Skip to content
Prima pagină » Afla Cat Curent(Wati) Consuma Un Laptop

Afla Cat Curent(Wati) Consuma Un Laptop

Câți curent(cati wați de electricitate) consumă un laptop depinde de o mulțime de factori. Depinde de faptul dacă aveți obiceiul de a juca o mulțime de jocuri, precum și de numărul de ore în care vă conectați în fiecare zi.

Consumului de energie al unui laptop este un aspect care necesită o atenție profundă. Atunci când intelegeti acest aspect, puteți să vă folosiți laptopul cu o eficiență mai bună. Hai sa vedem cat curent consuma un laptop defapt.

Cat-Curent-Consuma-Laptop

Cat-Curent-Consuma-Laptop

Un laptop standard consumă, în general, în jur de 20W până la 100W de energie electrică, în funcție de diferiți factori. Acești factori depind de placa grafică, CPU, memorie, timpul de afișare(ecran) și transmiterea datelor.

Haideti sa vedem cât consuma laptopul dumneavoastră. De asemenea, vom aborda unele dintre cele mai fierbinți întrebări, cum ar fi câți wați folosește un laptop la încărcare. Așadar, rămâneți cu noi pentru că vom trece peste fiecare aspect legat de energie care foloseste laptopul dumneavoastră.

Câți wați folosește un laptop? Să începem cu câteva cifre standard și să aflăm

Consum in diferite momente

  • Când laptopul este oprit și bateria este deconectată 1W
  • Atunci când laptopul este oprit și ecranul este setat pe sleep 1W
  • Când laptopul este oprit și bateria se încarcă 63W
  • Atunci când laptopul este pornit și setat la inactivitate pe Windows Desktop 15W
  • Când ecranul este setat la luminozitate minimă 11 W
  • Când ecranul este setat la luminozitate maximă 15 W
  • Când hard disk-ul este în repaus 14 W

Ce factori influențează consumul de energie al laptopului dumneavoastră?

1. Specificațiile laptopului

Un laptop nu consumă neapărat o cantitate amplă de energie decât dacă îl duci la extrem. Consumul de curent la un laptop de bază este cuprins între 20-50 de wați și este ușor de gestionat.

Cu toate acestea, conflictul major apare atunci când aveți un laptop de gaming, dar doriți totuși să economisiți energie. Șansele ca acest lucru să se întâmple vor fi extrem de mici. Motivul este că un laptop de gaming consumă în medie 130-185 de wați de energie. Un notebook spre exemplu consuma mult mai putin decat un laptop. Vezi aici diferenta dintre un laptop si un notebook.

2. Folosirea și tipul de procesor/CPU

Procesorul se află în centrul a tot ceea ce se întâmplă în interiorul laptopului tău. Este o presupunere comună că un quad-core va consuma mai mulți wați decât un dual-core.

Nu numai atât, dar dacă ocazional rulați jocuri și software high-end pe laptop, acest tip de folosire a CPU-ului va duce, de asemenea, la un consum mai mare de energie electrică.

3. Placa video

O placă grafică de înaltă performanță contribuie cu siguranță la experiența de joc. Cu toate acestea, vine cu un cost! Da, o placă grafică high-end suge energia electrică din adaptor ca nimic altceva.

Atunci când aveți o placă video NVIDIA high-end instalată pe laptop, trebuie să știți că laptopul dvs. va consuma o cantitate mai mare de energie electrică pentru a alimenta acele imagini clare ca cristalul.

Așadar, dacă sunteți un fanatic al jocurilor, trebuie să știți că laptopul dvs. va consuma o cantitate masivă de energie electrică în comparație cu un laptop de bază. Consumul de curent devine si mai mare atunci cand folosesti doua sau mai multe monitoare atasate laptopului.

Câteva sfaturi care vor face ca laptopul tău să dureze mai mult!

Există numeroase modalități de a face ca laptopul tău să reziste pe tot parcursul zilei. Cu câteva ajustări, cum ar fi punerea monitorului în sleep sau activarea modului de economisire a energiei, puteți face ca bateria laptopului dvs. să fie mai eficientă și să lucrați fără probleme. Mai jos sunt câteva dintre sfaturile care vă vor fi de folos!

1. Deconectați la timp încărcătorul

De multe ori nu suntem atenți la laptopul nostru și îl lăsăm în priză atunci când este complet încărcat. Toată energia electrică în plus pe care o irosești afectează și sănătatea bateriei tale. Așa că fă-ți un obicei din a nu lăsa niciodată încărcătorul conectat atunci când bateria este plină.

Daca incarcatorul vi s-a stricat recent, s-ar putea sa va intereseze si cum se poate incarca un laptop fara incarcator.

2. Opriți laptopul atunci când acesta stă degeaba

Răspunsul la întrebarea dvs. cat curent (sau câți wați) consumă un laptop atunci când este pornit, dar nu este activ, depinde de cât de des îl lăsați pornit. Ocazional, laptopul utilizează în jur de 15 W de energie atunci când stă inactiv. Asigurați-vă că laptopul dvs. este întotdeauna închis atunci când mergeți la o pauză de cafea sau când vă ocupați de un prieten.

De exemplu, daca nu folosesti internetul, poti sa economisesti un pic daca opresti Wi Fi-ul

3. Profitați de opțiunile de economisire a energiei ale laptopului

Nu este plăcut să ai un laptop care consumă mai puțină energie și are o baterie sănătoasă care durează mult mai mult decât se așteaptă? Ei bine, pentru asta va trebui să faci câteva modificări la opțiunile de economisire a energiei din laptop. Trebuie doar să verificați setările de economisire a energiei și să vă setați laptopul în funcție de aceste setări. În cele din urmă veți simți că bateria laptopului dvs. este îmbunătățită drastic.

Întrebări frecvente:

1. Câți curent consumă un laptop de 17 inchi?

Laptopurile de 17 inchi au, de obicei, adaptoare de 90 de wați. Există o mulțime de factori care joacă un rol în a determina câtă energie folosește un laptop de 17 inchi. Acești factori sunt placa video, memoria, procesoru și timpul de ecran activ, etc.

2. Este în regulă să lași un laptop conectat tot timpul la priză?

Deși nu cauzează neapărat daune pe termen lung laptopului dvs, ar putea exista unele repercusiuni dacă vă lăsați laptopul conectat tot timpul la priză. Nu numai că va consuma energie chiar și atunci când laptopul este oprit, dar și sănătatea bateriei dumneavoastră s-ar putea degrada.

3. Este mai bine să folosiți laptopul pe curent sau pe baterie?

Este mai bine să folosiți laptopul pe baterie deoarece laptopurile sunt concepute pentru a funcționa în acest mod. Atunci când utilizați laptopul direct la curent, s-ar putea să vă confruntați cu o problemă de întrerupere bruscă a încărcării. Acest lucru va face ca laptopul să se închidă brusc, iar dvs. vă veți pierde datele nesalvate.

4. Ce ajuta ca bateria unui laptop să dureze mai mult?

Una dintre modalitățile de a face ca bateria laptopului să dureze mai mult timp este să îl folosiți pe o luminozitate scăzută a ecranului. În plus, ar trebui să vă încărcați și setările afișajului astfel încât acesta să se oprească după o anumită perioadă de neutilizare.

Aici sunt multe de zis si o sa acoperim mai multe detalii intr-un articol pe viitor. Insa durata de viata a bateriei depinde foarte mult si de ce fel de laptop ai. De asemenea, poti sa optimizezi un pic Windows sa fie mai rapid, si atunci posibil sa consume mai putin curent.

Concluzie:

Folosirea unor trucuri simple vă pot ajuta să cunoașteți mai bine consumul de energie electrică al laptopului dumneavoastră. Odată ce aveți răspunsul la întrebarea cat curent consumă un laptop pe oră? puteți face ajustări și îl puteți folosi eficient fără a-i consuma bateria inutil. 

Aceste sfaturi vor fi ca o mână de ajutor pentru a proteja bateria laptopului tău de degradare. În plus, aceste trucuri vor reduce și consumul de energie electrică al laptopului tău. Sper sa va fie de folos!

4.8/5 - (26 voturi)
Matei Corvin

Matei este unul din autorii acestui blog. Este un scriitor de content online de peste 10 ani. Pasiunile sale sunt laptopurile, smartphoneurile, si securitatea online.

In ultimii 5 ani, a reusit sa publice peste 100 de articole pe domenii mari precum Vice, Forbes, Medium.

Este foarte interesat de viitorul tehnologiei, de aceea nu lasa nimic neacoperit.

Tags:

1 thought on “Afla Cat Curent(Wati) Consuma Un Laptop”

  1. Recent am rămas fără baterie,așa că merg pe direct fără baterie,însă am modificat setările pe alimentare,și la Alt+F4 dau pe Hibernare.Acum laptopul pornește mult mai rapid(max.20sec.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *