Skip to content
Prima pagină » Cat De Usor Se Strica Un Laptop

Cat De Usor Se Strica Un Laptop

Laptopurile sunt fragile, iar orice ușoară manipulare defectuoasă poate provoca deteriorarea dispozitivului dvs.

Cu toate acestea, laptopurile se pot strica din motive independente de voastra.

De aceea, este esențial să înțelegeți cum să vă manipulați și să vă gestionați laptopul în orice moment.

Iată ce trebuie să știți despre fragilitatea laptopurilor

Laptopul de consum obișnuit este destul de fragil, dar unele mărci sunt mai fragile decât altele. Unele laptopuri specializate pot rezista la toate aceste riscuri de deteriorare.

De asemenea, unele componente ale laptopurilor sunt mai fragile decât altele. Deteriorarea acestor componente poate fi costisitoare și poate altera performanța dispozitivului dvs.

De ce sunt laptopurile atât de fragile?

Multe dintre componentele care intră în construcția laptopurilor sunt ușoare și fragile. Aceste componente trebuie să fie așa, altfel laptopurile ar fi inutil de voluminoase sau ineficiente în alt mod.

Carcasa laptopului dvs. este fabricată din polimeri de plastic și, uneori, din aluminiu. Acestea pot rezista la un anumit nivel de forță, dar tot se vor rupe dacă forța aplicată depășește pragul lor.

Ecranele laptopurilor, de exemplu, sunt cele mai fragile componente ale multor laptopuri, deoarece sunt fabricate din sticlă.

Alte componente fragile ale laptopului dvs. sunt balamalele. Deși sunt fabricate din metal, acestea sunt subțiri și flexibile și se pot îndoi sau rupe în cazul în care sunt supuse unei forțe nejustificate.

Drumul dumneavoastră de hard disk, deși este valoros, este, de asemenea, vulnerabil la deteriorări. Dacă oricare dintre platourile sale de rotație se îndoaie sau se fisurează, unitatea dvs. se va defecta și nu se va mai monta niciodată.

Rețineți, totuși, că nu toate laptopurile sunt fragile. Există o mulțime de laptopuri robuste, concepute pentru a fi rezistente la temperaturi, presiuni și forțe extreme. Unele pot rezista la împușcături, explozii, șocuri și scufundări.

Se sparg ușor laptopurile HP?

Acestea da. În primul rând, multe laptopuri HP folosesc componente mai fragile în construcția lor decât alte mărci de laptopuri. Prin urmare, se vor rupe ușor dacă le manevrați prost. Deși rare, unele laptopuri HP vin cu defecte de fabricație care contribuie la fragilitatea lor.

Se sparg ușor laptopurile de gaming?

Câteva o fac, altele nu. Depinde, de asemenea, de marca laptopului și de modul în care proprietarul îl gestionează. Cu toate acestea, deoarece gamerii împing de obicei laptopurile de gaming la limită, producătorii le fac mai durabile decât alte laptopuri.

Ele se vor rupe probabil din cauza manipulării dure și a căldurii, dar nu prea multe altele.

De ce se sparg laptopurile atât de ușor când cad pe jos?

Multe laptopuri de pe piața actuală nu sunt construite pentru a rezista la căderi puternice. Astfel, atunci când laptopul dumneavoastră cade la pământ, impactul căderii va rupe multe componente esențiale.

Există, de asemenea, un element de fizică. Dacă toate componentele rămân împreună în timpul unei căderi, laptopul poate suferi mai multe daune decât dacă anumite elemente nu se despart.

Există un aspect de design în acest sens. Laptopurile rezistente la spargeri sunt adesea groase și voluminoase, cu un design robust. Acesta este motivul pentru care producătorii construiesc aceste laptopuri doar pentru scopuri speciale.

Consumatorii preferă laptopuri mai ușoare, cu componente de design estetic care sunt adesea fragile.

Ce părți ale unui computer portabil sunt mai susceptibile de a fi deteriorate dacă acesta cade pe podea?

Screen

Ecranul este cea mai vulnerabilă parte a laptopului dumneavoastră, deoarece este fabricat din sticlă sau polimeri de plastic fragile.

Cernele

Deși sunt fabricate din metal, se vor îndoi sau rupe dacă o cădere puternică le face să se extindă dincolo de unghiurile lor implicite

Tastatura

O căzătură puternică poate face ca tastele singulare să se rupă de pe tastatura laptopului, lăsând găuri urâte. De asemenea, tastatura dvs. își poate pierde parțial sau total funcționalitatea.

Hard Drive

Dacă laptopul dvs. nu folosește o unitate solid-state drive, hard disk-ul este vulnerabil la deteriorare în cazul unei căderi pe podea. Discul dur este probabil cea mai valoroasă componentă a laptopului dvs. Deteriorarea oricăreia dintre plăcile sale rotative poate duce la pierderea datelor.

Fan

O cădere pe podea vă poate deteriora paletele ventilatorului. Această formă de deteriorare paralizează sistemul de răcire al laptopului dumneavoastră. Fără un ventilator funcțional, laptopul dvs. se va supraîncălzi, ceea ce va duce la opriri și reporniri bruște, provocând în același timp deteriorarea altor componente.

Continuez să stric laptopuri. Există o alternativă durabilă pentru mine?

Există multe alternative durabile la care vă puteți uita. Dell, de exemplu, are o gamă robustă de laptopuri la care vă puteți uita. O altă gamă remarcabilă de laptopuri rezistente este seria Toughbook de la Panasonic.

Multe dintre aceste laptopuri sunt rezistente. Acestea dispun de carcase rigide din aliaj metalic care pot rezista la căderi dure și la proiectile, inclusiv la împușcături. Au carcase absorbante de șocuri cu capacități de rezistență la apă, temperatură și praf.

Deși aceste laptopuri sunt destul de voluminoase, ele nu sacrifică performanța. Acestea dispun de procesoare și GPU de primă clasă, precum și de spațiu de stocare masiv. De asemenea, dispun de ecrane cu rezoluție HD și de opțiuni de conectivitate extinse pentru toate nevoile dumneavoastră.

De ce se rup balamalele laptopurilor?

Există mai multe motive pentru care balamalele laptopului dvs. se vor rupe. Iată câteva dintre cele mai frecvente:

Calitate slabă a construcției

Cheap is expensive, iar acest lucru este valabil mai ales în ceea ce privește calitatea construcției laptopului. Laptopurile economice folosesc în mod obișnuit materiale ieftine, iar balamalele ieftine nu rezistă mult timp.

Manipulare slabă

Dacă laptopul dvs. cade cu fața în jos în timp ce este deschis, balamalele se vor extinde prea mult și apoi se vor rupe. Deschiderea și închiderea capacului laptopului cu o forță excesivă poate provoca, de asemenea, ruperea acestora.

Vârsta

Hinges sunt piese mecanice care au o greutate destul de mare. Odată cu anii de utilizare, acestea se uzează, ruginesc sau se slăbesc, iar acest lucru face ca ele să se rupă.

Ce cauzează defectarea ventilatorului laptopului meu?

Iată câteva cauze comune pentru funcționarea defectuoasă a ventilatorului:

Pale de ventilator sparte

Deteriorarea mecanică poate face ca lamelele ventilatorului laptopului să se îndoaie sau să se rupă. Frecarea cauzată de deteriorare poate face ca ventilatorul dvs. să producă un zgomot iritant sau să nu mai funcționeze deloc. Înlocuirea ventilatorului sau utilizarea unui suport de răcire rezolvă adesea această problemă.

Pudră

Peresul acumulat în interiorul ventilatorului dumneavoastră poate cauza funcționarea defectuoasă a acestuia. Acesta poate deveni zgomotos sau poate ceda complet. Pentru a rezolva acest lucru, deschideți partea din spate a laptopului și curățați tot praful din ventilator cu un solvent de curățare sau cu aer comprimat.

Rulmenți de ventilator uzați

După ce rulmenții ventilatorului dumneavoastră se uzează, acesta va funcționa cu un zgomot de zăngănit sau vibrație. Înlocuirea ventilatorului dvs. sau a unei plăcuțe de răcire rezolvă adesea această problemă.

Malware

Cel mai multe programe malware pentru computer pot ataca funcțiile hardware, inclusiv ventilatorul dumneavoastră. Malware-ul va face ca ventilatorul să funcționeze la turații ridicate, chiar și atunci când laptopul dvs. nu execută sarcini care necesită multe resurse.

Puteți scăpa laptopul de pe laptop pentru a-i încetini performanța?

Dăruirea laptopului poate face ca acesta să funcționeze mai lent decât înainte. Acest lucru se poate datora deteriorării componentelor sau conexiunilor rupte. Iată câteva cauze și soluții simple:

Verificați-vă memoria RAM

Dacă vreunul dintre modulele de memorie RAM s-a desprins după cădere, repoziționați-l în locașul său. Dacă stickul de memorie RAM s-a rupt, procurați-vă un înlocuitor.

Verificați-vă hard disk-ul

După o căzătură, este posibil ca hard disk-ul dumneavoastră să funcționeze la o viteză mai mică decât înainte. Efectuați imediat o copie de rezervă a datelor dvs. pe o altă unitate dacă vă confruntați cu acest lucru.

Verificați ventilatorul, CPU și GPU

Dacă procesorul și GPU-ul se supraîncălzesc, este posibil să fi suferit daune. De asemenea, este posibil ca sistemul dvs. să își reducă performanțele din cauza unui ventilator stricat sau care funcționează defectuos. Verificați dacă nu prezintă daune mecanice.

Verifică toate conexiunile

Care conector desprins trebuie reconectat la placa de bază. De exemplu, dacă o căzătură desprinde placa de interfață de rețea, trebuie să o reconectați, altfel nu vă veți putea conecta la nicio rețea wireless.

Cum pot preveni spargerea laptopului meu?

Obțineți o husă de protecție

Obținerea unei huse cu căptușeală moale previne suprafața laptopului de crăpături și zgârieturi. De asemenea, vă va ajuta să vă protejați ecranul de deteriorări grave din cauza impactului unei căzături.

Obțineți o geantă antifurt pentru laptop

Gentuțele antifurt pentru laptop au un design unic, cu caracteristici speciale de securitate care vă protejează dispozitivul împotriva furtului și deteriorării în cazul în care umblați cu el.

Acestea au adesea fermoare și buzunare ascunse, încuietori antifurt și materiale rezistente la tăieturi. Sunt mai scumpe decât gențile standard pentru laptop, dar merită costul.

Centrează-ți laptopurile pe mesele de lucru

Pentru ca laptopul dvs. să nu cadă, asigurați-vă că îl centrați pe orice masă pe care o folosiți. De asemenea, asigurați-vă că îl țineți departe de copii și că îl depozitați în siguranță pe o suprafață plană și lată. Nu vă păstrați laptopul pe un raft înalt.

Apărtați-vă de alimente și băuturi

Pentru a evita deteriorarea din cauza vărsării, nu utilizați laptopul în timp ce beți o cafea sau orice altă băutură. Evitați să plasați recipientele pe suprafața tastaturii. De asemenea, țineți obiectele alimentare fierbinți departe de laptop.

Alte sfaturi utile:

  • Nu puneți obiecte grele deasupra laptopului
  • Închideți calculatorul pentru a vă proteja laptopul de supraîncălzire. De asemenea, deconectați toate dispozitivele periferice de la laptop.
  • Nu împachetați prea mult în geanta laptopului
  • Așează ușor geanta laptopului ori de câte ori o puneți pe o suprafață dură.

Gânduri finale

Obiceiurile de manipulare corectă vă vor salva de multe dintre aceste probleme. Asigurați-vă că sunteți atent cu laptopul și nu îl veți strica.

5/5 - (4 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *