Skip to content
Prima pagină » De Ce Coolerul Laptopului Nu Merge?

De Ce Coolerul Laptopului Nu Merge?

Ventilatorul laptopului dumneavoastră este stricat sau nu funcționează? Repararea unui ventilator de laptop este ceva ce reprezintă un proces foarte ușor. Există câteva motive diferite pentru care un ventilator de laptop se poate defecta, de la vechimea acestuia la supraîncălzire sau chiar la acumularea de praf. Vestea bună este că este o treabă care poate fi realizată în câțiva pași.

Acest articol de blog vă va ajuta să reparați un ventilator de laptop stricat. Acesta va oferi instrucțiuni pas cu pas despre cum să demontezi calculatorul și să înlocuiești ventilatorul vechi cu unul nou! Există, de asemenea, un videoclip de instruire în partea de jos a acestei pagini!

Ce este ventilatorul laptopului și ce face acesta

Ventilatorul din laptop este o componentă crucială care menține circulația aerului în interiorul calculatorului. Acesta ajută la disiparea căldurii și, de asemenea, furnizează aer rece procesorului și altor componente hardware, astfel încât acestea să își poată menține temperatura de funcționare. Este posibil ca ventilatorul să aibă nevoie de înlocuire dacă observați un zgomot anormal, o performanță lentă sau opriri neașteptate.

Care sunt simptomele unui ventilator de laptop stricat

Simptomele unui ventilator de laptop stricat sunt căldura extremă de pe partea specifică a laptopului, lipsa aerului împins de orificiile de aerisire de pe acea parte și mult zgomot care vine din acea parte. Când deschideți laptopul sau îl porniți, de obicei se acumulează praf în locul unde se află ventilatorul (în interiorul calculatorului). Pentru a confirma această problemă în câțiva pași simpli:

 1. Închideți aparatul.
 2. Dacă există o gură de aerisire pe o parte prin care să iasă aerul cald – scoateți-i capacul și aruncați o privire înăuntru pentru a vedea dacă lamelele se mai învârt. Dacă nu se mai mișcă – este probabil ca ventilatorul de răcire să se fi stricat.
 3. Prea mult zgomot care vine de la aparat.

Cum să reparați un ventilator de laptop stricat

Poate fi o durere să vă dați seama că ventilatorul laptopului dvs. este stricat și nu funcționează. Vestea bună este că, cu doar câțiva pași simpli, vă veți face laptopul să funcționeze din nou în cel mai scurt timp!

Metodă: 1

 1. Ventilatoarele pentru laptop sunt, în general, ușor de înlocuit.
 2. Găsește un ventilator pentru laptop care se potrivește cu cel actual (de obicei, în partea de jos sau în spate).
 3. Dezșurubează șuruburile care țin în ventilatorul vechi și scoate-l.
 4. Înșurubează un ventilator nou, asigurându-te că este strâns.
 5. Testați laptopul pornindu-l timp de 15 minute – dacă auziți vreun zgomot provenit de la ventilator, opriți-l imediat și apelați la un profesionist.
 6. Dacă nu se aude niciun zgomot după testare, sunteți gata de plecare! Bucurați-vă de computerul dvs. răcoros!

Metoda: 2

În primul rând, merită să scoateți orice praf din ventilator. 3

Ventilatorul este situat pe orificiile de ventilație exterioare. Gurile de aerisire exterioare sunt situate în partea din față, în stânga și în dreapta laptopului. Pentru a accesa ventilatorul, ridicați zăvorul care ține panoul în jos și scoateți panoul. Zăvorul este situat deasupra tastaturii, în centru. Apoi, lama ventilatorului poate fi înlocuită prin glisarea filelor și scoaterea acesteia. Apoi glisați-o pe cea nouă și puneți ventilatorul la loc.

Dacă ventilatorul este stricat, acesta poate fi înlocuit cu ușurință de către dumneavoastră. Recomandăm oricărui utilizator care nu se teme să scotocească sau să scotocească în laptop să îl repare.

Costul de reparare a unui ventilator de laptop

Costul de reparare a unui ventilator de laptop poate varia de la 0-100 de dolari, în funcție de gravitatea problemei. Dacă aveți o mică adâncitură în ventilator, reparația ar putea fi de doar 10 dolari. Dacă trebuie să vă înlocuiți întreaga placă de bază din cauza deteriorării de apă, atunci probabil că va costa în jur de 150-200 de dolari. Costurile variază foarte mult în funcție de ceea ce este în neregulă cu laptopul dvs. și de cât timp și efort este nevoie pentru ca cineva să îl repare.

Cum să verificați manual dacă ventilatorul laptopului funcționează sau nu?

Puteți examina componentele interne de răcire ale laptopului dvs. prin intermediul micilor deschideri de aerisire, situate în partea de jos. Ventilatorul dvs. este conectat la placa de bază printr-o serie de fire. Ventilatoarele din interiorul laptopului dumneavoastră sunt alimentate de placa de bază, dar puteți testa dacă acestea sunt în stare de funcționare conectând laptopul și pornindu-l.

Dacă ventilatoarele sunt în stare de funcționare, ar trebui să le puteți auzi cum vâjâie în timp ce răcesc placa de bază. Dacă ventilatorul dvs. este stricat, va trebui să-l înlocuiți cu unul nou. Piesele de schimb pot fi cumpărate de la magazinul local de calculatoare sau de la magazinul online al producătorului laptopului dumneavoastră.

Sugestii pentru a preveni viitoarele probleme cu sistemul de răcire al laptopului dumneavoastră

Puteți reduce șansele de supraîncălzire prin adăugarea unui ventilator de răcire la laptop. Rețineți că ventilatoarele de răcire nu sunt o soluție universală, ele vor funcționa doar dacă există suficient spațiu pentru circulația aerului (trebuie să poată extrage căldura și să o distribuie în altă parte).

De aceea, aveți nevoie de carcase cu găuri de ventilație sau spații suplimentare în jurul zonelor în care consumatorii și-ar conecta încărcătorul la laptop. Există diverse ventilatoare ieftine disponibile pe site-uri precum Amazon & eBay.

Un alt truc pe care îl puteți încerca este un produs numit Laptop Cooling Pads – acestea se atașează sub orice suprafață a ecranului/laptopului, ceea ce ajută la controlul temperaturii din energia radiantă emisă de ecranul computerului & de palma care se sprijină pe suprafețele computerului.

Câteva sfaturi rapide pentru a preveni viitoarele probleme cu sistemul de răcire al laptopului dumneavoastră.

 1. Curățați ventilatorul de răcire al laptopului.
 2. Asigurați-vă că orificiile de aerisire ale laptopului dumneavoastră nu sunt obstrucționate.
 3. Evitați să folosiți laptopul în pat sau în alte medii fierbinți.
 4. Păstrați apa departe de laptop pentru a evita deteriorarea componentelor interne.
 5. Utilizați o placă de răcire dacă observați că computerul dumneavoastră se încălzește prea tare pentru perioade lungi.
 6. Verificați la producători ce recomandă pentru curățarea și întreținerea laptopurilor, deoarece fiecare marcă poate avea recomandări diferite.
 7. Păstrați laptopul pe o suprafață tare și plană.
 8. Nu lăsați laptopul în lumina directă a soarelui sau în apropierea surselor de căldură.
 9. Deconectați laptopul atunci când nu îl utilizați și lăsați-l să se răcească înainte de a-l porni din nou.
 10. Curățați praful din orificiile de ventilație la fiecare câteva luni cu aer comprimat sau cu spray de aer la cutie. Praful se poate acumula în interiorul orificiilor de ventilație și în jurul componentelor interne de răcire, ceea ce duce la înfundarea orificiilor de ventilație. Îndepărtarea căldurii este apoi zădărnicită de praful care împiedică orice flux de aer în sau din sistemul PC-ului dumneavoastră.

Viteza ventilatorului meu este foarte lentă. Pot controla viteza ventilatorului laptopului?

Puteți rezolva problema prin activarea unei funcții din setările BIOS-ului dumneavoastră. Această caracteristică se numește “Throttle Fan Speed” (Viteza ventilatorului). O puteți găsi la “Advanced” (Avansat) în setările BIOS. După ce găsiți și activați această opțiune, puteți salva setările și puteți reporni calculatorul. După aceea, ventilatorul ar trebui să funcționeze la o viteză normală, iar laptopul dvs. ar putea fi mai rece la atingere.

Alte lucruri pe care ar trebui să le știți despre laptopuri și ventilatoarele lor

Care laptop are un ventilator undeva în interiorul său. Sarcina ventilatorului este de a prelua aerul din exterior și de a răci componentele electronice din interiorul calculatorului prin suflarea aerului cald.

Chiar dacă acest proces are loc în mod automat, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura că ventilatorul computerului dvs. este cât mai eficient: nu utilizați laptopul pe o suprafață moale și nu îl puneți lângă ceva cu flacără deschisă, mențineți laptopul ventilat prin deschiderea oricăror orificii de aerisire din apropiere sau prin așezarea acestuia pe o suprafață dură, astfel încât aerul să circule mai liber în jurul său, și încercați să nu suprasolicitați computerul atunci când jucați jocuri sau vizionați videoclipuri.

Aveți nevoie de un atelier de reparații pentru înlocuirea ventilatorului? Dacă sunteți în căutarea unui atelier calificat și profesionist care să se ocupe de problema dvs. hardware, contactați serviciile de reparații laptopuri de încredere din apropiere. Asigurați-vă că Toate reparațiile efectuate la hardware-ul dvs. de către echipa lor sunt făcute în interiorul firmei și nu sunt trimise la furnizori terți și că au expertiza necesară pentru a gestiona toate tipurile de defecțiuni hardware.

Pot probleme la ventilatorul laptopului pot cauza opriri aleatorii?

Laptopul dvs. trebuie să fie răcit corespunzător pentru a preveni opririle termice. Opririle termice se pot întâmpla atunci când un laptop se supraîncălzește, ceea ce poate deteriora componentele interne ale laptopului. Decât să vă confruntați cu căldura inconfortabilă și să riscați să vă deteriorați, ar trebui să înlocuiți sistemul de răcire al laptopului, care include radiatorul, paletele ventilatorului și capacul ventilatorului.

Procesul de înlocuire a sistemului de răcire este în general realizat de o persoană profesionistă în reparații, deoarece laptopul trebuie să fie demontat. De asemenea, trebuie să fie îndepărtate touchpad-ul, tastatura și ecranul LCD al laptopului. Disipatorul de căldură și ventilatorul vin cu compusul termic preinstalat.

Întrebări frecvente

Ce se întâmplă dacă ventilatorul laptopului nu funcționează?

Dacă ventilatorul nu mai funcționează, acest lucru poate duce la supraîncălzirea laptopului și la daune hardware potențial permanente.

Cum îmi dau seama dacă ventilatorul laptopului meu este stricat?

Puteți fi capabil să auziți o gâfâială a procesorului.

Pot fi reparate lamelele stricate?

Dacă doar o mică parte a ventilatorului dvs. este uzată sau stricată, este posibil să puteți înlocui cu ușurință porțiunea uzată sau stricată și să nu trebuiască să cumpărați un ventilator întreg nou. Uneori, ar putea fi mai bine să aruncați la gunoi întregul ventilator și să nu înlocuiți doar lama ruptă.

Un ventilator stricat poate încetini laptopul?

Un ventilator stricat poate cauza supraîncălzirea laptopului și ar putea încetini procesorul. Acest lucru dăunează computerului deoarece căldura înseamnă mai puțină viață.

Văd un mesaj de eroare pentru ventilatorul de răcire (902) se aprinde în timpul pornirii. Ce înseamnă acest cod de eroare 902?

Acest lucru indică faptul că aveți o problemă hardware. Dacă sistemul dvs. se supraîncălzește sau vă face să vă simțiți inconfortabil, aceasta poate provoca daune pe termen lung altor părți ale computerului, precum și scurtarea duratei de viață a tuturor componentelor importante.

Suger că vă sugerez să verificați setările BIOS pentru a vă asigura că viteza ventilatorului este conformă cu standardele înainte de a contacta asistența tehnică sau de a aranja reparații.

De ce ventilatorul computerului meu funcționează la viteză maximă în cea mai mare parte a timpului?

Ventilatorul computerului dvs. funcționează la viteză maximă deoarece procesorul dvs. funcționează la 100%. Puteți reduce viteza ventilatorului prin reglarea vitezei procesorului dumneavoastră. Faceți clic pe Task Manager și modificați viteza CPU în modul “Balanced” sau “Power Saver”.

Concluzie

Ventilatorul laptopului este stricat. Calculatorul nu va porni fără ca ventilatoarele să funcționeze, deoarece se încălzește prea tare și se oprește pentru a preveni deteriorarea. Cel mai bine este să puteți deschide laptopul și să scoateți ventilatorul vechi, să puneți unul nou și să închideți totul la loc înainte de a-l porni. Acesta ar putea fi un moment bun și pentru un upgrade!

5/5 - (5 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *