Skip to content
Prima pagină » Cum intru in BIOS pe Windows 10 (și versiuni mai vechi)

Cum intru in BIOS pe Windows 10 (și versiuni mai vechi)

De multe ori speram sa nu fie nevoie, insa sunt momente cand te intrebi cum intru in BIOS pe laptop sau PC, si nu stii ce taste sa apesi. Combinatia perfecta de taste pentru a intra in BIOS se schimba de obicei pentru fiecare producator.

Pentru a intra în BIOS, de obicei trebuie să apăsați o anumită tastă la momentul potrivit. Aflați cum să intrați în BIOS, sau UEFI pe Windows 10.

Multe drumuri duc în BIOS. O simplă apăsare de tastă la momentul potrivit vă va permite să intrați în BIOS în timp ce sistemul pornește. Dacă aveți un computer cu Windows mai nou, poate unul care a venit cu UEFI BIOS, puteți intra în BIOS chiar mai ușor.

Pentru a vă scuti de presupuneri, am compilat toate modalitățile diferite prin care puteți intra în BIOS pe Windows 10, Windows 8 și versiunile mai vechi.

În interiorul BIOS-ului, puteți modifica multe setări de bază ale computerului, cum ar fi ordinea de pornire, data și ora sistemului sau componentele hardware activate. Acesta este motivul pentru care BIOS-ul (sistemul de bază de intrare/ieșire) este cunoscut și sub numele de “Setup”.”

 

Cum să intrați în UEFI BIOS

Computerele moderne pornesc prea repede. Astfel, versiunile mai noi de Windows dispun de o modalitate mai ușoară de a accesa BIOS-ul, dar mai întâi trebuie să porniți în Windows.

Cum să intrați în BIOS pe Windows 10

Intra in Settings (Windows + I) > Update & Security > Recovery (Actualizare și securitate > Recuperare), iar în secțiunea Advanced startup (Pornire avansată) faceți clic pe Restart now (Repornire acum). Rețineți că acest lucru va reporni de fapt calculatorul.

Când reporniți folosind funcția de pornire avansată, veți putea alege mai întâi opțiunile de pornire. Pe ecranul care apare, mergeți la Troubleshoot > Advanced options > UEFI Firmware Settings și faceți clic pe Restart, care va porni direct în BIOS-ul UEFI din Windows 10. Asta e cea mai rapida si usoara metoda care faciliteaza accesul la BIOS.

Cum să intrați în BIOS pe Windows 8 sau 8.1

Concret: cum intru in bios?

Deschideți bara Charms prin apăsarea combinației de taste Windows + C, faceți clic pe pictograma Settings și selectați Change PC settings în partea dreaptă jos. În cadrul Setări PC, navigați până la fila General și faceți clic pe Repornire acum sub antetul Avansat pornire.

În Windows 8.1, pașii sunt ușor diferiți. În cadrul Setări PC, navigați până la fila Actualizare și recuperare, apoi mergeți la Recuperare și, în final, faceți clic pe Repornire acum în secțiunea Pornire avansată.

Alternativ, țineți apăsată tasta Shift în timp ce faceți clic pe Restart în meniul Shut Down.

Computerul va reporni în opțiunile de pornire, care includ BIOS-ul UEFI. La fel ca pe Windows 10, mergeți la Troubleshoot > Advanced options > UEFI Firmware Settings și faceți clic pe Restart pentru a porni în BIOS.

Cum intru in BIOS pe un PC sau Laptop mai vechi

Dacă încă folosiți Windows 7 sau o versiune anterioară de Windows, va trebui să folosiți modul tradițional de a intra în BIOS, adică să așteptați momentul potrivit și să apăsați tasta potrivită pentru a intra in BIOS.

Care este momentul potrivit pentru a intra în BIOS?

Momentul potrivit este între momentul în care porniți computerul și înainte ca sistemul de operare să fie lansat. Fereastra este atât de îngustă deoarece BIOS-ul, în esență, doar inițializează hardware-ul înainte de a-l preda încărcătorului de boot, care pornește sistemul de operare. Odată ce sistemul de operare pornește, adesea indicat prin afișarea logo-ului respectiv, ați ratat momentul.

S-ar putea să vedeți un mesaj care indică momentul potrivit. Cel mai probabil spune ceva de genul “Apăsați pentru a intra în configurare”, ceea ce înseamnă că vă dezvăluie și tasta pe care trebuie să o apăsați.

În absența unui astfel de mesaj, momentul potrivit este, în general, atunci când vedeți logo-urile producătorilor înainte de pornirea sistemului de operare.

Cel mai simplu mod de a nu rata momentul în care poti sa intri îi BIOS este să apăsați tasta din dreapta chiar înainte de a porni calculatorul și să o țineți apăsată până când apare BIOS-ul. Dacă asta nu funcționează, înseamnă că nu apăsați tasta corectă sau ceva este stricat.

Care este tasta corectă pentru a intra BIOS?

Așa cum ați înțeles deja, depinde de hardware-ul dumneavoastră. Mai exact, depinde de placa de bază pe care se află BIOS-ul.

Taste comune pentru a intra în BIOS sunt F1, F2, F10, Delete, Esc, precum și combinații de taste precum Ctrl + Alt + Esc sau Ctrl + Alt + Delete, deși acestea sunt mai frecvente pe mașinile mai vechi. Rețineți, de asemenea, că o tastă precum F10 poate lansa de fapt altceva, cum ar fi meniul de pornire. Desigur, tasta sau combinația exactă de taste depinde de producătorul și modelul laptopului sau pc-ului dumneavoastră.

Puteți proceda prin încercări și erori până când găsiți tasta potrivită, apăsați mai multe taste diferite deodată și aveți noroc, sau puteți consulta lista de mai jos.

 

Taste BIOS Acer

Cele mai frecvente taste pentru a intra în Setup pe hardware-ul Acer sunt F2 și Delete.

La computerele mai vechi, încercați F1 sau combinația de taste Ctrl + Alt + Esc.

Dacă computerul dvs. dispune de un BIOS ACER, puteți restaura BIOS-ul la setările de pornire apăsând și ținând apăsată tasta F10. Odată ce auziți două semnale sonore, setările au fost restaurate.

Taste BIOS ASRock

Computerul dvs. rulează pe o placă de bază ASRock? Vei ști pentru că nu ai cum să nu observi logo-ul care apare pe ecranul de pornire. În acest caz, încercați F2 sau Delete pentru a intra în BIOS.

Taste BIOS Asus

Ca și în cazul Acer, cea mai frecventă tastă este F2.

În funcție de modelul dvs., ar putea fi, de asemenea, tasta Delete sau Insert și, mai rar, F10. Ca sa intri in BIOS, Asus are probabil cel mai usor mod.

Taste BIOS Dell

Pe un computer Dell mai nou, încercați să apăsați tasta F2 în timp ce vedeți logo-ul Dell.

Alternativ, încercați F1, Delete, F12 sau chiar F3.

Modelurile mai vechi ar putea folosi Ctrl + Alt + Enter sau Delete sau Fn + Esc sau Fn + F1.

Taste BIOS HP

Tașele cel mai des folosite pe mașinile HP pentru a intra în configurare includ F10 și Esc.

La unele computere HP, F1, F2, F6 sau F11 vor deschide porțile către BIOS.

La HP Tablet PC-urile tasta F10 sau F12 te va ajuta sa intri in BIOS.

HP a compilat informații despre BIOS-ul său la ei pe site.

Taste BIOS Lenovo

La un computer desktop Lenovo, tasta F1 ar trebui să vă permită să intrați în BIOS. Pe laptopurile lor, încercați F2 sau Fn + F2.

Hardware mai vechi ar putea necesita combinația de taste Ctrl + Alt + F3 sau Ctrl + Alt + tasta Insert sau Fn + F1.

Dacă aveți un ThinkPad, consultați această resursă Lenovo: cum să accesați BIOS-ul pe un ThinkPad.

Taste Bios Tablete Microsoft Surface

Puteți atașa o tastatură la tableta Surface, dar puteți intra în BIOS și fără ea. Trucul este să țineți apăsat butonul de mărire a volumului în timp ce apăsați și eliberați butonul de pornire. Puteți elibera butonul de mărire a volumului atunci când vedeți logo-ul Windows. Acest lucru ar trebui să vă introducă în UEFI BIOS.

Taste BIOS MSI

Dacă știți că computerul dvs. folosește o placă de bază MSI, atunci tasta de declanșare a BIOS-ului este, cel mai probabil, tasta Delete. S-ar putea chiar să observați un mesaj care spune: “Apăsați Del pentru a intra în SETUP.”

La unele modele de plăci de bază MSI, tasta pentru a accesa BIOS-ul va fi F2.

Taste BIOS Samsung

Presați tasta F2 imediat ce apare logo-ul Samsung.

Taste BIOS Sony

La un Sony VAIO, F2 sau F3 vă va duce în BIOS, dar puteți încerca și F1.

Dacă VAIO-ul dumneavoastră are o tastă ASSIST, încercați să o țineți apăsată în timp ce porniți laptopul. Acest lucru funcționează și în cazul în care Sony VAIO-ul dvs. a venit cu Windows 8.

Taste BIOS Toshiba

Cel mai bun pariu este tasta F2.

Alți candidați includ F1 și Esc.

La Toshiba Equium, F12 va intra în BIOS.

Toshiba are, de asemenea, instrucțiuni mai detaliate despre cum să accesați BIOS.

Taste BIOS Alți producători

Din păcate, există foarte puțină consecvență.

Nici producătorii de computere nu folosesc întotdeauna același producător de plăci de bază, nici producătorii de plăci de bază nu definesc în mod constant aceeași cheie pentru a intra în BIOS. Dacă doriți un răspuns sigur cu privire la tastele pe care trebuie să le apăsați pentru a intra în Setup, trebuie să căutați modelul exact al plăcii de bază a computerului dumneavoastră.

Ați reușit să intrați în BIOS?

Dacă niciuna dintre tastele menționate mai sus nu funcționează, problema ar putea fi tastatura sau, mai degrabă, lipsa driverelor de tastatură înainte de pornirea computerului. Încercați o altă tastatură și/sau un alt port. De exemplu, dacă ați folosit o tastatură USB, dar PC-ul dvs. are și un port PS/2, încercați în schimb o tastatură PS/2.

După ce ai intrat in BIOS, ați putea dori să resetați BIOS-ul la setările implicite.

Dupa cum vedeti, tasta pentru a intra in BIOS depinde de mai multi factori, si difera de la producator la producator. Daca am omis un anumit brand, sau tip de PC/Laptop pentru a intra in bios, nu ezita sa ne spui intr-un comentariu mai jos.

4.6/5 - (11 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *