Skip to content
Prima pagină » Ce Trebuie Să Faci Când Laptopul Tău Se Blochează

Ce Trebuie Să Faci Când Laptopul Tău Se Blochează

Dacă laptopul dvs. a început să încetinească sau dacă se blochează în mod constant atunci când sunteți în mijlocul a ceva important, acest lucru poate reprezenta o problemă uriașă pentru productivitatea și imaginea dvs.

In special atunci când sunteți într-o întâlnire importantă sau când vă aflați la o lucrare critică.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă neapărat că este timpul să-l schimbi cu un nou laptop. Înseamnă cu siguranță că laptopul dvs. are nevoie de ceva atenție.

Fie că este vorba de un laptop Dell, un laptop HP sau un laptop Lenovo, una dintre cele mai frecvente întrebări puse de utilizatorii de laptopuri este: “De ce se blochează în continuare laptopul meu?” sau “Ce trebuie să fac atunci când laptopul se blochează”.

Aceasta este o problemă comună la majoritatea laptopurilor, indiferent dacă rulează Windows 7, Windows 8, Windows 10 sau chiar macOS.

În acest articol, vă vom ajuta să cunoașteți cele mai frecvente motive pentru care laptopurile se blochează sau îngheață și vă vom arăta, de asemenea, cum puteți rezolva aceste probleme comune ale laptopurilor. Am limitat acest articol pentru a include doar laptopurile care rulează sistemele de operare Microsoft Windows.

femeie stresata pentru ca laptopul nu porneste

femeie stresata pentru ca laptopul nu porneste

5 cele mai comune moduri de a repara laptopurile agățate

 1. Închideți aplicațiile și serviciile nedorite care rulează în fundal
 2. Instalați cele mai recente actualizări Windows
 3. Utilizați o plăcuță de răcire pentru a preveni supraîncălzirea laptopului
 4. Actualizați memoria RAM pentru o performanță mai bună în timp ce faceți mai multe sarcini, aplicați din nou pasta termică
 5. Un hard disk defect ar putea să vă încetinească și laptopul

1. Închideți aplicațiile și serviciile nedorite care rulează în fundal

Acesta este primul lucru pe care ar trebui să-l încercați data viitoare când laptopul dvs. se blochează. Suntem siguri, majoritatea dintre noi sunt deja conștienți de acest lucru, dar câți dintre noi își amintesc să facă acest lucru atunci când laptopul se blochează?

Odată ce faceți clic simultan pe tastele Ctrl + Alt + Delete de pe tastatura laptopului, veți vedea că apare fereastra Windows Task Manager. Tot ce trebuie să faceți este să verificați ce programe consumă cele mai multe resurse CPU și RAM. Dacă găsiți vreun program nedorit și care consumă o mulțime de resurse de calcul ale laptopului, faceți clic pe el și apoi faceți clic pe butonul “End Task” (Terminare sarcină).

După ce toate programele nedorite și procesele nedorite din fundal sunt identificate și închise, problema dvs. ar trebui să fie rezolvată, iar laptopul ar trebui să înceapă să se comporte așa cum ar trebui. Daca nu folositi internetul, incearca sa opresti si WiFi-ul.

Dacă nu vă ajută, este posibil să trebuiască să vă închideți forțat dispozitivul ținând apăsat butonul “Power” timp de câteva secunde și apoi să îl reporniți. Nu uitați să salvați documentul la care lucrați pentru a nu pierde datele critice.

2. Instalați cele mai recente actualizări Windows

Dacă nu instalați la timp actualizările sistemului de operare, este posibil ca laptopul dvs. să nu mai funcționeze fără probleme. Este recomandabil să rulați întotdeauna o copie legală a Microsoft Windows pentru a putea descărca actualizările imediat ce acestea sunt lansate.

Dacă utilizați Windows 10, opțiunea de actualizare este activată automat. În majoritatea cazurilor, actualizările automate și cele mai recente drivere sunt disponibile online. Ar merita totusi sa incercati sa faceti un pic de curatenie si prin Windows.

Pentru a vă actualiza software-ul prin Windows, urmați pașii de mai jos:

Cum se instalează actualizarea sistemului de operare pe Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1

 1. Deschideți Panoul de control
 2. Apăsați opțiunea Sistem și securitate. Apoi, faceți clic pe opțiunea Windows Update.
 3. Windows Update va verifica dacă există actualizări disponibile pentru laptopul dumneavoastră. Dacă se găsesc actualizări noi, veți putea vedea actualizările disponibile. (Vă recomandăm să instalați mai întâi toate actualizările importante).

Cum se instalează actualizarea sistemului de operare pe Windows 10

 1. Deschideți Setări
 2. Apăsați pe Actualizare și securitate
 3. Apăsați pe Windows Update
 4. Apăsați pe butonul Verificare actualizări
 5. Apăsați pe butonul Repornire acum după ce actualizarea a fost descărcată pe dispozitiv.

3. Folosiți o placă de răcire pentru a preveni supraîncălzirea laptopului

Laptopul merge incet, de asemenea, atunci când procesorul lor nu funcționează la viteze optime de ceas, iar acest lucru se poate întâmpla atunci când laptopul se încălzește și procesorul trebuie să își reducă viteza de ceas pentru a menține temperaturi de funcționare sigure.

Această problemă se numește accelerare a performanței. Atunci când un laptop se supraîncălzește, ventilatoarele sale funcționează din plin și s-ar putea să auziți sunete neobișnuit de puternice generate de ventilatorul de răcire din interiorul laptopului. Acesta este un semn bun că laptopul dvs. se supraîncălzește.

Pentru a stopa limitarea performanțelor, trebuie să vă asigurați că laptopul dvs. disipează eficient căldura generată de componentele sale interne. Mai mult, trebuie să vă asigurați, de asemenea, că praful nu blochează orificiile de evacuare și de aerisire de unde laptopul împinge aerul cald. Gurile de aerisire înfundate pot reprezenta o mare problemă.

Cel mai bun mod de a evita supraîncălzirea laptopului este să folosiți un pad de răcire.

Plăcuțele de răcire pentru laptop au rolul de a asigura o răcire suplimentară. Ventilatoarele din interiorul plăcuței de răcire pentru laptop aspiră aerul cald de la orificiile de evacuare a aerului din laptop și extrag aerul cald în exterior.

Acest lucru ajută laptopul să rămână rece. De asemenea, păstrați întotdeauna laptopul pe o suprafață tare sau plată, astfel încât aerul cald să poată ieși cu ușurință. Suprafețele inegale și moi, cum ar fi o pătură, o pernă sau poala dumneavoastră, obstrucționează fluxul de aer al laptopului.

Câteodată, procesorul laptopului nu poate disipa căldura în mod eficient deoarece pasta termică (cunoscută și sub numele de compus termic) s-a uzat. Compusul termic ajută la transferul de căldură de la CPU sau GPU la radiator.

În cazul în care pasta termică s-a uzat, trebuie să vizitați un service autorizat sau de încredere pentru laptopuri și să cereți ca acesta să aplice din nou o pastă termică de înaltă calitate.

4. Actualizați memoria RAM pentru o performanță mai bună în timpul multitasking-ului

Dacă laptopul dvs. îngheață în mod constant, un motiv ar putea fi și memoria RAM insuficientă. Este necesar să aveți suficientă memorie RAM pentru ca sistemul să funcționeze fără probleme.

Astfel, vă asigurați că toate programele pe care le rulați simultan pot rămâne în RAM concomitent.

Dacă rulați mai multe aplicații grele (cum ar fi Adobe Photoshop, Adobe Premiere, AutoCAD sau Visual Studio) în același timp sau deschideți o mulțime de fișiere grele în același timp, laptopul dvs. se poate bloca dacă nu are suficientă memorie RAM pentru a încărca toate aceste aplicații sau fișiere.

Este posibil să trebuiască fie să treceți la un laptop cu o configurație de memorie RAM mai mare, fie să faceți un upgrade la laptopul existent pentru a adăuga mai multă memorie RAM (cu condiția ca acesta să suporte upgrade-urile de RAM).

Unul dintre cele mai simple moduri de a afla dacă laptopul are o problemă cu memoria RAM este – atunci când porniți prima dată dispozitivul și acesta funcționează perfect, dar în câteva ore laptopul începe să încetinească, fișierele durează prea mult să se deschidă, iar site-urile web nu se încarcă rapid.

Acest lucru se poate datora unei cantități insuficiente de memorie RAM. În afară de aceasta, dacă observați că laptopul dvs. continuă să repornească în mod constant, acesta este, de asemenea, un indiciu clar al unei RAM defecte.

5. Un hard disk defect ar putea să vă încetinească și laptopul

Majoritatea laptopurilor moderne din gama medie și înaltă sunt acum dotate cu SSD (Solid State Drives). Cu toate acestea, laptopurile mai vechi și unele laptopuri moderne entry-level folosesc încă HDD (Hard Disk Drive).

Dacă laptopul dvs. utilizează o unitate de hard disk și dacă observați un clic neobișnuit de fiecare dată când porniți laptopul, acesta este un indiciu că ceva nu este în regulă cu unitatea de hard disk. Nu luați acest lucru cu ușurință!

În cazul în care există o problemă gravă cu hard disk-ul și acesta se blochează, puteți pierde date importante din cauza unei defecțiuni a unității de hard disk. De aceea, vă recomandăm să vă salvați toate documentele și fișierele importante și pe un hard disk extern, pentru a nu pierde fișiere importante.

Este o rutină bună să faceți o copie de siguranță a fișierelor importante înainte de a fi prea târziu.

Doar pentru a fi sigur dacă hard disk-ul a funcționat cu adevărat defectuos, puteți deschide File Explorer pe laptop și urmați acești pași:

 1. Click pe butonul Windows din stânga jos și căutați File Explorer.
 2. Click dreapta pe unitatea pe care doriți să o verificați.
 3. Apăsați pe Proprietăți.
 4. În Windows, mergeți la Instrumente și faceți clic pe Verificare. Dacă unitatea hard disk este cauza problemei, o veți găsi aici.

Puteți rula, de asemenea, SpeedFan pentru a verifica eventualele probleme cu hard disk-ul. În cazul în care hard disk-ul a funcționat defectuos, veți avea nevoie de ajutor de la centrul de service autorizat al mărcii pentru înlocuire.

Iti recomand sa citesti si urmatoarele articole:

4.6/5 - (10 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *