Skip to content
Prima pagină » Durata de Viata a Laptopului Si Degradarea Lui

Durata de Viata a Laptopului Si Degradarea Lui

Deținerea unui laptop nou-nouț poate fi o experiență frumoasă, care schimbă viața.

După un timp, totuși, computerul devine mai lent și poate pierde din funcționalitate.

Înseamnă că laptopurile se deteriorează pe perioade lungi de utilizare?

Iată ce trebuie să știți despre degradarea laptopurilor

În timp și în urma utilizării, unele, dar nu toate componentele hardware ale laptopului dumneavoastră se vor degrada. Degradarea poate face ca laptopul dvs. să încetinească sau să înceteze să mai funcționeze.

Prea multe jocuri pot deteriora, de asemenea, componentele laptopului, dar nu la fel de repede. Căldura joacă un rol cheie în acest sens.

Se degradează hardware-ul laptopului în timp?

Câteva componente hardware se vor degrada, în timp ce altele nu. Iată câteva părți care se vor degrada:

Bateria laptopului dumneavoastră are un număr limitat de încărcări, cunoscute de obicei sub numele de cicluri.

Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, bateriile laptopurilor pot suporta până la 1.000 de încărcări, ceea ce înseamnă aproximativ 2 până la 4 ani de utilizare constantă.

Nu contează cât de bine vă folosiți laptopul, bateria se degradează în cele din urmă și rămâne fără cicluri de încărcare. De asemenea, degradarea afectează toate mărcile de laptopuri și nimeni nu se alege cu o afacere mai bună.

Ventilatorul

Ventilatorul este una dintre cele câteva părți mobile ale laptopului dumneavoastră. Pe măsură ce se învârte, acesta vă menține laptopul suficient de rece pentru a funcționa în mod optim.

Cu toate acestea, cu timpul, ventilatorul dvs. colectează particule de praf care îl pot face să se strice sau să funcționeze defectuos. S-ar putea să fie nevoie să îl reparați sau să îl înlocuiți pentru a împiedica supraîncălzirea laptopului dvs.

Unitate DVD

În timp și în urma utilizării, este posibil ca unitatea dvs. de DVD să nu mai funcționeze. Această problemă vă poate împiedica să vizionați clipuri video, să ascultați filme sau să încărcați conținut media în laptop.

Este posibil să fie nevoie să o înlocuiți pentru a-i restabili funcționalitatea.

Tastatura

Din cauza prafului și a altor factori de mediu, tastatura dumneavoastră poate ceda, ceea ce duce la probleme în executarea sarcinilor.

Este posibil ca unele taste să nu mai funcționeze, iar în alte cazuri, întreaga tastatură. Este posibil să fie nevoie să reparați sau să înlocuiți tastatura în cazul în care se întâmplă acest lucru.

Hard Drive

Discul dur al laptopului dvs. conține discuri care se învârt și un cap care poate funcționa defectuos după ani de utilizare. Supraîncălzirea poate provoca, de asemenea, defectarea hard disk-ului dumneavoastră.

Porturi

Portele USB, HDMI sau RJ-45 se pot degrada, de asemenea, încetând să mai funcționeze. Factori precum rugina din porturi sau de pe placa de bază pot fi cauza problemei.

De asemenea, vărsarea băuturilor sau a alimentelor pe computerul dvs. poate cauza degradarea porturilor din cauza circuitelor întrerupte.

Părți precum CPU și GPU-ul s-ar putea să nu se degradeze, dar sunt totuși susceptibile la praf și la deteriorări mecanice cauzate de căderi și manipulări greșite.

Se va degrada performanța laptopului meu în timp?

Laptopul dvs. va funcționa mai puțin eficient în timp. Uneori, performanța lentă este rezultatul unui laptop umflat, plin de programe software care consumă o mulțime de resurse de sistem.

De asemenea, poate fi din cauza unui malware sau a unei acumulări de praf pe placa de bază a laptopului, care face ca procesorul să se supraîncălzească și să își reducă viteza.

Dezgradează performanța laptopului dvs. performanța prea mult joc?

Gamingul nu ar trebui să degradeze performanța laptopului, mai ales dacă a fost construit în acest scop. Cu toate acestea, există unele cazuri în care se întâmplă degradarea.

Construcțiile slabe și materialele hardware ieftine sunt vinovații obișnuiți în aceste cazuri.

În timp ce performanțele dvs. vor rămâne de top în timp, durata de viață a laptopului dvs. se va reduce ușor.

Chiar dacă este rar, căldura produsă în timp ce jucați jocuri care consumă multe resurse poate provoca daune marginale sau extinse laptopului dumneavoastră.

Această deteriorare poate face ca sistemele dvs. să încetinească sau să se închidă complet. Cu timpul, este posibil sa consume si mai mult curent.

Cu toate acestea, rotația ventilatoarelor controlată de sistem și reglarea termică pot, de asemenea, să încetinească computerul, chiar dacă temporar.

Această caracteristică de siguranță din multe laptopuri de jocuri previne supraîncălzirea hardware-ului și deteriorarea acestuia.

Piesele laptopurilor se “degradează” sau se înrăutățesc în timp?

Deși unele piese se pot degrada, nu toate piesele laptopului se degradează. Adesea, componentele ieftine și construcția slabă a dispozitivului vor determina degradarea unor piese de laptop. Alteori, piesele se degradează din cauza unei manipulări necorespunzătoare.

Alte piese se degradează oricum. Bateriile, de exemplu, se degradează odată cu utilizarea, indiferent de dispozitiv.

Lucrează laptopurile mai încet cu vârsta?

În general, da.

Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, laptopul dvs. va avea nevoie de actualizări ale software-ului și ale sistemului de operare pentru a continua să funcționeze. Aceste actualizări vă umflă adesea computerul, ceea ce face ca acesta să încetinească.

Nu este singurul motiv. Alteori, programele malware pot cauza încetinirea computerului. Cu toate acestea, această problemă este mult mai ușor de rezolvat, deoarece puteți fie să vă scanați dispozitivul cu un software antivirus, fie să reinstalați o versiune nouă a sistemului de operare.

De asemenea, pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, browserele și software-ul se îmbunătățesc. Adesea, rularea acestor programe va necesita în mod constant mai multă memorie și putere CPU. Pe măsură ce tot mai multe jocuri AAA ajung pe piață, GPU-ul dvs. va avea nevoie, de asemenea, de mai multă putere pentru a rula o grafică remarcabilă.

De multe ori, vitezele lente ale procesorului sunt cauzate de pasta termică evaporată. Curățați procesorul și înlocuiți pasta termică pentru a crește instantaneu viteza și performanța dispozitivului dumneavoastră.

Procesoarele și GPU-urile mai vechi vor necesita actualizări pentru a continua să funcționeze mai repede. În alte cazuri, este posibil să fie nevoie să le suprasolicitați, deși cu grijă pentru a evita deteriorarea lor.

De ce se degradează atât de repede bateriile laptopurilor?

Baterii pentru laptopuri litiu-ion se degradează rapid deoarece toate au un număr limitat de cicluri de încărcare. Cu cât vă încărcați mai mult dispozitivul, cu atât mai mult uzați celulele litiu-ion ale bateriei și îi reduceți durata de viață.

Temperatura laptopului dumneavoastră joacă, de asemenea, un rol cheie în degradarea bateriei.

Lăsând bateria expusă la temperaturi ridicate sau absorbind căldura de la dispozitiv, o distruge.

Lăsând bateria să se descarce sub 40% și să se încarce peste 80%, aceasta se degradează de asemenea mai repede.

 

Se degradează memoria RAM a laptopurilor în timp?

Cu o utilizare intensă, memoria RAM se va degrada în timp. Cu toate acestea, este posibil să dureze mai mult decât anticipați, putând ajunge până la un deceniu.

Aproape nu veți observa o schimbare în performanță decât dacă utilizați un server.

După ce memoria RAM se degradează, veți observa o creștere a numărului de reporniri, blocări, ecrane albastre ale morții (BSOD), grafică distorsionată și erori de memorie. Din panoul de control Windows, puteți testa memoria cu un instrument de diagnosticare din meniu.

Este posibil să trebuiască să schimbați o memorie RAM degradată cu un înlocuitor compatibil.

Cât durează un laptop înainte de a se degrada?

Experții estimează că un laptop mediu are o durată de viață de 3 până la 5 ani de la fabricare. Unele pot dura mult mai mult, cu câteva excepții notabile care durează mult mai puțin. După această perioadă, așteptați-vă ca computerul dumneavoastră să se strice sau să încetinească.

În funcție de scopul utilizării, unele laptopuri pot dura mai mult.

De exemplu, laptopurile profesionale și de gaming durează mai mult timp datorită construcției robuste și a componentelor de o calitate excepțională. Laptopurile de început și dispozitivele pentru studenți pot dura mai puțini ani din cauza utilizării și a problemelor de calitate.

Cât de repede se depreciază laptopurile?

Laptopurile se depreciază rapid. Deoarece mulți producători și proprietari anticipează că un laptop va dura până la 5 ani, deprecierea va fi liniară.

Prețurile scad din primul an de fabricație, până aproape de zero în al cincilea an.

Un laptop cu mai puține funcții și o calitate mai slabă se va deprecia mai repede decât un laptop profesional sau de gaming high-end.

Gânduri finale

Laptopurile se degradează adesea în timp și pot deveni învechite chiar înainte de a putea achiziționa unul nou.

Cumpărați un laptop nou sau un laptop care are mai puțin de un an de utilizare. Deși s-ar putea să nu vină cu toate funcțiile pe care le doriți, vă poate dura un interval rezonabil de 4 ani.

5/5 - (5 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *