mare putere funcționează cel mai bine atunci când sunt conectate la priză. Cel mai important aspect al sănătății bateriei este ciclul de descărcare. Indiferent cât de precaut sunteți, bateria se va degrada în timp, pe măsură ce o descărcați și o reîncărcați. Ori de câte ori rulați o aplicație intensivă – cum ar fi un joc – o puteți rula în timp ce laptopul este conectat la priză pentru a reduce numărul de cicluri de descărcare a bateriei.

Nu ar trebui să vă lăsați laptopul în această stare tot timpul, totuși, doar atunci când ați epuiza bateria foarte repede. Așa cum am menționat, este mai bine să stocați bateria la o capacitate de 40%-50% decât să o stocați la 100% dacă nu intenționați să o folosiți pentru o perioadă de timp. Degradarea este mai rapidă la bateriile complet încărcate, nesupravegheate, mai ales la temperaturi ridicate.

Așa că, dacă nu vă deplasați și nu rulați o aplicație intensivă, este o idee bună să lăsați laptopul conectat la priză pe durata acestui timp. Dacă vă ocupați de sarcini zilnice care nu consumă atât de repede energie – cum ar fi navigarea pe internet – vă puteți baza doar pe baterie.

Descărcați un software pentru a obține rapoarte despre starea de sănătate a bateriei

Poate fi dificil să știți dintr-o privire cum se comportă bateria dumneavoastră. Dispozitive precum iPhone-urile vin cu setări native de întreținere a bateriei și alerte care oferă cel puțin unele informații, dar aceste diagnostice sunt mai greu de găsit pe laptopuri, cu excepția cazului în care le instalați singur. Iată câteva opțiuni de aplicații de monitorizare a bateriei pe care să le luați în considerare.

Îngrijirea bateriei: Această aplicație foarte ușoară – concepută pentru computerele cu Windows – oferă notificări, citiri ale temperaturii CPU/stocare, monitorizare a ciclului de descărcare și o mulțime de informații utile, toate într-un singur loc.

Monitor de baterie: Realizată pentru MacOS, această aplicație arată încărcarea bateriei într-o interfață prietenoasă, cu informații despre sănătatea și ciclurile bateriei, alerte, citiri ale temperaturii bateriei și capacitatea totală curentă.

Dacă nu doriți să descărcați nicio aplicație dedicată, aveți în continuare opțiuni disponibile. De exemplu, puteți deschide PowerShell pe computerul dvs. Windows și să rulați comanda “powercfg /batteryreport”, care vă va oferi o cale de acces la acest raport oarecum secret. Copiați-l sau trageți-l într-o fereastră de browser și veți obține o pagină cu informații complete despre bateria dvs., inclusiv utilizarea recentă, numărul de cicluri, istoricul de utilizare și multe altele. Nu are interfața fluidă a unei aplicații de monitorizare, dar nu trebuie să descărcați nimic în plus pentru a o obține.

Activați modurile de economisire a bateriei pe computerul dumneavoastră

Sistemele de operare Windows 10 oferă un mod de economisire a bateriei în cadrul setărilor de alimentare. Dacă activați modul de economisire a bateriei atunci când nu mai aveți energie, veți putea prelungi durata de viață a bateriei până când veți putea ajunge la un încărcător. Prin activarea modului de economisire a bateriei pe computerul dumneavoastră, vă veți proteja bateria de deteriorarea care apare atunci când o lăsați să ajungă la o încărcare de 0%. MacOS are abilități similare.

Modele de luminozitate adaptivă sunt, de asemenea, o idee bună de activat. Aceste moduri ajustează luminozitatea ecranului în funcție de lumina ambientală pentru a ajuta la economisirea bateriei atunci când vă aflați într-un loc bine luminat. De asemenea, puteți activa modul întunecat al laptopului, care economisește energie și, de asemenea, ar putea fi mai ușor pentru ochii dvs. Orice opțiune care vă ajută să economisiți energie va prelungi durata de viață a bateriei laptopului dumneavoastră.

Actualizați sistemul de operare

Pentru o funcționalitate optimă, trebuie să actualizați în mod constant software-ul computerului dumneavoastră. Atunci când producătorul lansează o nouă actualizare, aceasta nu numai că are patch-uri și îmbunătățiri, dar poate ajuta programele să funcționeze mai eficient, ceea ce va economisi energia bateriei. Același sistem de operare pe un patch ulterior ar putea utiliza semnificativ mai puțină energie, oferind bateriei dvs. o durată de viață mai lungă fără a schimba nimic altceva. Așadar, revizuiți-vă sistemul de operare și păstrați-vă mașina – și bateria acesteia – cu o dietă sănătoasă de actualizări.

5/5 - (7 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *